Με μια ιδιαίτερη και άκρως ενδιαφέρουσα θεατρική παράσταση έκλεισε ο Αύγουστος για τον δήμο Αριστοτέλη που φιλοξένησε το έργο  «Broken Dolls», την Κυριακή 25 Αυγούστου, στο Άλσος του Αριστοτέλη, στα Στάγειρα.

Ο δήμος Αριστοτέλη καινοτόμησε με τη συγκεκριμένη [αραγωγή που ανέβηκε σε σκηνοθεσία και δραματουργία του Στέλιου Καλαϊτζή, με κεντρικό θέμα τη Γυναίκα στη σύγχρονη κοινωνία, εστιάζοντας στην έμφυλη, ενδοοικογενειακή βία και κακοποίηση, διεισδύοντας βαθύτερα στις έννοιες Δικαίωμα και Ευθύνη, με μια διαχρονική ματιά.

Τους επαγγελματίες ηθοποιούς στο ρόλο του Χορού συνόδευσε η ερασιτεχνική θεατρική ομάδα ΠΡΕΓΚΛΑ (Καστέλι) της τοπικής κοινότητας Παλαιοχωρίου, ενισχύοντας την ιδέα της ενεργού συμμετοχής και  ενσωμάτωσης του δρώμενου στην τοπική κοινωνία.

Η παράσταση έστειλε έντονα το μήνυμα της ισότητας μέσα από τη μουσική της, τα σκηνικά της και τις δυνατές ερμηνείες που πήραν ξεχωριστή υπόσταση από την ιδιαίτερη ενέργεια και τον συμβολισμό του χώρου στο Άλσος του Αριστοτέλη. Η παράσταση «μίλησε» δυνατά για μια κοινωνία, δικαιότερη, συνεκτική και ισχυρή για όλους, ανεξαρτήτως φύλου.

«Ως άνθρωπος, ως άντρας, ως πολιτικό όν, θέλω να σταθώ στην ουσία του προβλήματος, την οποία κινδυνεύουμε να νοθεύσουμε στην αντίληψή μας, μετατρέποντας ένα θλιβερό και εξευτελιστικό για τον πολιτισμό μας φαινόμενο, σε αντικείμενο ιδεολογικών αντιπαραθέσεων. Δεν επιλέξαμε τυχαία τον πολιτισμό, ως δίαυλο του μηνύματος. Γιατί η ουσία είναι η ευθύνη που έχουμε συνολικά ως κοινωνία, ως πολιτικός κόσμος, ως άνθρωποι, για μια κρίση αξιών, παιδείας και χαλάρωσης των ηθών, που πηγάζει σε ποικίλους παράγοντες. Μια κρίση αξιών, που οδηγεί σε έξαρση της βίας όποιου αισθάνεται ισχυρός, σε βάρος όποιου θεωρεί αδύναμο και πρόσφορο θύμα. Η θεραπεία αυτών των φαινομένων δεν είναι ευθύνη αόριστα μόνο του Κράτους, που προφανώς έχει σημαίνοντα ρόλο να διαδραματίσει, νομοθετώντας και όχι μόνο. Αλλά είναι και ευθύνη όλων μας. Κυρίως αν λάβουμε υπόψη πως κάθε συμπεριφορά μας εντός και εκτός σπιτιού, είναι ο οδηγός και το παράδειγμα προς τα παιδιά μας», ανέφερε σε δήλωσή του ο δήμαρχος Αριστοτέλη Στέλιος Βαλιάνος.

πρόκειται για μια σκηνική σύνθεση. Έναν διάλογο μεταξύ σώματος, λόγου και μουσικής

Η αρμόδια Αντιδήμαρχος Κοινωνικής Προστασίας, Αλληλεγγύης & Πολιτισμού, Μαρία Ενεχηλίδου ευχαρίστησε όλους όσοι συνέβαλαν σε αυτή την προσπάθεια και σημείωσε: «αποφασίσαμε φέτος να κάνουμε μια σειρά από δράσεις κάτω από τον ίδιο στόχο της γυναικείας ενδυνάμωσης και της ισότητας των φύλων καθώς πρόκειται για ένα ζήτημα που απασχολεί ιδιαίτερα τη σύγχρονη κοινωνία. Δεν είναι ένα φαινόμενο της εποχής μας, όμως φαίνεται ότι έχει κορυφωθεί κι έτσι οι φορείς, οι συλλογικότητες και τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης μοιάζουν να συσπειρώνονται δυναμικά απέναντι σε αυτό το φαινόμενο, ενώ παράλληλα, εξελίσσεται και το υφιστάμενο νομοθετικό πλαίσιο. Εμείς ως Δημοτική Αρχή, θέλαμε να συμμετέχουμε στην ανάδειξή του προβλήματος με έναν έμμεσο αλλά δυναμικό τρόπο ενώ προγραμματίζουμε και άλλες δράσεις προς την ίδια κατεύθυνση προκειμένου να υποστηρίξουμε κάθε γυναίκα που το χρειάζεται».

το εργο μελετα σκηνικα τη γυναικα ως ενεργεια, ιδεα, μορφη στην κοινωνια του σημερα

Η  παράσταση πρόκειται να ταξιδέψει στη Θεσσαλονίκη, στις 23 Σεπτεμβρίου στη Μονή Λαζαριστών, ενώ ήδη ανέβηκε και στο Δημοτικό θέατρο Νάουσας.

Η παραγωγή υλοποιήθηκε με την ευγενική υποστήριξη της εταιρείας Ελληνικός Χρυσός. Η εταιρεία έχει θέσει μεταξύ άλλων συγκεκριμένους στόχους για την προώθηση της ισότητας των φύλων, τόσο του προσωπικού της μέσω εσωτερικών διαδικασιών και Πολιτικών διαχείρισης που έχει αναπτύξει για ένα περιβάλλον εργασιακού σεβασμού, όσο και  μέσω στοχευμένων κοινωνικών δράσεων – όπως η εν λόγω παράσταση – στο πλαίσιο του προγράμματος Εταιρικής Κοινωνικής Ευθύνης που υλοποιεί στις τοπικές κοινότητες του Δήμου Αριστοτέλη.

«Στην Ελληνικός Χρυσός, η υποστήριξη της ισότητας των φύλων δεν είναι απλώς μια δέσμευση – είναι προτεραιότητα, και πιστεύουμε ότι είναι κρίσιμη για τη δημιουργία ενός βιώσιμου και συμπεριληπτικού μέλλοντος. Η υποστήριξη του  έργου Broken Dolls μέσω του Προγράμματος Εταιρικής Κοινωνικής Ευθύνης, αποτελεί για εμάς μια μοναδική ευκαιρία να συμβάλλουμε στην περαιτέρω ευαισθητοποίηση του κοινού για το ρόλο και τις προκλήσεις που η σύγχρονη γυναίκα καλείται να αντιμετωπίσει, χρησιμοποιώντας ως μέσο και κινητήριο δύναμη την τέχνη. Μέσα από μία πρωτοβουλία που αμφισβητεί τα στερεότυπα, στόχος είναι να αναδείξουμε  τη σημασία της ισότητας των φύλων και να προάγουμε τον διάλογο για μια δίκαιη και ισότιμη κοινωνία»,  εξηγεί η Ειρήνη Στρίκου, Υπεύθυνη Κοινωνικών Επενδύσεων στην Ελληνικός Χρυσός.