Ο χαμένος ναός της Αρτέμιδος, ένας αστεροειδής,Βαρυτικά κύματα, παράξενα σκουλήκια, που δημιούργησαν ερωτηματικά,μια πανέμορφη αρχαία κατσίκα είναι μερικές από τις 9 ανακαλύψεις που πέτυχαν οι ερευνητές και οι επιστήμονες το 2017…ας τα γνωρίσουμε ή για όσους τα γνωρίζουν ας τα θυμηθούμε…
1. Δύο αστέρες νετρονίου συγκρούστηκαν κι έφεραν επανάσταση στην αστρονομία
Οι επιστήμονες κήρυξαν φέτος την επίσημη έναρξη της εποχής των βαρυτικών κυμάτων στην αστρονομία. Η ανίχνευσή τους έγινε μόλις φέτος τον Οκτώβριο, όταν διαπιστώθηκε ότι το συγκεκριμένο φαινόμενο δεν προέρχεται από τις μαύρες τρύπες αλλά από τη σύγκρουση δύο άστρων νετρονίου. Με την ανάλυσή τους διαπιστώθηκε ότι ένα μεγάλο μέρος των βαρύτερων χημικών στοιχείων του Διαστήματος, όπως ο χρυσός, η πλατίνα, το ουράνιο κ.ά., προέρχεται από τέτοιου είδους γεγονότα. Επίσης, βρέθηκε ένας άλλος τρόπος μέτρησης της διαστολής του σύμπαντος, ενός από τα πιο αμφιλεγόμενα ζητήματα της σύγχρονης επιστήμης.
2. Σωματίδια αποκαλύπτουν ένα κρυμμένο κενό στην Πυραμίδα του Χέοπα
Τον Νοέμβριο ανακαλύφθηκε ότι υπάρχει ένα παράξενο κενό 30 μέτρων στο κέντρο της πιο διάσημης πυραμίδας, αυτής του Χέοπα στην Γκίζα. Η γαλλο-ιαπωνική ερευνητική ομάδα, για να διαπεράσει τις πέτρες της πυραμίδας, χρησιμοποίησε τα υποατομικά σωματίδια μιόνια, τα οποία αποτελούν υποπροϊόντα της κοσμικής ακτινοβολίας, όταν αυτή αλληλεπιδρά με τα άτομα στο ανώτερο στρώμα της γήινης ατμόσφαιρας. Σε αυτό το σημείο της έρευνας θα χρειαστούν την άδεια των αιγυπτιακών Αρχών για να δουν πραγματικά αν πρόκειται για έναν κρυφό θάλαμο ή δωμάτιο.
3. Νέα είδη του ζωικού βασιλείου που μοιάζουν με πέη
Οι επιστήμονες φέτος ανακάλυψαν σκουλήκια που μοιάζουν με πέη. Αυτά τα τεράστια μαύρα πλάσματα που μοιάζουν με φαλλούς βρέθηκαν κρυμμένα σε λάσπες σε διάφορους κόλπους στις Φιλιππίνες και επιβιώνουν λόγω της σχέσης τους με τα βακτήρια. Ανακαλύφθηκε επίσης ένα νέο είδος θαλάσσιου σαλιγκαριού που επίσης μοιάζει με πέος, όταν τρώει μάλιστα μοιάζει σαν να εκσπερματώνει. Αυτά τα τεράστια μαύρα πλάσματα που μοιάζουν με φαλλούς βρέθηκαν κρυμμένα σε λάσπες σε διάφορους κόλπους στις Φιλιππίνες και επιβιώνουν λόγω της σχέσης τους με τα βακτήρια.
4. Αρνάκια κυοφορούνται με επιτυχία στην πρώτη τεχνητή μήτρα
Για πρώτη φορά το πείραμα της δημιουργίας τεχνητής μήτρας για την υποστήριξη των βρεφών που γεννιούνται πρόωρα στέφθηκε με επιτυχία. Αν και είναι νωρίς ακόμη για να χρησιμοποιηθεί σε μωρά, η μήτρα που μοιάζει με σακούλα κατάφερε να κρατήσει ζωντανό ένα μικρό αρνάκι για μεγάλο χρονικό διάστημα.
5. Το ανθρώπινο είδος υπάρχει στη Γη πολύ περισσότερο χρόνο απ’ ό,τι νομίζαμε αρχικά
Ο Homo Sapiens, σύμφωνα με πρόσφατα ευρήματα στην Αφρική, φαίνεται ότι υπάρχει στη Γη εδώ και 300.000 χρόνια και όχι 200.000, όπως αρχικά υπολόγιζαν οι επιστήμονες.
6. Ένας μακρόστενος, μυστηριώδης αστεροειδής πέρασε σαν σφαίρα από τη Γη και άφησε πολλά ερωτηματικά
Ο Οουμουαμούα, όπως τον ονόμασαν, που μοιάζει με πούρο, ήταν ένας περαστικός, αλλά αρκετά επικίνδυνος «επισκέπτης», λόγω του σχήματος και της ταχύτητάς του, από τον διαστρικό χώρο ή από κάποιο άλλο ηλιακό σύστημα. Έγινε αντιληπτός για πρώτη φορά τον Οκτώβριο από το τηλεσκόπιο Pan-Starrs στη Χαβάη (εξού και το χαβανέζικο όνομά του, που σημαίνει «αγγελιοφόρος»). Αφού πέρασε κοντά από τον Ήλιο, απομακρύνεται πλέον από τη Γη, αλλά έχει ξεσηκώσει ήδη επιστήμονες και συνωμοσιολόγους με θεωρίες για διαστημόπλοια και την ύπαρξη εξωγήινης ζωής στο Διάστημα. Ο Οουμουαμούα, όπως τον ονόμασαν, που μοιάζει με πούρο, ήταν ένας περαστικός, αλλά αρκετά επικίνδυνος «επισκέπτης».
Και τρεις αρχαιολογικές ανακαλύψεις
7. Ένα τεράστιος κολοσσός ξεθάφτηκε στις φτωχογειτονιές του Καΐρου και δεν ήταν τελικά ο Ραμσής Β’ αλλά ένα άγαλμα του Φαραώ Ψαμμήτιχου Α’ που κυβέρνησε μεταξύ 664 και 610 π.Χ.
8. Στην Αμάρυνθο της Εύβοιας Ελβετοί αρχαιολόγοι βρήκαν τον χαμένο ναό της Αρτέμιδος.
Ο ναός αποτελούσε αντικείμενο έρευνας εδώ και έναν αιώνα περίπου και εντοπίστηκε στους πρόποδες του λόφου Παλαιοεκκλησίες.
9. Εργάτες της γραμμής C του μετρό της Ρώμης έφεραν στο φως ευρήματα από μια απαράμιλλης αξία και ομορφιάς αρχαία κατοικία που, αν και ξύλινη, διάφορα δομικά στοιχεία της πέτρωσαν και διατηρήθηκαν σχεδόν άθικτα έπειτα από μια πυρκαγιά που την κατέστρεψε, περίπου το 312 π.Χ. Στο ίδιο σημείο ανακαλύφθηκε ο σκελετός ενός μικρού ζώου, κουταβιού ή γάτας.
Οι σημαντικότερες επιστημονικές ανακαλύψεις του 2017
Κάθε χρόνο οι συντάκτες του Science καταρτίζουν τη λίστα με τα σημαντικότερα επιστημονικά επιτεύγματα της χρονιάς που κλείνει.Για το 2017, την πρώτη θέση καταλαμβάνει η πρώτη πλήρης παρατήρηση της συγχώνευσης νετρονίου με αστέρα χάρη στην ανίχνευση των βαρυτικών κυμάτων.
Ωστόσο, η λίστα περιλαμβάνει και πολλά άλλα επιτεύγματα, από την ανακάλυψη του αρχαιότερου πάγου έως την πρώτη θεραπεία για τη νωτιαία μυική ατροφία.
Δείτε στο βίντεο που ακολουθεί τα σημαντικότερα επιστημονικά επιτεύγματα του 2017.