Περισσότεροι από 10.000 ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί έχουν προγραμματιστεί ήδη για τη νέα χρονιά που κάνει σήμερα… πρεμιέρα. Στους αναρτημένους πλειστηριασμούς περιλαμβάνονται ορισμένα ακίνητα που ξεχωρίζουν, λόγω είτε της υψηλής τιμής τους εκκίνησης είτε των πρώην ιδιοκτητών τους – γνωστών ονομάτων της εγχώριας επιχειρηματικής και πολιτικής σκηνής, αλλά και του αθλητισμού.

Οικογένεια Αγούδημου
Αντιμέτωπη με την περιπέτεια των πλειστηριασμών παραμένει η οικογένεια του εκλιπόντος ακτοπλόου Μάκη Αγούδημου, ιδρυτή της GA Ferries. Ο “καπετάν Μάκης”, όπως τον αποκαλούσαν, ήταν μια εμβληματική προσωπικότητα της ακτοπλοΐας και όχι μόνο. Ωστόσο, στα τελευταία χρόνια της ζωής του, είδε την αυτοκρατορία που έχτισε στη θάλασσα να βουλιάζει υπό το βάρος της οικονομικής κατάρρευσης, συμπαρασύροντας και το σύνολο της ακίνητης περιουσίας που είχε αποκτήσει από την επιχειρηματική του δραστηριότητα.

Για το 2024 έχει προγραμματιστεί ένας νέος πλειστηριασμός που στρέφεται κατά της κόρης του Μάκη Αγούδημου, Δήμητρας Αγούδημου και της συζύγου του, Ανθής-Μαρίνας. Συγκεκριμένα, έχει προγραμματιστεί για τις 24 Ιανουαρίου 2024 -εάν δεν υπάρξει κάποια προσπάθεια αναστολής- και αφορά γήπεδο με την επί αυτού ημιτελή οικία, σε αγροτική οδό, στην ειδική θέση “Σταυριανό” της Δημοτικής Ενότητας Καλυβίων, του Δήμου Σαρωνικού Αττικής. Η τιμή εκκίνησης έχει διαμορφωθεί στις 460.100 ευρώ, ενώ επισπεύδουσα είναι η Intrum. Σημειώνεται ότι για τις 29 Δεκεμβρίου 2023 είχε προγραμματιστεί κι ένας πλειστηριασμός εις βάρος της συζύγου του Μάκη Αγούδημου και της κόρης τους Θάλειας, που αφορούσε ένα οικόπεδο με την επί αυτού οικία στα Καλύβια, ωστόσο η διαδικασία ανεστάλη, εν μέσω της αποχής των συμβολαιογράφων.

Απόστολος Βεντούρης
Την επανεμφάνισή της στην πλατφόρμα των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών έκανε και η κατοικία του Απόστολου Βεντούρη -μέλους της γνωστής οικογένειας Βεντούρη, με μακρά και πλούσια παράδοση στο χώρο της ακτοπλοΐας- στη Γλυφάδα.

Υπενθυμίζεται ότι για το συγκεκριμένο ακίνητο είχε προγραμματιστεί πλειστηριασμός για τις 13 Δεκεμβρίου 2023, ωστόσο η διαδικασία τέθηκε σε αναστολή, εν μέσω της αποχής των συμβολαιογράφων. Ο νέος πλειστηριασμός, εφόσον δεν προηγηθεί κάποια κίνηση για την αποτροπή του, έχει προγραμματιστεί για τις 14 Φεβρουαρίου 2024, έχει ιδιώτη επισπεύδουσα, ενώ η τιμή εκκίνησης παραμένει στις 395 χιλ. ευρώ. Το ακίνητο βρίσκεται στην περιοχή της Γλυφάδας και συγκεκριμένα επί της οδού Αγίου Γερασίμου. Πρόκειται για διαμέρισμα του πρώτου ορόφου, το οποίο έχει επιφάνεια 132,10 τ.μ.

Σημειώνεται ότι ο Απόστολος Βεντούρης είναι γιος του Κωνσταντίνου Βεντούρη, που απεβίωσε το 2010. Τα μέλη της Οικογένειας Βεντούρη έχουν απασχολήσει στο παρελθόν με δικαστικές διαμάχες για περιουσιακά ζητήματα, ενώ ο Απόστολος Βεντούρης έχει βρεθεί σε μια διαμάχη πλειστηριασμών με τον αδερφό του Χαράλαμπο. Τον Ιούλιο του 2021, σε πλειστηριασμό που είχε επισπεύδοντα τον Χαράλαμπο Βεντούρη, άλλαξαν χέρια δύο ακίνητα του Απόστολου Βεντούρη στην Κίμωλο.

Πάνος Καμμένος
Στις 18 Ιανουαρίου αναμένεται να χτυπήσει το σφυρί και για τον πρώην πρόεδρο των ΑΝ.ΕΛ., Πάνο Καμμένο. Συγκεκριμένα, το σφυρί αφορά τμήμα από το μέγαρο της οικογένειας Καμμένου επί της λεωφόρου Συγγρού και ειδικότερα εννέα οριζόντιες ιδιοκτησίες του πρώτου ορόφου. Οι τιμές εκκίνησης γι’ αυτές τις οριζόντιες ιδιοκτησίες ξεκινούν από τις 98 χιλ. και φτάνουν τις 178 χιλ. ευρώ, με τη συνολική τιμή εκκίνησης να διαμορφώνεται στο 1,234 εκατ. ευρώ.

Τα ακίνητα αυτά βρίσκονται στη θέση “Μολυβά” ή “Άγιος Σώστης” της Καλλιθέας Αττικής, εντός του εγκεκριμένου σχεδίου του Δήμου Καλλιθέας, και επί της διασταυρώσεως της Λεωφόρου Συγγρού, επί της οποίας φέρει σήμερα τον αριθμό 196 (πρώην 206) και της οδού Χαροκόπου, επί της οποίας φέρει τον αριθμό 2. Επισπεύδουσα είναι η doValue Greece.

Λαϊνόπουλος
Την επανεμφάνισή του στην πλατφόρμα των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών έχει κάνει το μεγάλο ακίνητο της Ι.Ε. Λαινόπουλος στην Κηφισιά, λίγους μήνες μετά το γόνιμο σφυρί για το ακίνητο του ομίλου στη Γλυφάδα. Υπενθυμίζεται ότι το κατάστημα της άλλοτε κραταιής Προμότ Λαϊνόπουλος στη Λεωφόρο Βουλιαγμένης, όπου βρισκόταν εκθεσιακός χώρος και συνεργείο, είχε βρεθεί αρκετές φορές στην πλατφόρμα των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών και τελικά, στις 6 Σεπτεμβρίου, κατακυρώθηκε στα 1.253.930 ευρώ, μόλις δέκα ευρώ υψηλότερα από την τιμή εκκίνησης.

Τώρα, για τις 21 Φεβρουαρίου 2024, έχει προγραμματιστεί πλειστηριασμός για το μεγάλο ακίνητο της Ι.Ε. Λαινόπουλος ΑΒΕΕΜ στη Νέα Κηφισιά, και ειδικότερα στη θέση “Αδάμες”, που αποτελούσε και την έδρα της εταιρείας. Επισπεύδουσα είναι η Cepal και τιμή πρώτης προσφοράς τα 3,929 εκατ. ευρώ. Ο συγκεκριμένος πλειστηριασμός είχε προγραμματιστεί για τις 29 Νοεμβρίου, ωστόσο τέθηκε σε αναστολή εν μέσω της αποχής των συμβολαιογράφων.

Δημήτρης Κοντομηνάς
Στο σφυρί αναμένεται να βγουν τη νέα χρονιά και οι εγκαταστάσεις της ΔΕΜΚΟ Α.Ε. -του αείμνηστου επιχειρηματία Δημήτρη Κοντομηνά- στην Παλλήνη, εφόσον φυσικά δεν μεσολαβήσει κάποια προσπάθεια αναστολής της διαδικασίας. Συγκεκριμένα, για τις 28 Μαρτίου 2023 έχουν προγραμματιστεί συνολικά επτά πλειστηριασμοί, με επισπεύδουσα την Intrum και με συνολική τιμή εκκίνησης τα 7,71 εκατ. ευρώ, που αφορούν έκταση 30 στρεμμάτων με κτιριακό συγκρότημα 4.110 τ.μ. Σημειώνεται ότι σημερινή μισθώτρια του συγκροτήματος είναι η “Green Pixel Productions”, ενώ παλαιότερα ήταν και η “Alpha Δορυφορική Τηλεόραση Α.Ε.”.

Οικογένεια Μαμιδάκη
Αντιμέτωπη με το σφυρί θα βρεθεί ξανά το 2024 η γνωστή οικογένεια Μαμιδάκη, με το ακίνητο της Ελένης Μαμιδάκη στο Πόρτο Χέλι να περνά και πάλι το κατώφλι της πλατφόρμας των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών.

Θυμίζουμε ότι τα τελευταία χρόνια, περιουσιακά στοιχεία μελών της οικογένειας Μαμιδάκη έχουν μπλεχτεί στη δίνη των πλειστηριασμών, ενώ η ίδια η Ελένη Μαμιδάκη, κόρη του Γεωργίου Μαμιδάκη της Jet Oil, έχασε τον περασμένο Ιούλιο ένα ακίνητό της στο Καστρί, το οποίο άλλαξε χέρια με 1.015.138, δύο ευρώ υψηλότερα από την αρχική τιμή εκκίνησης.

Ο νέος πλειστηριασμός αφορά ένα ακίνητο της Ελένης Μαμιδάκη του Γεωργίου και της Χρυσούλας στο Πόρτο Χέλι. Το εν λόγω ακίνητο είχε ξαναβρεθεί στην πλατφόρμα, ωστόσο ο πλειστηριασμός που είχε προγραμματιστεί για τις 12 Ιουλίου τέθηκε σε αναστολή. Τότε η τιμή εκκίνησης διαμορφωνόταν στις 465.000 ευρώ, ενώ στον νέο πλειστηριασμό, που, εφόσον δεν μεσολαβήσει κάποια νέα προσπάθεια αναστολής, έχει προγραμματιστεί να διενεργηθεί στις 15 Μαΐου 2024, η τιμή έχει “ψαλιδιστεί” στις 384 χιλ. ευρώ.

Το εν λόγω σφυρί αφορά συγκεκριμένα μια κάθετη ιδιοκτησία που βρίσκεται στη θέση “Μετόχι”, εντός των ορίων του οικισμού του Αγίου Αιμιλιανού, της Δημοτικής Κοινότητας Πορτοχελίου, της Δημοτικής Ενότητας Κρανιδίου, του Δήμου Ερμιονίδας. H κάθετη ιδιοκτησία έχει χώρο αποκλειστικής χρήσης επιφανείας 678,54 τ.μ. Επί του τμήματος αυτού αποκλειστικής χρήσης (κάθετη ιδιοκτησία) έχει ανεγερθεί διώροφη οικοδομή με υπόγειο.

Οικογένεια Κουτρουλιά
Περιπετειών συνέχεια και για την οικογένεια Κουτρουλιά, δημιούργημα της οποίας ήταν η επιτυχημένη αλυσίδα εστιατορίων “Palmie bistro”, καθώς τα ακίνητά της έχουν αποκτήσει πλέον μόνιμη παρουσία στην πλατφόρμα ηλεκτρονικών πλειστηριασμών.

Υπενθυμίζεται ότι τον Σεπτέμβριο έμειναν εκ νέου στα… αζήτητα οι εγκαταστάσεις της Palmie Catering στον Αυλώνα Αττικής, ενώ τον περασμένο Ιούλιο, άλλαξε χέρα το δημοφιλές κατάστημα Palmie Bistro στο Κεφαλάρι.

Τώρα, την επανεμφάνισή του στην πλατφόρμα έκανε το μεγάλο επαγγελματικό κτίριο που διατηρούσε η οικογένεια στην Βάρκιζα, αποτελούμενο από 35 οριζόντιες ιδιοκτησίες, το οποίο κάποτε λειτουργούσε σαν εμπορικό κέντρο. Ο αρχικός πλειστηριασμός, που διεξήχθη στις 15 Νοεμβρίου, ήταν άγονος, κι έτσι τώρα προγραμματίστηκε νέος, για τις 26 Ιανουαρίου 2024. Ο πλειστηριασμός, που έχει επισπεύδουσα την doValue, έχει τιμή πρώτης προσφοράς τα 2,181 εκατ. ευρώ και αφορά οριζόντιες ιδιοκτησίες πολυκατοικίας, χτισμένης επί οικοπέδου εκτάσεως 1.000,58 τ.μ., κείμενου στον Δήμο Βάρης-Βούλας-Βουλιαγμένης, στη θέση “Βάρκιζα” και επί της οδού Αφροδίτης αρ. 3. Εντός του παραπάνω περιγραφόμενου οικοπέδου έχει ανεγερθεί επαγγελματικό κτίριο το οποίο αποτελείται από τρία επίπεδα και περιλαμβάνει 33 καταστήματα, εκ των οποίων: τα 13 καταστήματα βρίσκονται στο υπόγειο, τα 14 στο ισόγειο και τα 6 στον α’ όροφο.

Όμιλος Κουρή
Στην δίνη των πλειστηριασμών παραμένει και ο Όμιλος Κουρή, καθώς δύο πλειστηριασμοί έχουν προγραμματιστεί για τις 18 Ιανουαρίου 2024 με επισπεύδουσα τη Special Financial Solutions. Ο πρώτος πλειστηριασμός αφορά στις εγκαταστάσεις της Πρες-Ελλάς Ελληνική Εκδοτική και Τυπογραφική στον Ταύρο, που στο παρελθόν αποτελούσαν τη ναυαρχίδα των εκδοτικών και τηλεοπτικών εγχειρημάτων του Γιώργου Κουρή, μεταξύ των οποίων, η εφημερίδα “Αυριανή” και το “Κανάλι 29”. Η τιμή πρώτης προσφοράς έχει οριστεί στα 1,635 εκατ. ευρώ.

Ο δεύτερος πλειστηριασμός στρέφεται κατά της “Εκδοτικές Επιχειρήσεις Νίκη” και αφορά κτίριο που βρίσκεται επίσης στον Ταύρο, στην Δήμητρος 31. Η τιμή πρώτης προσφοράς έχει τεθεί στα 1,115 εκατ. ευρώ.

Σημειώνεται ότι και τα δύο ακίνητα έχουν βρεθεί ξανά στο παρελθόν στην πλατφόρμα των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών, ωστόσο, δεν είχαν βρεθεί ενδιαφερόμενοι.

Επιπλέον, εις βάρος της Πρες-Ελλάς έχει προγραμματιστεί να χτυπήσει εκ νέου το σφυρί και για μια έκταση στην περιοχή της Παλλήνης. Η τιμή πρώτης προσφοράς έχει “ψαλιδιστεί” λόγω των προηγούμενων άγονων πλειστηριασμών, στο ποσό των 935 χιλ. ευρώ, ενώ ο πλειστηριασμός -εάν δεν υπάρξει κάποια προσπάθεια αναστολής της διαδικασίας- έχει προγραμματιστεί για τις 19 Ιουνίου 2024. Πρόκειται για γεωτεμάχιο συνολικής εκτάσεως 8.780,00 τ.μ., το οποίο προέρχεται από την συνένωση τριών όμορων οικοπέδων που βρίσκονται στη θέση “Πουμπανθι” στην Ανθούσα του δήμου Παλλήνης. Εντός αυτού δεν υπάρχει κανένα κτίσμα.

Οικογένεια Raxevsky
Στην πλατφόρμα των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών εμφανίζεται και η γνωστή επιχειρηματική οικογένεια που βρισκόταν πίσω από την άλλοτε κραταιά αλυσίδα γυναικείας ένδυσης Miss Raxevsky.

Συγκεκριμένα, για τις 22 Μαΐου 2024 έχει προγραμματιστεί, εάν δεν μεσολαβήσει κάποια προσπάθεια αναστολής της διαδικασίας, επαναληπτικό τετραπλό σφυρί σε βάρος του Γιώργου Μουρτζούχου και του γιου του Αχιλλέα Μουρτζούχου – Ραξεύσκι, που αφορά τέσσερα οικόπεδα στην Πάτρα, στη θέση “Προφήτης Ηλίας” (Γηροκομείο) ή “Αρόη”, άρτια και οικοδομήσιμα.

Σημειώνεται ότι τα συγκεκριμένα οικόπεδα είχαν βγει ξανά σε πλειστηριασμό το 2022 και τον Απρίλιο του 2023, ωστόσο δεν είχε βρεθεί ενδιαφερόμενος. Επισπεύδουσα είναι η Cepal. Υπενθυμίζεται ότι η οικογένεια έχει χάσει παλαιότερα και μία βίλα στην Εκάλη, καθώς κι ένα διαμέρισμα στο Καστρί.

Βασίλης Τσιάρτας
Στο στόχαστρο του ηλεκτρονικού σφυριού αναμένεται να βρεθεί και πάλι η πολυτελής κατοικία του Βασίλη Τσιάρτα στο Μαρούσι. Η περιπέτεια των πλειστηριασμών για τον παλαίμαχο διεθνή ποδοσφαιριστή ξεκίνησε το 2018, όταν το συγκεκριμένο ακίνητο βρέθηκε για πρώτη φορά στην πλατφόρμα και έκτοτε έχουν γίνει άλλες δύο προσπάθειες για την εκποίησή του, χωρίς, ωστόσο, να υπάρξει κάποιο αποτέλεσμα.

Ο νέος πλειστηριασμός έχει προγραμματιστεί για τις 17 Ιανουαρίου 2024 κι έχει επισπεύδουσα τη Cepal. Αξιοσημείωτο είναι ότι η τιμή πρώτης προσφοράς έχει αυξηθεί στο 1,815 εκατ. ευρώ, από 1,06 εκατ. ευρώ στους προηγούμενους πλειστηριασμούς.

Το σφυρί αφορά ένα οικόπεδο, εκτάσεως 645,00 τ.μ. και κατά το κτηματολογικό γραφείο 652,00 τ.μ., στη θέση “Νέα Φιλοθέη” της περιοχής “Καλογρέζα”. Εντός του οικοπέδου υφίσταται διώροφη οικία με υπόγειο και πισίνα.

Elite
Αντιμέτωποι με το ηλεκτρονικό σφυρί θα βρεθούν και οι ιδιοκτήτες της πτωχευμένης εταιρείας υποδημάτων Elite. Ειδικότερα, για τις 7 Φεβρουαρίου 2024 έχει προγραμματιστεί πλειστηριασμός που στρέφεται κατά των Δημητρίου Χριστοδουλάτου και Νικολάου Ζαχαρά, με επισπεύδουσα την Intrum Hellas και τιμή εκκίνησης το 1.390.580 ευρώ. Ο πλειστηριασμός αφορά ακίνητο που βρίσκεται στην συνοικία Κολοκυνθού, στην περιοχή Ακαδημία Πλάτωνος της Αθήνας.

Με το επί χρόνια σλόγκαν της “η άνεση επί ποδός”, η Elite κατάφερε να γίνει μία καταξιωμένη μάρκα υποδημάτων, με ευρεία αποδοχή στην ελληνική αγορά. Ωστόσο, η Elite ήταν ένα από τα πρώτα θύματα της οικονομικής κρίσης στην Ελλάδα, με τα προβλήματα ρευστότητας να εμφανίζονται ήδη από το 2008. Το 2009, υπό το βάρος και του κλεισίµατος της στρόφιγγας δανεισµού, τα προβλήματα της εταιρείας επιδεινώθηκαν, θέτοντας εν αμφιβόλω το μέλλον της. Η εταιρεία κηρύχθηκε επίσημα σε κατάσταση πτώχευσης το 2017. Είχαν προηγηθεί το 2012 και το 2013 συλλήψεις των κκ. Χριστοδουλάτου και Ζαχαρά για οφειλές προς το Δημόσιο.

Σημειώνεται ότι εις βάρος του Δημητρίου Χριστοδουλάτου έχει προγραμματιστεί και ξεχωριστός πλειστηριασμός για τις 10 Ιανουαρίου 2024, με τιμή εκκίνησης τις 888 χιλ. ευρώ. Το συγκεκριμένο σφυρί αφορά ένα οικόπεδο μετά της επ’ αυτού ισόγειας οικοδομής με δύο υπόγεια στον Διόνυσο Αττικής.

“Athenaeum Palace & Luxury Suites”
Το ακριβότερο ακίνητο που έχει προγραμματιστεί να βγει στο σφυρί το 2024 είναι το γνωστό πρώην ξενοδοχείο 4 αστέρων “Athenaeum Palace & Luxury Suites” στη Λ. Συγγρού, το οποίο πριν λίγα χρόνια βρέθηκε στο επίκεντρο της δημοσιότητας, λόγω μιας υπόθεσης εμπρησμού.

Ο πλειστηριασμός έχει προγραμματιστεί για τις 28 Φεβρουαρίου 2024, έχει επισπεύδουσα την Παγκρήτια Τράπεζα, ενώ η τιμή εκκίνησης διαμορφώνεται στο υψηλό επίπεδο των 15,57 εκατ. ευρώ. Σημειώνεται ότι ο πλειστηριασμός στρέφεται κατά του ιδιοκτήτη του ακινήτου, ο οποίος το μίσθωνε σε άλλη εταιρεία διαχείρισης.

Τα τελευταία 2 χρόνια το εν λόγω κατάλυμα παραμένει κλειστό λόγω πυρκαγιάς το 2020, σε μια υπόθεση που εξιχνιάστηκε από την αστυνομία και ενέπλεκε και τους συνδιαχειριστές της μονάδας.

Σπέντζος, Πηλαδάκης και Βγενόπουλος
Αντιμέτωπος με το σφυρί θα βρεθεί εκ νέου και ο Αλέξανδρος Σπέντζος της γνωστής οικογένειας που ελέγχει τη Σπέντζος Φιλμ. Συγκεκριμένα, για τις 17 Ιανουαρίου έχει προγραμματιστεί ένας πλειστηριασμός, με τιμή πρώτης προσφοράς στις 330 χιλ. ευρώ, που αφορά μια μεζονέτα στην Πεντέλη. Σημειώνεται ότι το εν λόγω ακίνητο έχει βγει άλλες τέσσερις φορές στο σφυρί, χωρίς, ωστόσο, να βρεθεί πλειοδότης.

Σημειώνεται ότι αντιμέτωπος με την περιπέτεια των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών επρόκειτο να βρεθεί και ο επιχειρηματίας Κώστας Πηλαδάκης, καθώς είχε προγραμματιστεί σφυρί για ακίνητο του επιχειρηματία στην Γλυφάδα. Ωστόσο, η διαδικασία τέθηκε τελικά σε αναστολή. Επίσης, ένα ακίνητο που αναμένεται να κάνει ξανά την εμφάνισή του στην πλατφόρμα των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών είναι η πολυτελής κατοικία του εκλιπόντος Ανδρέα Βγενόπουλου στην Εκάλη, η οποία πλέον έχει περάσει στην ιδιοκτησία των κληρονόμων του. Το εν λόγω σφυρί είχε προγραμματιστεί για τις 22 Νοεμβρίου, με τιμή εκκίνησης τα 4,2 εκατ. ευρώ, αλλά ανεστάλη λόγω της αποχής των συμβολαιογράφων.

capital.gr