Φωτεινή Μίζογλου
“Η Μαλάλα Γιουσαφζάι Malala Yousafzaι, μια νεαρή κοπέλα από τo Πακιστάν που αγωνίζεται για το δικαίωμα των κοριτσιών στην εκπαίδευση στη χώρα της.
Σε ηλικία 11 ετών ξεκίνησε να γράφει (χρησιμοποιώντας ψευδώνυμο) σε μπλογκ, όπου περιέγραφε τη ζωή της στην πόλη Μινγκόρα, στο βορειοδυτικό Πακιστάν, μετά την κατάληψη της εξουσίας στην περιοχή από τους Ταλιμπάν, που απαγόρευσαν στα κορίτσια να πηγαίνουν στο σχολείο και εξέφραζε τις απόψεις της σχετικά με το δικαίωμα των κοριτσιών στη μόρφωση. Τα επόμενα χρόνια έδωσε συνεντεύξεις σε διάφορα μέσα, τόσο της χώρας της όσο και άλλων χωρών, στις οποίες υποστήριζε το δικαίωμα των κοριτσιών να πηγαίνουν στο σχολείο. Στο μεταξύ έγινε γνωστή η ταυτότητά της.
Το πρωί της 9ης Οκτωβρίου 2012 ένας άντρας πυροβόλησε στο κεφάλι τη Μαλάλα Γιουσαφζάι ενώ βρισκόταν μέσα στο σχολικό λεωφορείο, τραυματίζοντάς την πολύ σοβαρά. Τις μέρες μετά την επίθεση νοσηλεύθηκε σε κρίσιμη κατάσταση σε νοσοκομείο στο Πακιστάν και στη συνέχεια, όταν η κατάστασή της σταθεροποιήθηκε, μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο Queen Elizabeth του Μπέρμιγχαμ, στην Αγγλία, το οποίο επιλέχθηκε μεταξύ πολλών προσφορών για τη νοσηλεία της. Η απόπειρα δολοφονίας προκάλεσε μια έκρηξη συμπαράστασης προς την 15χρονη τότε μαθήτρια, τόσο στο Πακιστάν όσο και σε ολόκληρο τον κόσμο.
Το 2013 της απονεμήθηκε το Βραβείο Ζαχάρωφ και ήταν υποψήφια για το Νόμπελ Ειρήνης.
Το 2014 τελικά της απονεμήθηκε το Νόμπελ Ειρήνης για τον αγώνα της για το δικαίωμα των κοριτσιών στην εκπαίδευση. Σήμερα είναι ο νεότερος κάτοχος βραβείου Νόμπελ στον κόσμο, κερδίζοντας το σε ηλικία 17 ετών (βικπαιδεια )
Η ιστορία της γενναίας Μαλάλα, φαντάζει σε εμάς σα σενάριο από ταινία αλλοτινής εποχής. Δεν είναι όμως. Μόλις το 1929, θεσμοθετήθηκε με τον Ν. 4397/1929 η ισότιμη πρόσβαση των γυναικών στο δημόσιο εκπαιδευτικό σύστημα, γενικεύτηκε η συνεκπαίδευση και επήλθε η κατάργηση της διαφοροποίησης των σπουδών μεταξύ αγοριών και κοριτσιών.
Η ισότητα, η ίση μεταχείριση μεταξύ των δυο φυλών, η ισότιμη ένταξη στην κοινωνικό -οικονομική ζωή, η αναγνώριση της πολιτικής οντότητας της γυναίκας, άργησε πολύ να έρθει. Μόλις το 1953, οι Ελληνίδες γυναίκες απέκτησαν δικαίωμα ψήφου σε εθνικές εκλογές.
Για όλες τις γυναίκες που αγωνίστηκαν με σθένος , για την Μαλάλα που μάχεται θαρραλέα, για κάθε γυναίκα, καθημερινή ηρωίδα, μάνα, αδερφή, κόρη, εγγονή, επιστήμονα, πρόεδρο εργάτρια, αγρότισσα ….….
Χρόνια πολλά