Πόρισμα πως και οι δύο ιατρικοί φορείς της ΕΕ δεν ήταν καλά προετοιμασμένοι για την παρατεταμένη επιδημία του κορωνοϊού, εξέδωσε το Ελεγκτικό Συνέδριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ECA).

Το εν λόγω πόρισμα περιλαμβανόταν σε έκθεση που δημοσιεύθηκε την Τετάρτη, ενώ σύμφωνα με την έρευνα, αυτό οδήγησε σε καθυστερήσεις στις ενέργειες και παρείχε κακής ποιότητας δεδομένα, αναφέρει η dpa.

«Όπως πολλοί άλλοι οργανισμοί, οι ιατρικοί φορείς της ΕΕ έχουν κατακλυστεί από τη δύναμη και την ταχύτητα της πανδημίας COVID-19», δήλωσε ο επικεφαλής συγγραφέας της έκθεσης CCE, Joao Leao.

Η επιδημία έπληξε σοβαρά την Ευρώπη, προκαλώντας -σύμφωνα με τα στοιχεία του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας- 2,2 εκατομμύρια θανάτους σε όλη την ήπειρο.

Το Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης και Ελέγχου Νοσημάτων (ECDC), υπεύθυνο για τον εντοπισμό και την αξιολόγηση των κινδύνων για την υγεία, αρχικά υποτίμησε τη σοβαρότητα της κατάστασης, διαπίστωσε ο έλεγχος. Το ECDC συνειδητοποίησε ότι χρειαζόταν άμεση δράση μόλις τρεις ημέρες αφότου η Ιταλία, μέλος της ΕΕ, κήρυξε εθνική καραντίνα.

Το ECDC έχει επίσης εκδώσει καθυστερημένα συστάσεις για τον εντοπισμό επαφών και τη χρήση μάσκας, σύμφωνα με το ertnews.gr.

Η δραστηριότητα του Κέντρου παρεμποδίστηκε επίσης από την έλλειψη στρατηγικής δοκιμών για ολόκληρη την Ευρωπαϊκή Ένωση και μια ενιαία προσέγγιση σχετικά με τον χαρακτηρισμό του κορωνοϊού ως αιτία θανάτου, γεγονός που οδήγησε σε χαμηλή ποιότητα δεδομένων.

Από την πλευρά του, ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων (EMA), ο οποίος είναι υπεύθυνος για την έγκριση νέων φαρμάκων, έχει γενικά αντιδράσει καλά στην πανδημία, αλλά δεν έχει προωθήσει κλινικές δοκιμές στην ΕΕ, δείχνει η έκθεση CCE.

Και οι δύο αναφερόμενοι οργανισμοί στάθηκαν τελικά στο ύψος των περιστάσεων, αλλά σε επίπεδο Ένωσης χρειάζονται πρόσθετες προσπάθειες “ώστε να μην επαναληφθεί η ιστορία”, εκτίμησε ο Leao.

Η CCE χαιρέτισε ορισμένα από τα μέτρα που ελήφθησαν, όπως τη νέα νομοθεσία στον φαρμακευτικό τομέα, αλλά επεσήμανε ότι η απάντηση της ΕΕ στην κρίση περιέπλεξε το οργανωτικό πλαίσιο, δημιουργώντας έναν τρίτο ιατρικό οργανισμό, με εξουσίες που επικαλύπτονται με εκείνες των άλλων.