Θετικές προσδοκίες για την οικονομική κατάσταση της χώρας, αλλά όχι για το δικό τους εισόδημα έχουν οι Ελληνες καταναλωτές, σύμφωνα με τα αποτελέσματα της έρευνας για το καταναλωτικό κλίμα στην Ευρώπη το τέταρτο τρίμηνο του 2017 την οποία υλοποίησε η GfK.
Ειδικότερα, οι προσδοκίες για την οικονομία στην Ελλάδα άγγιξαν τις -12,3 μονάδες τον Δεκέμβριο του 2017 (το αρνητικό πρόσημο σημαίνει ότι εξακολουθούν οι απαισιόδοξες εκτιμήσεις να είναι περισσότερες των θετικών), καταγράφοντας, ωστόσο, αύξηση 21,5 μονάδων σε σύγκριση με τον Δεκέμβριο του 2016.
Μάλιστα, σε ό,τι αφορά την οικονομική κατάσταση της χώρας τους, οι Ελληνες εμφανίζονται πιο αισιόδοξοι από ό,τι οι Ιταλοί, οι Βρετανοί ή οι Ρουμάνοι.
Διαφορετική είναι η κατάσταση όταν καλούνται οι Ελληνες καταναλωτές να μιλήσουν για την… τσέπη τους. Οι προσδοκίες των Ελλήνων για το εισόδημά τους ήταν μεν υψηλότερες τον Δεκέμβριο του 2017 σε σύγκριση με τον Δεκέμβριο του 2016, στις -21,7 μονάδες, καταγράφοντας αύξηση 18,4 μονάδων σε ετήσια βάση. Ωστόσο, η Ελλάδα εξακολουθεί να εμφανίζει τη χαμηλότερη επίδοση στο πεδίο αυτό με πλέον αισιόδοξους από την άλλη για το εισόδημά τους τους Γερμανούς καταναλωτές (ο σχετικός δείκτης στη Γερμανία διαμορφώθηκε στις 54,3 μονάδες).
Η Ελλάδα παρουσίασε επίσης τον χαμηλότερο δείκτη στην Ευρώπη και σε ό,τι αφορά την πρόθεση αγορών. Συγκεκριμένα, ο σχετικός δείκτης διαμορφώθηκε στις -22,6 μονάδες τον Δεκέμβριο του 2017, αποτελώντας τη μοναδική χώρα μαζί με τη Ρουμανία που είχε αρνητικό πρόσημο. Πάντως, και σε αυτόν τον δείκτη καταγράφεται στην Ελλάδα σημαντική αύξηση, κατά 13,5 μονάδες, σε σύγκριση με τον Δεκέμβριο του 2016.
Συνολικά στην Ευρώπη η καταναλωτική εμπιστοσύνη συνέχισε να καταγράφει αύξηση κατά το τέταρτο τρίμηνο του 2017 με τον σχετικό δείκτη να διαμορφώνεται στις 21,1 μονάδες, την υψηλότερη που έχει παρατηρηθεί τα τελευταία δέκα χρόνια. Για τον λόγο αυτό, άλλωστε, η GfK προβλέπει αύξηση στις ιδιωτικές καταναλωτικές δαπάνες των νοικοκυριών στην Ευρωπαϊκή Ενωση κατά 1,5% έως 2%.
Ο δείκτης των οικονομικών προσδοκιών για τον Δεκέμβριο του 2017 αυξήθηκε στις 17 μονάδες κατά μέσον όρο για όλες τις χώρες της Ε.Ε., πέντε μονάδες υψηλότερα σε σχέση με τον Σεπτέμβριο. Στη Γαλλία, στη Γερμανία και στην Αυστρία, ο εν λόγω δείκτης σημείωσε σημαντική αύξηση. Στη Ρουμανία, από την άλλη πλευρά, ο δείκτης καταναλωτικής εμπιστοσύνης παρουσίασε κατακόρυφη πτώση σε σχέση με την οικονομική ανάπτυξη, εξαιτίας της τρέχουσας κυβερνητικής κρίσης στη χώρα.
Έντυπη Καθημερινή