Αγανάκτηση σε γονείς, εκπαιδευτικούς, συλλόγους και μαθητές του Γυμνασίου και του Λυκείου Συκιάς προκαλεί το γεγονός ότι με την έναρξη της σχολικής χρονιάς, παρά τις προειδοποιήσεις και τις διεκδικήσεις τους, συναντούν μια ακόμα χειρότερη κατάσταση από την προηγούμενη που έχει να κάνει με την έλλειψη των εκπαιδευτικών στα σχολεία τους.

Με αφορμή λοιπόν το τεράστιο πρόβλημα με τις ελλείψεις εκπαιδευτικών στα σχολεία της Συκιάς, ένα μήνα σχεδόν μετά την έναρξη των σχολείων, το XalkidikiPolitiki επικοινώνησε με τους βουλευτές Χαλκιδικής, οι οποίοι μίλησαν ξεχωριστά για τις δικές τους ενέργειες, ενώ δεν έκρυψαν τη δυσαρέσκεια τους αναφορικά με το θέμα.

Όπως αναφέρει ο βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας Ιωάννης Γιώργος «έχουμε καταθέσει ερώτηση σχετικά με το θέμα, προχωρήσαμε σε ενέργειες, αποστέλλοντας έγγραφα και γνωστοποιώντας την κατάσταση στους αρμόδιους Υπουργούς, καθώς και στη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση, ζητώντας να στελεχωθεί το Γυμνάσιο και το Λύκειο της Συκιάς με εκπαιδευτικό προσωπικό».

Και τονίζει: «Το πρόβλημα είναι γνωστό στην περιοχή και κυρίως έχει να κάνει με αυτούς που δεν παρουσιάζονται ή που παίρνουν άδειες, λόγω εγκυμοσύνης. Εμείς καταβάλαμε κάθε δυνατή προσπάθεια και συνεχίζουμε να καταβάλουμε,  ενόψει μάλιστα και της Β ́φάσης πρόσληψης αναπληρωτών την οποία αναμένουμε με κύριο αίτημα την άμεση κάλυψη των κενών στη Συκιά, αλλά και στα υπόλοιπα σχολεία του νομού μας που έρχονται αντιμέτωπα με παρόμοια κατάσταση».

Από τη μεριά του ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ Απόστολος Πάνας σημείωσε πως «Έχουμε κάνει ήδη μια ερώτηση για τις ελλείψεις εκπαιδευτικών στη Χαλκιδική, στην οποία μέσα αναφέρεται χαρακτηριστικά και η Συκιά, ενώ από την προηγούμενη άνοιξη είχαμε κάνει αναφορά ειδικά για τη Συκιά η οποία τα τελευταία χρόνια αντιμετωπίζει θέματα με την μη κάλυψη θέσεων από εκπαιδευτικούς».

Και συνεχίζει, αναφέροντας πως η περιοχή θα έπρεπε να έχει χαρακτηριστεί ως “δυσπρόσιτη”: «Το πρόβλημα έχει οξυνθεί, δεν πάνε για αναπληρωτές στη Συκιά, ειδικά τα τελευταία χρόνια. Γι’αυτό τον λόγο από το 2019 κιόλας είχα καταθέσει σχετική ερώτηση και είχα προτείνει στην τότε Υπουργό Παιδείας και Θρησκευμάτων κα. Κεραμέως να χαρακτηριστεί η περιοχή ως δυσπρόσιτη, ώστε να έχει ένα κίνητρο ο εκπαιδευτικός να τοποθετηθεί στο Γυμνάσιο και στο Λύκειο της Συκιάς. Αυτό είναι το κύριο ζήτημα, το οποίο εγώ από το 2019 το έχω αναδείξει, αλλά δυστυχώς δεν έχει γίνει τίποτα και βρισκόμαστε πάλι για ακόμη μια χρονιά στην ίδια ακριβώς κατάσταση».

Η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Κυριακή Μάλαμα αμέσως μετά τον αγιασμό στα σχολεία της Συκιάς και αφού ενημερώθηκε για το οξύτατο πρόβλημα, επισκέφθηκε τις Διευθύνσεις Εκπαίδευσης, ενώ κατέθεσε και Κοινοβουλευτική Ερώτηση σχετικά με τις ελλείψεις στη δημόσια εκπαίδευση στη Συκιά: «Έχω κάνει επερώτηση, ενώ επισκέφθηκα και την Πρωτοβάθμια και τη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση, η οποία Δευτεροβάθμια μου είχε πει ότι τα κενά θα καλυφθούν σύντομα. Όσον αφορά το Υπουργείο απάντηση δεν πήρα, προφανώς θα απαντούσαν τα ίδια με τη Δευτεροβάθμια. Για όλα λένε “ναι θα γίνουν” Επί της ουσίας όμως και σε πράξη δεν έχουμε τίποτα στα χέρια μας, παρά τις αλλεπάλληλες παρεμβάσεις μας».

Στη συνέχεια η κα. Μάλαμα υπογραμμίζει: «Στη Δευτεροβάθμια ισχυριστήκανε ότι οι εκπαιδευτικοί έχουν πάρει άδεια και εμείς ζητήσαμε άμεσα αναπληρωτές και εξασφάλιση συγκεκριμένου αριθμού μόνιμων διορισμών. Η περιοχή της Συκιάς για κάποιο λόγο δεν έχει χαρακτηριστεί ως “δυσπρόσιτη” και αυτό οξύνει ολοένα το τραγικό θέμα με τις ελλείψεις των εκπαιδευτικών».

Και καταλήγει: «Αυτή τη στιγμή οι εκπαιδευτικοί θα έπρεπε να βρίσκονται στις θέσεις τους, η κυβέρνηση θα έπρεπε να είχε μεριμνήσει και να είχε κάνει ένα προγραμματισμό οι προσλήψεις να γίνονται νωρίτερα, στο τέλος της προηγούμενης σχολικής χρονιάς ή τουλάχιστον πολύ νωρίτερα από την έναρξη της νέας. Η Συκιά χρειάζεται μόνιμες προσλήψεις εκπαιδευτικών, αυτό είναι το ζητούμενο και αυτό θα συνεχίζουμε να διεκδικούμε μέχρι η κυβέρνηση να σταματήσει να κωφεύει και να υποστελεχώνει τα σχολεία».

Είναι άξιο να αναφερθεί μάλιστα ότι η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Κυριακή Μάλαμα, προχώρησε μάλιστα και σε αναφορά για το νηπιαγωγείο και το δημοτικό σχολείο της Σάρτης για άμεση κάλυψη των κενών θέσεων από εκπαιδευτικούς.