Δεν ήταν το πρώτο περιστατικό βίας και ξυλοδαρμού που σημειώθηκε μεταξύ των ανηλίκων στο γυμνάσιο Πευκοχωρίου. Σύμφωνα με πληροφορίες το παιδί που δέχτηκε ιατρικές βοήθειες στο Κέντρο Υγείας Κασσανδρείας, είχε εμπλακεί σε διαμάχη άλλες δύο φορές την περασμένη εβδομάδα, με αποτέλεσμα αυτή τη Δευτέρα να ξεφύγει η κατάσταση από κάθε έλεγχο.

Στην περίπτωση των μαθητών του Γυμνασίου Πευκοχωρίου, φαίνεται, πως από το Δημοτικό σχολείο κιόλας, υπήρχε ένταση μεταξύ των παιδιών, του 13χρονου (που χτυπήθηκε από τα άλλα 2 ανήλικα), και των συμμαθητών του. Πολλές φορές οι γονείς του κλήθηκαν από το σχολείο για να λάβουν τα μέτρα τους, ωστόσο δεν προχώρησαν σε κάποιο μέτρο πρόληψης. Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι στη μικρή κοινωνία της Χανιώτης, και επειδή γνωρίζονται μεταξύ τους οι περισσότερες οικογένειες, οι περισσότεροι γνώριζαν ότι αργά ή γρήγορα θα έφτανε η κατάσταση στο χθεσινό συμβάν, με τον 13χρονο μαθητή πέφτει θύμα ξυλοδαρμού λόγο προκλητικής και υβριστικής συμπεριφοράς.

Τα αίτια του συμβάντος αναζητά και ο Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων του γυμνασίου Πευκοχωρίου, που, όπως είπε στο Xalkidikipolitiki η πρόεδρός του, Βίκυ Μιχαηλίδου, είναι σε επαφή και συνεννόηση με το δημοτικό σχολείο Χανιώτης και τον εκεί σύλλογο.