Τη νέα στεγαστική πολιτική και τα μέτρα που έχει λάβει η κυβέρνηση για τη στήριξη της ιδιοκτησίας και την αύξηση της προσφοράς στέγης παρουσίασε ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, Κωστής Χατζηδάκης, μιλώντας στο ετήσιο συνέδριο της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ιδιοκτητών Ακινήτων.

Ο υπουργός τόνισε ότι σήμερα, μετά από πολλά χρόνια, το κράτος επαναδραστηριοποιείται στον τομέα της στέγασης με το πρόγραμμα «Σπίτι μου», που θεσμοθετήθηκε στα τέλη του περασμένου έτους.

«Εμείς θεωρούμε ότι η έλλειψη στέγης αντιμετωπίζεται με παραγωγή στέγης και όχι με περιορισμούς που οδηγούν τελικά σε περαιτέρω όξυνση του προβλήματος. Αρνηθήκαμε να θεσπίσουμε διοικητικά μέτρα, πλαφόν, αναγκαστικές παρατάσεις και ενοικιοστάσια περασμένων δεκαετιών, που δεν επιτρέπουν να λειτουργήσει η αγορά και να υπάρξει ουσιαστική αντιμετώπιση των προβλημάτων», υπογράμμισε. Επεσήμανε δε πως η κυβέρνηση δεν ισχυρίζεται ότι το πρόγραμμα «Σπίτι μου» λύνει το πρόβλημα, αλλά αποτελεί μια ουσιαστική επανεκκίνηση, με προϋπολογισμό 1,775 δισ. ευρώ και θα συμπληρωθεί, μετά τις εκλογές με άλλα μέτρα που θα αντιμετωπίζουν το πρόβλημα σε μεγαλύτερη έκταση.

Παρουσιάζοντας το πρόγραμμα «Σπίτι μου», ο κ. Χατζηδάκης στάθηκε:

– Στα άτοκα ή χαμηλότοκα δάνεια πρώτης κατοικίας, με επιδότηση από τη Δημόσια Υπηρεσία Απασχόλησης (ΔΥΠΑ) για νέους με χαμηλά εισοδήματα, που θα δοθούν για την αγορά υφιστάμενων κατοικιών, αξίας έως 200.000 ευρώ, εμβαδού έως 150 τ.μ. και με παλαιότητα τουλάχιστον 15 ετών. Το πρόγραμμα θα ξεκινήσει να «τρέχει» έως τις αρχές Μαρτίου, ενώ ο προϋπολογισμός θα είναι κατ’ αρχήν 500 εκατ. ευρώ, με πρόβλεψη για διπλασιασμό, εφόσον εξαντληθούν τα κονδύλια.

– Στο πρόγραμμα «Κάλυψη», μέσω του οποίου θα φιλοξενούνται σε ιδιωτικές κατοικίες νέοι 25-39 ετών, δικαιούχοι του Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος. Το πρόγραμμα αυτό βασίζεται κατ’ αρχήν στις κατοικίες που συμμετείχαν στο πρόγραμμα «Εστία» για τη φιλοξενία αιτούντων άσυλο σε αστικά διαμερίσματα, το οποίο έχει ολοκληρωθεί. Όσοι ιδιοκτήτες επιθυμούν μπορούν να συνεχίσουν στο νέο πρόγραμμα, συνεχίζοντας να εισπράττουν το ενοίκιο από το κράτος. Την ερχόμενη εβδομάδα, θα πραγματοποιηθεί σχετική συνάντηση με τη ΚΕΔΕ, με στόχο και αυτό το πρόγραμμα να ξεκινήσει τον Μάρτιο.

– Στη δράση «Ανακαινίζω-Νοικιάζω», που απευθύνεται άμεσα στους ιδιοκτήτες κλειστών κατοικιών, με ετήσιο εισόδημα έως 40.000 ευρώ και ακίνητη περιουσία έως 300.000 ευρώ. Το πρόγραμμα αυτό αποσκοπεί στην ένταξη των κενών κατοικιών στη μισθωτική αγορά με την επιδότηση των ιδιοκτητών για την αναβάθμισή τους. Το ακίνητο πρέπει να έχει εμβαδόν έως 100 τ.μ. και να βρίσκεται σε αστική περιοχή και το πρόγραμμα παρέχει επιδότηση 40% της δαπάνης επισκευής και ανακαίνισης έως 10.000 ευρώ, με προϋπόθεση την εκμίσθωση του ακινήτου για τουλάχιστον τρία χρόνια.

– Στην κοινωνική αντιπαροχή, μέσω της οποίας ιδιώτες αναλαμβάνουν να κατασκευάσουν κτίρια κατοικιών με αντάλλαγμα την εκμετάλλευσή τους για ορισμένο χρονικό διάστημα και παράλληλη υποχρέωση να εκμισθώνουν ένα μέρος τους σε προσιτές τιμές.

Τα μέτρα αυτά, όπως σημείωσε ο υπουργός Εργασίας, αντιμετωπίζουν έως έναν βαθμό το πρόβλημα των νέων ζευγαριών και το δημογραφικό, ενώ στηρίζουν την αγορά κατοικίας και τους ιδιοκτήτες με τρόπο υγιή, σύγχρονο και ευρωπαϊκό.

Τέλος, ο κ. Χατζηδάκης υπενθύμισε σειρά δράσεων που υλοποιήθηκαν τα προηγούμενα χρόνια στους τομείς ευθύνης του, όπως τα προγράμματα «Εξοικονομώ», που ξεκίνησαν το 2009 και αποτελούν σήμερα κεντρικό πυλώνα της ευρωπαϊκής στρατηγικής για την εξοικονόμηση ενέργειας, η πρόσφατη αναγνώριση των νόμιμων ιδιωτικών δικαιωμάτων και η πρόοδος στους δασικούς χάρτες και το κτηματολόγιο, καθώς και η απελευθέρωση των νέων εμπορικών μισθώσεων, που έγινε το 2014.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ