Δύο σημαντικές στιγμές για την Τοπική Κοινότητα Στρατωνίου επεφύλασσε η σημερινή συνεδρίαση της Οικονομικής Επιτροπής του Δήμου Αριστοτέλη.
Παραλήφθηκαν επισήμως από τον Δήμο Αριστοτέλη, αφού εγκρίθηκαν και θεωρήθηκαν από τα στελέχη της τεχνικής υπηρεσίας, δύο πολύ σημαντικές μελέτες που βάζουν στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος την αναπτυξιακή προοπτική του οικισμού και την προστασία του περιβάλλοντος, της ανθρώπινης ζωής και της ιδιοκτησίας.
Α) Παραλήφθηκε και παίρνει το δρόμο των πολλαπλών αδειοδοτήσεων ( θα χρειαστούν 21 ξεχωριστές αδειοδοτήσεις) η μελέτη της περιβαλλοντικής αποκατάστασης και της αρχιτεκτονικής ανάπλασης του παραλιακού μετώπου του Στρατωνίου. Η αναζωογόνηση και ανάπλαση 80 στρεμμάτων μπροστά στη θάλασσα μετα βεβαιότητας θα βάλει το Στρατώνι σε τουριστικη τροχιά.
Β)Ταυτόχρονα παραλήφθηκε και ομοίως θα τρέξει η αδειοδότηση της μελέτης για την αντιπλημμυρική θωράκιση του οικισμού ,οσον αφορά το ρέμα της “Αργυρώς” που διέρχεται μέσα από τον οικισμό και ευθύνεται για τις πλημμύρες του 2010.
Υπενθυμίζεται οτι στις 10/2/2010, μετά από τριήμερη συνεχή βροχόπτωση, σημειώθηκαν έντονα πλημμυρικά φαινόμενα στον οικισμό Στρατωνίου σε ζώνη συνολικού πλάτους περί τα 100m και μήκους περί τα 400m, κατά μήκος του ρέματος «Αργυρώ». Παρουσιάστηκε ροή φερτών υλικών (ογκόλιθοι διαφόρων μεγεθών και λάσπη) που προκάλεσαν ζημιές σε κτίσματα και δημοτικούς δρόμους.
Η ΕΓΝΑΤΙΑ ΟΔΟΣ Α.Ε. ,με παλαιότερες ενέργειες της, στο πλαίσιο αντιμετώπισης των παραπάνω πλημμυρικών φαινομένων αποφάσισε και ανέθεσε στα μελετητικά γραφεία “ΑΡΜΟΝΙΑ ΕΤΕ” και “ΡΟΗ Ε.Ε.” την “Οριστική μελέτη διευθέτησης του ρέματος Αργυρώ στο Στρατώνι Χαλκιδικής”, χωρις όμως να ολοκληρωθεί το συνολο των επιμέρους μελετών.
Η παρούσα μελέτη ανατέθηκε απο τον Ελληνικό Χρυσό ΑΕ και εκπονήθηκε για την ολοκλήρωση όλων των απαραίτητων υποστηρικτικών μελετών και εγκρίσεων και επικαιροποιήθηκε με την ισχύουσα νομοθεσία , ούτως ώστε να είναι πλήρης ο Φάκελος του Έργου για την Δημοπράτηση του και την κατασκευή του καθως αντιμετωπίζει:
1. Την Υδραυλική – υδρολογική μελέτη επικαιροποίησης – συμπλήρωσης της υπάρχουσας μελέτης διευθέτησης του ρέματος “Αργυρώ” (προσαρμοσμένη στα σημερινά δεδομένα), που περιλαμβάνει τις παρακάτω εργασίες:
· Συλλογή και ενημέρωση για τυχόν υπάρχουσες μελέτες από τις Τοπικές Υπηρεσίες, την εταιρία «ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΧΡΥΣΟΣ Α.Ε.» κ.λ.π.
· Εκτίμηση της στερεομεταφοράς και της διαβρωσιμότητας του ορεινού τμήματος της κοίτης χρησιμοποιώντας κατάλληλες μεθόδους (π.χ. Shields, Lane-Kalinske κ.λ.π.) και προσδιορισμός του φορτίου κοίτης και φορτίου σε αιώρηση – ολικού φορτίου (π.χ. Duboy, Meyer-Peter-Muller, Einstein, White κ.λ.π.) με σκοπό να προσδιοριστεί τελικά η ευσταθής κλίση, αντίστοιχη του υλικού πυθμένα για την κάθε διατομή.
· Προσδιορισμός του φορτίου φερτών της λεκάνης απορροής (γενική διάβρωση και υποβάθμιση) σε ετήσια βάση με βάση σχετικές επιτόπιες πληροφορίες και στοιχεία, την τοπική εμπειρία και τις εφαρμοζόμενες γνωστές μεθόδους (π.χ. Universal Soil Loss Equation, Gavrilovic κ.λ.π.).
· Καθορισμός των παροχών σχεδιασμού των έργων συνεκτιμώντας την στερεοπαροχή.
· Εισαγωγή των δεδομένων, διαστάσεων και τραχύτητας διατομών, κλίσεων και παροχών ανά δίαιτα και τμήμα ροής σε κατάλληλο μοντέλο για την προσομοίωση μη-ομοιόμορφης ροής, ώστε να προκύψουν βάθη ροής και μέσες ταχύτητες σε κάθε διατομή.
· Σχεδιασμός των απαραίτητων έργων διευθέτησης του ορεινού τμήματος και έργων ελέγχου φερτών υλών. Τα μέτρα ελέγχου πρέπει να βασίζονται σε αναγνωρισμένες μεθόδους που να λαμβάνουν υπόψη μακροπρόθεσμες λειτουργικές απαιτήσεις.
· Σχεδιασμός των έργων διευθέτησης του ρέματος εντός του οικισμού συμπεριλαμβανομένων και των απαραίτητων τεχνικών
· Σύνταξη σχεδίου αρχών λειτουργίας και συντήρησης των έργων
2. Την Μελέτη οριοθέτησης του ρέματος με έλεγχο ανομοιόμορφης ροής.
3. Την Μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων (Μ.Π.Ε.) για τις απαιτήσεις του έργου.
4. Την Μελέτη Σ.Α.Υ. και Φ.Α.Υ.
5. Τα Τεύχη Δημοπράτησης του έργου.
Και οι δύο μελέτες εκπονήθηκαν με ανάθεση ( και δαπάνες) απο την Ελληνικός Χρυσός ΑΕ προς τις μελετητικές εταιρείες, μετά από αίτημα του Δήμου Αριστοτέλη και στο πλαίσιο των περιβαλλοντικών υποχρεώσεων και της κοινωνικής Εταιρικής Ευθύνης της Εταιρείας.