Συμφωνία συνεργασίας για την κατασκευή του διασυνδετήριου αγωγού φυσικού αερίου μεταξύ Αθήνας και Σκοπίων υπογράφουν ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κώστας Σκρέκας και ο υπουργός Οικονομίας της Βόρειας Μακεδονίας Κρέσνικ Μπεκτέσι στην Αθήνα την Παρασκευή. Στο πλαίσιο αυτό ο Πρωθυπουργός της Βόρειας Μακεδονίας Ζόραν Ζάεφ μαζί με τον Αναπληρωτή Πρωθυπουργό Φατμίρ Μπιτίκι και τον Υπουργό Οικονομίας πραγματοποιούν διήμερη επίσκεψη στην Αθήνα από σήμερα Πέμπτη.
Πρόκειται για το πρώτο τετ-α-τετ των δύο πρωθυπουργών μετά την ένταση που προκάλεσε το ζήτημα της αναγραφής της ποδοσφαιρικής ομοσπονδίας Βόρειας Μακεδονίας ως «Μακεδονία» FFM (Football Federation of Macedonia) χωρίς το πρόθεμα «Βόρεια», όπως προβλέπεται και από την Συμφωνία των Πρεσπών και λίγες μόλις μέρες μετά την αίτηση του Ζάεφ για την έκδοση νέου διαβατηρίου, το οποίο θα τον παρουσιάζει ως πολίτη της «Δημοκρατίας της Βόρειας Μακεδονίας».
Την Παρασκευή ο Ζάεφ θα συμμετάσχει στο συνέδριο του “Economist” και θα συμμετάσχει σε πάνελ με θέμα μεταξύ άλλων τη βελτίωση της συνεργασίας και της αλληλεγγύης στη Νοτιοανατολική Ευρώπη, την περιφερειακή συνεργασία και την διεύρυνση της ΕΕ. Εκτός από τον Κυριάκο Μητσοτάκη ο Ζόραν Ζαέφ θα έχει συναντήσεις με επιχειρηματίες και διπλωμάτες, εστιάζοντας σε θέματα οικονομίας και ενέργειας. Ο Ζάεφ θα παρευρεθεί στην τελετή που θα μιλήσει ο Πρωθυπουργός της Ελλάδας, Κυριάκος Μητσοτάκης. Ο Ζόραν Ζάεφ επισκέφτηκε την Αθήνα τελευταία φρά πριν τρεις μήνες συμμετέχοντας στο Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών.
Ο αγωγός θα έχει μήκος 50 χλμ., θα ξεκινά από την περιοχή της Νέας Μεσημβρίας Θεσσαλονίκης και θα καταλήγει στα σύνορα Ελλάδας – Βόρειας Μακεδονίας στην περιοχή των Ευζώνων. Με βάση τις προβλέψεις του Συμφώνου Κατανόησης που έχουν υπογράψει από το 2016 οι δύο πλευρές, ο ΔΕΣΦΑ θα αναπτύξει και θα λειτουργήσει το ελληνικό τμήμα. Αντιστοίχως, το τμήμα του αγωγού εντός της εθνικής επικράτειας της Βόρειας Μακεδονίας θα έχει μήκος 110 χλμ. και θα εκτείνεται έως την πόλη Στιπ. Το κόστος για το ελληνικό κομμάτι του αγωγού ανέρχεται στα 51,4 εκατ. ευρώ. Η γειτονική χώρα με το έργο αυτό θα διαφοροποιήσει σημαντικά τις ενεργειακές της πηγές, ενώ ταυτόχρονα η μεταφορά φυσικού αερίου από την Ελλάδα θα της παρέχει ασφάλεια εφοδιασμού.
Πηγή: ethnos.gr