Ίδια παραμένει η κατάσταση σε ό,τι αφορά στην υγειονομική κάλυψη των ελληνικών νησιών, καθώς ήδη από το Πάσχα οι αρμόδιες αρχές ξεκινούν το «κυνήγι» να βρεθούν γιατροί για να στελεχώσουν Κέντρα Υγείας και Περιφερειακά ιατρεία. Οι ελλείψεις σε γιατρούς είναι διαχρονικές, παρά τα οικονομικά κίνητρα που δίνονται για απομακρυσμένες περιοχές, και εμφανείς ειδικά την καλοκαιρινή περίοδο με την αύξηση της τουριστικής κίνησης.
Η 2η Υγειονομική Περιφέρεια (Πειραιώς και Αιγαίου) ανήρτησε προχθές πρόσκληση ενδιαφέροντος, με την οποία καλεί ιατρούς του Εθνικού Συστήματος Υγείας (ΕΣΥ) από όλη την επικράτεια, ειδικότητας Γενικής Οικογενειακής Ιατρικής ή Παθολογίας, να μετακινηθούν για να προσφέρουν τις υπηρεσίες τους και να ενισχύσουν τις Υγειονομικές Μονάδες των νησιών για την περίοδο του Πάσχα.
«Καλύπτονται οι δαπάνες μετακίνησης, διαμονής, η εκτός έδρας μετακίνηση, εφημερίες και επιπλέον αποζημίωση 2.100€ το μήνα», αναφέρει η πρόσκληση ενδιαφέροντος.
Οι Υγειονομικές Μονάδες για τις οποίες αναζητά γιατρούς η 2η ΥΠΕ να καλυφθούν είναι οι εξής: Κ.Υ. Τήνου, Κ.Υ. Ίου, Κ.Υ. Μήλου, Π.Π.Ι. Ηρακλειάς, Π.Π.Ι. Σχοινούσας, Π.Π.Ι. Κουφονησίου, Π.Π.Ι. Δονούσας, Π.Π.Ι. Σερίφου, Π.Π.Ι. Ανάφης, Π.Π.Ι. Φολεγάνδρου, Π.Π.Ι. Σικίνου, Κ.Υ. Πάτμου, Κ.Υ. Σύμης, Π.Π.Ι. Λειψών, Π.Π.Ι. Τήλου, Π.Π.Ι. Χάλκης, Π.Π.Ι. Αγαθονησίου.
Την μόνιμη ενίσχυση με γιατρούς περιφερειακών νοσοκομείων που καταγράφουν σοβαρά κενά επιχειρεί να λύσει το Υπουργείο Υγείας με τη ρύθμιση που έρχεται κατά πάσα πιθανότητα μέσα στον Αύγουστο. Μια τριπλή παρέμβαση που έχει ως στόχο να δοθεί ώθηση στην κάλυψη θέσεων για τις οποίες σήμερα δεν εκδηλώνεται ενδιαφέρον. Η έκδοση Κοινής Υπουργικής Απόφασης είναι στην τελική ευθεία και αφορά στον επανακαθορισμό των άγονων Α΄ και άγονων Β΄ περιοχών της χώρας μας, την αύξηση του οικονομικού κινήτρου που δίνεται για κάθε κατηγορία, καθώς και το διπλασιασμό των ποσών αυτών για έξι «προβληματικές» ιατρικές ειδικότητες.
Παράλληλα με τα παραπάνω, θα διευρυνθεί ο κατάλογος των άγονων περιοχών. Σήμερα οι άγονες Α΄περιοχές είναι 32 και οι άγονες Β΄είναι 20. Όπως προκύπτει από πληροφορίες, αρκετές που είναι χαρακτηρισμένες ως Β΄«ανεβαίνουν» στις Α΄, έτσι ώστε να υπάρχει μεγαλύτερο οικονομικό κίνητρο για τους γιατρούς. Παράλληλα, κάποιες νέες που δεν είναι σήμερα άγονες θα ενταχθούν στον πίνακα Β’. Οι περιοχές είναι υπό τελική διαμόρφωση και αναμένονται πιθανές αλλαγές με βάση τα Κέντρα Υγείας και γενικά την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας ορισμένων σημείων του ελληνικού χάρτη.
Το Υπουργείο Υγείας επιδιώκει τα παραπάνω επιπλέον οικονομικά κίνητρα να μη δίνονται μόνο σε όσους νέους γιατρούς τοποθετηθούν, αλλά και σε όλο το υφιστάμενο ιατρικό προσωπικό των άγονων περιοχών. Η Κοινή Υπουργική Απόφαση που θα ρυθμίζει τα νέα κίνητρα αναμένεται να εκδοθεί το επόμενο 16νθήμερο και το «κρας τεστ» θα γίνει με προκήρυξη επιμελητών και διευθυντών στο ΕΣΥ που θα γίνει μέσα στον Σεπτέμβριο.
Παράλληλα με τις άγονες περιοχές, «φρένο» στις δραματικές ελλείψεις επιδιώκεται και μέσω της δυνατότητας των γιατρών του ΕΣΥ να απασχούνται και στον ιδιωτικό τομέα, όπως για παράδειγμα να διατηρούν δικό τους ιατρικό ιατρείο. Αυτό απαγορευόταν από συστάσεως ΕΣΥ και πλέον άλλαξε, με σκοπό οι γιατροί να μπορούν να έχουν επιπλέον εισόδημα και να μην εγκαταλείπουν τα νοσοκομεία. Την ίδια ώρα, ήδη δίνονται μια σειρά από «μπόνους» σε συγκεκριμένους γιατρούς. Οι αναισθησιολόγοι λαμβάνουν 400 ευρώ το μήνα πλέον του μισθού τους (250 ευρώ οι ειδικευόμενοι), το ίδιο και όσοι γιατροί των Τμημάτων Επειγόντων Περιστατικών (ΤΕΠ) έχουν εξειδίκευση στην επειγοντολογία. Επιπλέον, οι γιατροί του ΕΚΑΒ λαμβάνουν επιπλέον 250 ευρώ το μήνα, ενώ όσοι εργάζονται στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ) λαμβάνουν προσαύξηση παροχής επιδόματος κατά 200-230 ευρώ.
Νέοι διοικητές νοσοκομείων το φθινόπωρο
Το φθινόπωρο και ενώ ολοκληρώνεται ένας χρόνος από την ψήφιση του νομοσχεδίου Κεραμέως για τις νέες διοικήσεις στο δημόσιο, θα αλλάξουν οι νέοι διοικητές των δημόσιων νοσοκομείων. Έχει προηγηθεί η αλλαγή των διοικητών και Υποδιοικητών των Υγειονομικών Περιφερειών (ΥΠΕ) για τους οποίους ολοκληρώθηκε η διαδικασία και τα πρόσωπα σε τελευταίο στάδιο επιλέχθηκαν από τον Υπουργό Υγείας.
Οι υποψήφιοι διοικητές των δημόσιων νοσοκομείων έδωσαν γραπτές εξετάσεις στο τέλος Μαρτίου μαζί με τους υποψηφίους για τις Υγειονομικές Περιφέρειες. Παράλληλα, έχουν καταθέσει τους φακέλους και αναμένεται από το ΑΣΕΠ η αξιολόγηση των τυπικών τους προσόντων ώστε να δοθούν οι σχετικοί πίνακες επιτυχόντων στο Υπουργείο Υγείας. Μετά την οριστικοποίηση των πινάκων από το ΑΣΕΠ, επόμενο βήμα είναι η κλήση σε προσωπική συνέντευξη. Σύμφωνα με τη διαδικασία, στην Επιτροπή που θα πραγματοποιεί τις συνεντεύξεις θα συμμετέχει και ο νέος διοικητής ΥΠΕ όταν πρόκειται για τα νοσοκομεία της περιοχής ευθύνης τους. Οι υποψήφιοι θα κληθούν σε συνέντευξη τον Σεπτέμβριο, όπως προκύπτει από πηγές του Υπουργείου Υγείας.
Οι υποψήφιοι που θα απαντήσουν σε προφορικές ερωτήσεις ενώπιων της αρμόδιας Επιτροπής θα είναι επτά, όσοι έχουν τη μεγαλύτερη συνολική βαθμολογία. Στη συνέχεια, θα καταρτιστεί πίνακας με τους τρεις επικρατέστερους ανά προκηρυσσόμενη θέση. Την τελική επιλογή θα κάνει ο Υπουργός Υγείας, όπως ορίζει η διαδικασία.
ygeiamou