Η Χαλκιδική, μια από τις πιο όμορφες και πολυσύνθετες περιοχές της Ελλάδας, είναι γνωστή για την ποικιλομορφία της, όχι μόνο σε γεωγραφικό επίπεδο, αλλά και σε κοινωνικό και πολιτιστικό. Μια από τις σημαντικότερες πτυχές της Χαλκιδικής είναι η συνύπαρξη προσφύγων και ντόπιων κατοίκων, που διαμόρφωσε σε μεγάλο βαθμό την ιστορία και την ταυτότητά της.

Στα 100 χρόνια από την ανταλλαγή πληθυσμών της Μικρασιατικής Καταστροφής, ο νομός Χαλκιδικής ενσωμάτωσε τους πρόσφυγες που έφτασαν στον τόπο ως αποτέλεσμα της Συνθήκης της Λωζάνης.

Η Χαλκιδική, μετά τη Μικρασιατική Καταστροφή, έγινε καταφύγιο για χιλιάδες πρόσφυγες από τη Μικρά Ασία, οι οποίοι έφτασαν στην περιοχή για να ξεκινήσουν μια νέα ζωή. Αυτοί οι άνθρωποι έφεραν μαζί τους τη δική τους κουλτούρα, παραδόσεις και συνήθειες, οι οποίες επηρέασαν την τοπική κοινωνία και δημιούργησαν ένα μοναδικό πολιτιστικό μωσαϊκό. Οι πρόσφυγες αναμείχθηκαν με τους ντόπιους και, παρόλο που αρχικά υπήρξαν προκλήσεις στη συνύπαρξή τους, με την πάροδο του χρόνου η ενσωμάτωσή τους βοήθησε την περιοχή να αναπτυχθεί τόσο οικονομικά όσο και πολιτιστικά.

Όλοι εμείς, ντόπιοι και πρόσφυγες διαχειριζόμαστε τις νίκες αλλά και τις κρίσεις που διέρχεται η Χαλκιδική και δίνουμε κοινή μάχη για να κρατηθεί ένα υψηλό επίπεδο διαβίωσης στην καθημερινότητα και τα ουσιαστικά έργα.

Νίκος Τσερκεζίδης, Επιχειρηματίας – Τομεάρχης Περιβάλλοντος, Ενέργειας & Πολιτικής Προστασίας ΝΔ Χαλκιδικής