Σε κλίμα κατάνυξης αναμένεται να τελεστεί απόψε στις 18.30 η περιφορά της εικόνας του Αγίου Νικήτα, στο παλιό χωριό της Νικήτης, παραμονή της μεγάλης εορτής του πολιούχου Αγίου.
Στη συνέχεια, περί τις 19.30, στον ομώνυμο ιστορικό Ιερό Ναό του χωριού αναμένεται να τελεστεί ο Μέγας Πανηγυρικός Εσπερινός, παρουσία πλήθους πιστών.
Αύριο το πρωί στις 7.30, θα τελεστεί ο Όρθρος και η Αρχιερατική Θεία Λειτουργία χοροστατούντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτη Κσσανδρείας κκ Νικόδημου. Στις 11.30 θα ακολουθήσει παραδοσιακό κουρμπάνι και πλήθος εκδηλώσεων στην πλατεία του παλιού χωριού.
Το παρών στους εορτασμούς του Αγίου στον παλαιό οικισμό της Νικήτης, αναμένεται να δώσουν ο δήμαρχος κ. Κυπαρίσσης Ντέμπλας, ο πρόεδρος της κοινότητας Στυλιανός Κωστίκας, καθώς και πλήθος κόσμου.
Ο Ιερός Ναός του Αγίου Νικήτα
Ο Άγιος Νικήτας, είναι ο πολιούχος της Νικήτης, ωστόσο το όνομα του οικισμού προέρχεται από αλλού. Συγκεκριμένα προέρχεται από τη “γῆ τοῦ Νεακίτου” , μετόχι της Μονής Ξενοφώντος ήδη από το 1300, που τοποθετείται στην περιοχή της σημερινής Ψαλίδας, λίγο πριν τη διασταύρωση προς Μαρμαρά. Στα 1089 είναι γνωστή η Μονή του Νεακίτου στο Άγιον Όρος, που συνόρευε με τη Μονή Κωνσταμονίτου. Η Μονή του Νεακίτου κάποια στιγμή πριν το 1300 παρήκμασε και μόνο το όνομά της επιβίωσε.
Το 1867, στην θέση του πύργου του Νεακίτου, κτίσθηκε ο νέος ενοριακής ναός, αφιερωμένος στον μεγαλομάρτυρα Άγιο Νικήτα, προφανώς επειδή θεωρήθηκε ότι το όνομα του χωριού προέρχεται από το όνομα του.
Πριν από την ανοικοδόμηση του ναού του Αγίου Νικήτα, ο λαός της Νικήτης εκκλησιαζόταν σε μια πολύ παλαιά αλλά μικρή εκκλησία, η οποία δεν χωρούσε τους εκκλησιαζόμενους, ειδικά κατά τη διάρκεια του χειμώνα. Οι κατά καιρούς Μητροπολίτες Κασσανδρείας προσπαθούσαν να τους πείσουν να προχωρήσουν στην ανέγερση μεγαλύτερου ναού αλλά δεν ομονοούσαν ώσπου ο Μητροπολίτης Χρύσανθος κατάφερε να τους κάνει να πιστέψουν στην ανάγκη και να εγκρίνουν το έργο. Ενώ λοιπόν είχαν ετοιμαστεί τα υλικά και είχε βρεθεί και ο αρχιτέκτονας, οι κάτοικοι χωρίστηκαν και πάλι σε δύο ομάδες φιλονικώντας για την τοποθεσία της ανέγερσης. Στο τέλος επικράτησε η ομάδα που υποστήριζε τη σημερινή θέση. Στο χώρο αυτό δεν υπήρχε προηγουμένως εκκλησία, ναΐδρια ή εξωκλήσι. Υπήρχε πύργος (ο πύργος του Νεακίτου), ο οποίος κάηκε, και οι Τούρκοι ένοικοι του εγκαταστάθηκαν, μετά την καταστροφή του, κοντά στο σπίτι του Καραγκούνη.
Για την ανέγερση του ναού βοήθησαν και όλοι οι κάτοικοι της Χαλκιδικής. Σύμφωνα με τις παραδόσεις του χωριού, τα χρήματα για την οικοδόμηση του νέου ναού βρέθηκαν από την ενοικίαση του «κισλά», του βοσκότοπου της Νικήτης για πέντε χρόνια στους Σουλτογιανναίους, μία μεγάλη οικογένεια τσελιγκάδων, που ξεχειμώνιαζαν εις τα «ήμερα βουνά» όπως λέγονταν τότε, στα Χάσικα χωριά.
Από τότε, δεκάδες άνθρωποι έρχονταν να προσκυνήσουν τον Άγιο Νικήτα. Θαυματουργός ο Άγιος, έκανε τυφλούς να βρουν το φως τους, θεράπευσε αρρώστους, ανακούφισε πονεμένους, γιάτρεψε παράλυτους. Έρχονταν πιστοί από όλη την Ελλάδα ζητώντας σ’ αυτόν καταφύγιο και ανακούφιση. Στη διάρκεια του εμφυλίου πυρκαγιά έκαψε το εσωτερικό του οικοδομήματος. Σώθηκε ως εκ θαύματος μόνο μία εικόνα του Αγίου Νικήτα. Ωστόσο σε λίγο χρόνο (1948–1950), οι Νικητιανοί επισκεύασαν την οικοδομή προσδίδοντάς της την παλαιά της λαμπρότητα. Οι εικόνες στο τέμπλο του ναού φιλοτεχνήθηκαν από το γνωστό ζωγράφο και αγιογράφο Γιώργο Παραλή.