Να «μπλοκάρουν» τις πρόωρες αποφυλακίσεις θα μπορούν θύματα εγκλημάτων και οι συγγενείς τους, με βάση νέα διάταξη που ετοιμάζει το υπουργείο Δικαιοσύνης.

Σύμφωνα με τη διάταξη αυτή, οι αποφυλακίσεις ενόχων για συγκεκριμένα εγκλήματα, θα είναι δυνατόν να σταματούν, να «μπλοκάρονται» από τις οικογένειες των θυμάτων ή και τα ίδια τα θύματα, που έχουν το δικαίωμα ένστασης. Πρόκειται για πρόωρες αποφυλακίσεις που να αποφασιστούν από τα αρμόδια Συμβούλια Πλημμελειοδικών -εφόσον τηρούνται συγκεκριμένες προϋποθέσεις- με την έκτιση μόλις των 2/5 της ποινής.

Με τη νέα διάταξη, που προανήγγειλε ο υπουργός Δικαιοσύνης Γιώργος Φλωρίδης, τα θύματα θα ενημερώνονται τουλάχιστον πέντε ημέρες πριν την αποφυλάκιση και θα έχουν το δικαίωμα να καταθέτουν γραπτό υπόμνημα, εναντίον της.

Ποια εγκλήματα θα αφορά η ενημέρωση των θυμάτων για την αποφυλάκιση

Σύμφωνα με πληροφορίες, η διάταξη αυτή που αφορά στα θύματα εγκλημάτων για τις πρόωρες αποφυλακίσεις των δραστών αφορά σε συγκεκριμένη κατηγορία εγκλημάτων. Πρόκειται, δηλαδή, για εγκλήματα που ενέχουν στοιχεία βίας ή στρέφονται κατά της γενετήσιας ελευθερίας, όπως η ανθρωποκτονία, η σωματεμπορία, ο βιασμός, η απόπειρα ανθρωποκτονίας, η ενδοοικογενειακή βία. Το σκεπτικό του νομοθέτη αφορά στο γεγονός πως ενδεχόμενη αποφυλάκιση του δράστη αφορά στη δημιουργία στο θύμα ή στους δικούς του ανθρώπους, φόβο για τον κίνδυνο επανάληψης των εγκλημάτων από τον δράστη.

Όπως αναφέρεται σχετικά, με τη διάταξη αυτή η χώρα μας συμμορφώνεται με παλαιότερες και πρόσφατες αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων που εδρεύει στο Στρασβούργο.

lifo