Σε μια Ελλάδα που οι τιμές των ακινήτων αγγίζουν τις ευρωπαϊκές, η ιδιοκατοίκηση παραμένει ένα υψηλό ιδανικό για τους περισσότερους, ηλικίας από 30, 35 ετών και άνω. Η διαφοροποίηση έρχεται από τους νέους που έχουν υιοθετήσει έναν πιο ελεύθερο τρόπο ζωής (ίσως εκ του ασφαλούς λόγω της οικονομικής εξάρτησης από το σπίτι ακόμη). Οι νέοι, είτε σπουδάζουν, είτε είναι σε αναζήτηση επαγγελματικής αποκατάστασης θεωρούν ότι το να επενδύεις σε ακίνητο είναι χάσιμο χρόνου και χρημάτων. Καλή ή κακή η αντίληψη, σίγουρα δεν ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα, δείχνει όμως το μέλλον πολλών ακινήτων όταν θα περάσουν στα χέρια τους ως επόμενες γενιές.

Στο νομό μας, στη Χαλκιδική, το ανάγκη της ιδιοκατοίκησης είναι ακόμη πιο ανεπτυγμένη, και ευελπιστώ να μην πάρει την κατιούσα από τους νέους, που γλυκοκοιτάζουν συχνά την πατρική περιουσία ως μέσο εύκολου και εφήμερου πλουτισμού.

Αντιθέτως, οι μεγαλύτερες και συνεπώς πιο ώριμες ηλικίες ήδη εκμεταλλεύονται τα προγράμματα της κυβέρνησης Σπίτι Μου 1 και 2, και ότι άλλο σε προνόμιο μπορούν να έχουν, προκειμένου να βάλουν μια δική τους στέγη πάνω από το κεφάλι τους. Εδώ τώρα προκύπτει ένα δεύτερο μεγάλο ζήτημα. Το βιοτικό επίπεδο του Έλληνα που προσπαθεί να αντεπεξέλθει στην καθημερινότητα και χρεώνεται απέναντι στις τράπεζες με όχι πάντα ασφαλή οικονομικά δεδομένα.

Η ελεύθερη αγορά κάνει το παιχνίδι πάντως, και οι τιμές διαμορφώνονται ανάλογα με τη ζήτηση. Όσο υπάρχουν λεφτά (το είχε πει και ο ΓΑΠ κάποτε) τόσο θα κινούνται σε υψηλά επίπεδα τα ακίνητα. Μόλις κλείσουν οι κάνουλες τότε ίσως αλλάξει το σκηνικό. Μια πρόγευση πτώσης τιμών μπορεί να φέρει ο νέος νόμος, που θα ελευθερώσει όπως φαίνεται αρκετά Airbnb λόγω προδιαγραφών.

Νίκος Τσερκεζίδης, Επιχειρηματίας – Τομεάρχης Περιβάλλοντος, Ενέργειας & Πολιτικής Προστασίας ΝΔ Χαλκιδικής