Οι εποικοδομητικός διάλογος πάντα βοηθά στην ταχύτερη επίλυση των προβλημάτων ακόμη κι όταν γίνεται μέσω της άσκησης κοινοβουλευτικού ελέγχου. Τα κόμματα της αντιπολίτευσης υποβάλλουν τα ερωτήματά τους, επίκαιρα ή μη, και αναμένουν απαντήσεις. Στις συζητήσεις των επίκαιρων ερωτήσεων οι βουλευτές έχουν την ευκαιρία, μέσα από τη δευτερολογία τους, να αντικρούσουν και την απάντηση των αρμόδιων υπουργών. Με τον τρόπο αυτό επιτυγχάνεται ο διάλογος και οι πολίτες που θέλουν να είναι ενήμεροι, παρακολουθούν και διαμορφώνουν την άποψή τους επί της συζήτησης.
Το τελευταίο διάστημα ωστόσο, με τα εσωκομματικά της αντιπολίτευσης να είναι στην κορύφωσή τους, ο έλεγχος μοιάζει να μειώνεται και να ασκείται από τους λίγους. Τόσο ο ΣΥΡΙΖΑ όσο και το ΠΑΣΟΚ που ολοκλήρωσε τις διαδικασίες τους, επιδόθηκαν σε έναν αγώνα εντυπώσεων εκτός βουλής, ενώ στην ουσία δεν φαινόταν να ασκεί αντιπολίτευση κανείς. Η Νέα Δημοκρατία από την άλλη, είναι το κόμμα που ασκεί την εξουσία και λαμβάνει τις αποφάσεις με την πλειοψηφία των βουλευτών της, αλλά δεν νοείται να μην της ασκείται έλεγχος. Ακόμη πιο απλά, να πούμε ότι τα κόμματα που κυβερνούν χρειάζονται τον έλεγχο με την έννοια της βοήθειας, ώστε να υιοθετούνται προτάσεις που μπορούν να εφαρμοστούν και να διορθώνονται τυχόν λάθη και παραλείψεις.
Η απουσία του αντιπολιτευτικού λόγου γίνεται αισθητή και στις δημοσκοπήσεις, όταν ο «κανένας» ως καταλληλότερος για πρωθυπουργός καθώς και η αναποφασιστικότητα των ψηφοφόρων είναι κυρίαρχα στοιχεία στις απαντήσεις.
Όλα τα παραπάνω πάντως δεν δίνουν το δικαίωμα σε κανέναν να βάζει «στον αυτόματο» τα προβλήματα του τόπου που εκπροσωπεί ή και να τα αγνοεί. Και στη Χαλκιδική, που εκπροσωπείται και στα τρία κόμματα, κυβερνόν, και αντιπολίτευσης (μείζονος-ελάσσονος) σίγουρα δεν νοείται να κλείνουμε τα ματιά μπροστά στα μείζονα θέματα όπως περιβάλλον, λειψυδρία, πρωτογενής τομέας, υποδομές.
Νίκος Τσερκεζίδης, Επιχειρηματίας – Τομεάρχης Περιβάλλοντος, Ενέργειας & Πολιτικής Προστασίας ΝΔ Χαλκιδικής