Θλίψη προκαλούν τα στοιχεία των θανάτων που σημειώθηκαν από πλημμύρες τα τελευταία χρόνια στη χώρα μας. Τα τελευταία 45 χρόνια (από το 1980 έως σήμερα), στην Ελλάδα σημειώθηκαν 70 θανατηφόρες πλημμύρες λόγω έντονων βροχοπτώσεων, όπου έχασαν τη ζωή τους 190 άνθρωποι.

Κι ενώ εδώ και μια 20ετια σχεδόν βλέπουμε τα φαινόμενα της κλιματικής αλλαγής να μαστίζουν τον τόπο, εντούτοις δεν λάβαμε επαρκή μέριμνα για την αντιμετώπισή τους.

Η αποτροπή των επιπτώσεων της κλιματικής κρίσης δεν θα γίνει από τη μια μέρα στην άλλη, κι ούτε είναι αναστρέψιμο το κακό που έγινε στο περιβάλλον. Υπάρχει όμως η δυνατότητα πρόληψης και είναι αναστρέψιμα τα πλημμυρικά φαινόμενα σε πολλές περιοχές. Τα έργα θα πρέπει να κατασκευάζονται σωστά και ολοκληρωμένα βάσει μελετών. Οι καταστάσεις που βιώνουμε δεν αφήνουν περιθώρια για αρπαχτές και εκπτώσεις στην ποιότητα των έργων, κάτι που πρέπει να καταλάβουν καλά οι διοικούντες τον τόπο, και όσοι συνεργάζονται με αυτούς,

Αλλιώς, κάθε θεομηνία θα σκοτώνει κόσμο και θα σπαταλούνται απίστευτα χρηματικά ποσά στην αποκατάσταση και στις αποζημιώσεις. Τα παραπάνω ισχύουν και για τη Χαλκιδική, όπου χρόνο με τον χρόνο οι κίνδυνοι των φυσικών καταστροφών απειλούν ολοένα και περισσότερες περιοχές των δήμων.

Νίκος Τσερκεζίδης, Επιχειρηματίας – Τομεάρχης Περιβάλλοντος, Ενέργειας & Πολιτικής Προστασίας ΝΔ Χαλκιδικής