Η Ευρώπη αναζητά λύσεις στα προβλήματα της κλιματικής κρίσης. Ήταν αναμενόμενο για τα κράτη να αρχίσουν να πιέζουν τις Βρυξέλλες καθώς ολοένα και περισσότερες καταστροφές βιώνουν οι χώρες της γηραιάς ηπείρου από τα φαινόμενα της κλιματικής αλλαγής.

Στη Χαλκιδική έχουμε βιώσει ζημιές, προβλήματα, καταστροφές και θανάτους από τις επιπτώσεις ακραίων καιρικών φαινομένων. Το ίδιο και χειρότερο βλέπουμε τα τελευταία χρόνια στα γειτονικά μας και όχι μόνο κράτη. Είναι γεγονός ότι οι χώρες της μεσογείου έχουν δεχθεί τα μεγαλύτερα πλήγματα από τα «παιχνίδια» του καιρού. Συνεπώς έχουν και τις μεγαλύτερες ανάγκες από βοήθεια, στο πλαίσιο της αρωγής και της αλληλεγγύης που θα επιδείξει η ενωμένη Ευρώπη.

Όλοι πλέον πιέζουν ώστε η Ευρωπαϊκή Ένωση να προχωρήσει σε έναν στοχευμένο σχεδιασμό που θα καλύπτει ανάλογες περιπτώσεις. Ίσως ένα ειδικό Ταμείο από όπου θα αντλούνται πόροι για έκτακτες περιπτώσεις.

Βέβαια όλα τα παραπάνω είναι ευσεβείς πόθοι αν δεν συζητηθούν στα «κέντρα» που πρέπει και δεν εγγυώνται ότι η Ελλάδα θα παίρνει αυτά που θα δικαιούται. Ας μην ξεχνάμε την ακαρπία της πράσινης ελιάς, και άλλες φυσικές καταστροφές που μένουν εκτός ΕΛΓΑ, αλλά αντιμετωπίζονται διαφορετικά στις γείτονες χώρες. Με δυο μέτρα και δυο σταθμά όλα;

 

Νίκος Τσερκεζίδης, Επιχειρηματίας – Τομεάρχης Περιβάλλοντος, Ενέργειας & Πολιτικής Προστασίας ΝΔ Χαλκιδικής