Αρμοδιότητες και καθόλου πόρους εισπράττουν μονίμως οι δήμοι, σε μια προσπάθεια της κάθε κυβέρνησης να εκσυγχρονίσει τον κώδικα της αυτοδιοίκησης, κυρίως Α βαθμού, αλλά όχι με απόλυτη επιτυχία. Η προσπάθεια που γίνεται για τη συνένωση των υπηρεσιών ύδρευσης, βρίσκει άκρως αντίθετους τους δήμους που άλλωστε το έχουν ξεκαθαρίσει.

Και όλα τα παραπάνω αφορούν άμεσα τη Χαλκιδική καθώς το πλάνο λέει ότι η ΕΥΑΘ θα αναλάβει ύδρευση και αποχέτευση, σε ένα κομμάτι του νομού τουλάχιστον. Οι δήμοι δεν απαντούν θετικά με βεβαιότητα και επίσης κανείς δεν μπορεί να πει αν το εγχείρημα  είναι προς όφελος του πολίτη.

Η μεγάλη εικόνα, που χάνουν οι διοικούντες τον τόπο, είναι η έλλειψη νερού και όχι η διαχείρισή του και από ποιόν γίνεται αυτή. Θα μιλούσαμε με άλλους όρους αν στη Χαλκιδική είχαν ολοκληρωθεί μεγάλα έργα ύδρευσης που θα εξασφάλιζαν νερό πόσιμο και αρδευτικό.

Επίσης, ας μην ξεχνάμε ότι το θέμα της αποχέτευσης δεν το έχουν λύσει καν αρκετές περιοχές ακόμη, με πεπερασμένης δυναμικής βιολογικούς, ή ανεπαρκούς λειτουργίας. Ποιος θα αναλάβει αυτές τις ευθύνες;

 

Νίκος Τσερκεζίδης, Επιχειρηματίας – Τομεάρχης Περιβάλλοντος, Ενέργειας & Πολιτικής Προστασίας ΝΔ Χαλκιδικής