Με άνοδο 5,4% από άποψη ταξιδιωτικών εισπράξεων και 9,8% από άποψη ταξιδιωτικών αφίξεων έκλεισε το προηγούμενο έτος για τον τουρισμό, επισφραγίζοντας για ακόμα μια φορά τον τίτλο της «χρονιάς ρεκόρ» για τον κλάδο. Αυτό που είναι ξεχωριστό ως είδηση είναι η μετακίνηση των τουριστών προς τα άκρα της σεζόν και κάποιες αυξητικές τάσεις κατά τους μήνες Δεκέμβριου ή και Γενάρη.

Παρατηρούμε δηλαδή ότι το παραδοσιακό μοντέλο μπορεί και να αλλάζει στη χώρα μας, κάτι που σημαίνει ότι αργά ή γρήγορα θα αλλάξει και στη Χαλκιδική. Είμαστε έτοιμοι ως νομός να δεχθούμε αυτές τις αλλαγές και να κερδίσουμε έδαφος από τη χρονική μεταβολή των ροών που μπορεί να έρχονται στο νομό μας;

Οι Έλληνες εξάλλου δεν ήταν ποτέ το απόλυτο ζητούμενο για τον τουρισμό 12 μηνης διάρκειας, καθώς τα σχολεία και οι λοιπές υποχρεώσεις δεν αφήνουν περιθώρια. Άρα η αλλαγή ρότας στο τουριστικό προϊόν αφορά κυρίως τους ξένους που είναι οι πελάτες με τα υψηλά βαλάντια, στα ξενοδοχεία πολλών αστέρων.

Όλα τα παραπάνω ενισχύονται και από το γεγονός ότι ο οδικός τουρισμός σημείωσε πτώση, ενώ αυξήθηκαν οι αεροπορικές αφίξεις. Ας ελπίσουμε ότι στοχεύει και η Χαλκιδική σε μερίδιο αγοράς από Γερμανία και ΗΠΑ, προκειμένου να ανέβει το τουριστικό προϊόν.

 

Νίκος Τσερκεζίδης, Επιχειρηματίας – Τομεάρχης Περιβάλλοντος, Ενέργειας & Πολιτικής Προστασίας ΝΔ Χαλκιδικής