Κάθε πτυχή του μεταναστευτικού είναι μείζον πρόβλημα για την Ελλάδα αν δεν αντιμετωπιστεί στη σωστή του βάση. Αυτό υποστηρίζει ο επιχειρηματίας Χαλκιδικής και στέλεχος της ΝΔ, Νίκος Τσερκεζόδης, με αφορμή κάθε διάλογο που ανοίγει για το θέμα.

Στην κατάσταση που διαμορφώνεται στη Μέση Ανατολή όσον αφορά το μεταναστευτικό-προσφυγικό ζήτημα αναφέρθηκε, μεταξύ άλλων, η υφυπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου Σοφία Βούλτεψη, κατά το 8ο Συνέδριο «Eighth Sustainability Summit for SE Europe & the Mediterranean – Re-inventing green leadership: Collectivity vs fragmentation?» του Economist Impact, σημειώνοντας ότι αυτήν τη στιγμή στον Λίβανο –πέραν των ήδη υπαρχόντων 2,5 εκατομμυρίων προσφύγων– έχει προστεθεί και 1 εκατομμύριο εσωτερικά εκτοπισμένων, οι οποίοι είναι εκτεθειμένοι στον χειμώνα που πλησιάζει.

Ο επιχειρηματίας Χαλκιδικής Νικόλαος Τσερκεζίδης, παρακολούθησε την ομιλία της υφυπουργού συμφωνώντας ότι το μεταναστευτικό είναι ένα από τα πλέον σοβαρά ζητήματα που αγγίζει τη χώρα μας, σε όλες του τις διαστάσεις.

Μιλώντας στο πάνελ, με τίτλο «Μια νέα μεταναστευτική κρίση στην Ευρώπη; Πώς συνδέεται με την κλιματική αλλαγή», η υφυπουργός αναφέρθηκε σε μια σειρά από ευάλωτες χώρες και στη σύνδεση κλιματικής αλλαγής, πολέμων και μετανάστευσης-εκτοπισμού. Η κ. Βούλτεψη έδωσε επίσης έμφαση στην κατάσταση στην περιοχή της Μεσογείου, στην οποία επικρατεί ασυνήθιστη ζέστη, η οποία ευθύνεται για ασυνήθιστες καταιγίδες, όπως είπε. Τα τελευταία χρόνια οι πρόσφυγες λόγω πολέμου έχουν ταυτιστεί με τους κλιματικούς μετανάστες, γεγονός που έχει καταστήσει τους τελευταίους «αόρατους μετανάστες», σημείωσε η υπουργός. Τόνισε επίσης ότι Ελλάδα και Κύπρος δέχονται περισσότερες πιέσεις από άλλες ευρωπαϊκές χώρες από τα μεταναστευτικά-προσφυγικά ρεύματα. Τέλος, η κ. Βούλτεψη μίλησε για αποτυχία της διεθνούς κοινότητας τόσο στο Μεσανατολικό όσο και στο Κυπριακό, καθώς και για αδυναμία της ΕΕ να δράσει προληπτικά όσον αφορά τα μεταναστευτικά κύματα.