Με τον κίνδυνο της απώλειας κόπων και αγώνων ετών θα έρθουν αντιμέτωποι πολλοί κάτοικοι της Συκιάς, όταν σε λίγες μέρες από σήμερα λήξη η προθεσμία δηλώσεων στο Κτηματολόγιο.

Και αναρωτιέμαι πώς έφτασαν τα πράγματα στο σημείο μηδέν, ενώ πέρασαν σχεδόν 25 χρόνια από την πρώτη ευκαιρία λύσης που δόθηκε στο κράτος. Κτήματα που ήταν καλογερικά, πέρασαν σε ακτήμονες με προσωρινές διανομές, τα εκμεταλλεύτηκαν, έχτισαν τη ζωή τους πάνω σε αυτά, και τώρα έρχεται το ελληνικό δημόσιο να τα πάρει πίσω. Όχι να δώσει μια λύση έστω με συμβολικό αντίτιμο, αλλά να τα πάρει πίσω, να διεκδικήσει από τους ανθρώπους που τόσα χρόνια επένδυσαν σε αυτά.

Πώς θα εξηγήσει το κράτος στον επιχειρηματία που έριξε λεφτά σε τουριστική μονάδα, ότι δεν του ανήκει αλλά είναι του δημοσίου; Ακούγεται – και είναι – παράλογο να ζεις όλη σου τη ζωή σε ένα σπίτι του οποίου δεν είσαι κύριος, σαν να είσαι περαστικός.

Το ελληνικό δημόσιο μπορεί αν θέλει να βρει λύση. Και οι κυβερνόντες τον τόπο μπορούν να κινηθούν προς την κατεύθυνση της νομοθετικής ρύθμισης. Δεν γίνεται να δίνεται παράταση για πάντα στο κτηματολόγιο της Συκιάς επειδή υπάρχει άγνοια των περισσοτέρων για ένα από τα φλέγοντα ζητήματα της Χαλκιδικής.

 

Νίκος Τσερκεζίδης, Επιχειρηματίας – Τομεάρχης Περιβάλλοντος, Ενέργειας & Πολιτικής Προστασίας ΝΔ Χαλκιδικής