Οι δίχως τέλος σεισμικές δονήσεις στην περιοχή του Άθω έχουν θορυβήσει τους κατοίκους της περιοχής και τον δήμο Αριστοτέλη. Σε συσκέψεις με σεισμολόγους ειπώθηκε ότι δεν πρόκειται για επικίνδυνο φαινόμενο αλλά δεν παύει να είναι μια αδιάλειπτη σεισμική ακολουθία.

Απέναντι σε σεισμικές δονήσεις και άλλες φυσικές καταστροφές είμαστε πραγματικά θωρακισμένοι; Αυτό το ερώτημα πλανάται κάθε φορά που χτυπά την πόρτα μας ο εγκέλαδος, η φωτιά, η πλημμύρα. Το κράτος έδωσε εφόδια στην αυτοδιοίκηση να προχωρήσει σε προσεισμικούς ελέγχους και να διασφαλίσει ότι λείπουν οι κίνδυνοι τουλάχιστον όσον αφορά τα δημόσια κτίρια, αναμεσά τους και τα σχολεία που είναι κρίσιμα.

Από κει και πέρα όμως, πότε θυμάστε τελευταία να έγινε με πρωτοβουλία κάποιου φορέα, μια ανοιχτή εκδήλωση ενημέρωσης προς τον κόσμο. Για τον σεισμό για παράδειγμα. Να μιλήσουν οι ειδικοί, να ενημερώσουν τους πολίτες και να τους προτρέψουν να προβούν σε ελέγχους για την ασφάλεια των ακινήτων τους. Ακόμη και να ενημερωθούν για τους αντισεισμικούς κανονισμούς που διέπουν την ανέγερση κτιρίων, σε γλώσσα απλή και κατανοητή. Έτσι ώστε να είναι γνώστες και όχι ανήσυχοι πολίτες.

Καλούμαστε να προλαμβάνουμε αντί να θεραπεύουμε και αυτό είναι αρχή της πολιτικής προστασίας. Ας το κάνουμε και για τους σεισμούς, ευρέως και πιο εκτεταμένα.

Νίκος Τσερκεζίδης, Επιχειρηματίας – Τομεάρχης Περιβάλλοντος, Ενέργειας & Πολιτικής Προστασίας ΝΔ Χαλκιδικής