Δεν είναι μακριά ο καιρός που μόλις ανοίγουν τα σχολεία θα βλέπουμε στις βιτρίνες των καταστημάτων τον Χριστουγεννιάτικο στολισμό, που τα τελευταία χρόνια γίνεται και ολοένα νωρίτερα στην πατρίδα μας. Σαν μην φτάνει η πλήρης εμπορευματοποίηση της γιορτής, έρχονται μέσα στο Φθινόπωρο και ξενόφερτες μόδες όπως το Halloween η Black Friday και η CyberMondey.

Καλώς καμωμένα στο εξωτερικό όλα τα παραπάνω ταιριάζουν με την κουλτούρα και τα πιστεύω τους. Στην Ελλάδα όμως, που διαθέτει πλούσια παράδοση και ιστορία όλα είναι ξένα και δεν «κολλάνε» με τις δικές μας συνήθειες. Εκτός από τον εμπορικό χαρακτήρα της κάθε καινοτομίας, που είναι σεβαστό να θέλουν να γεμίσουν ταμεία, κατά τ΄ άλλα δεν υπάρχει κανένας λόγος υιοθέτησης αυτών, που δεν θα γίνουν ποτέ κομμάτι της ελληνικής παράδοσης.

Στη Χαλκιδική για παράδειγμα υπάρχει απίστευτα πλούσια λαογραφία σε κάθε χωριό. Παραδόσεις, ήθη και έθιμα που θα ζήλευε ο κάθε τουρίστας αν τα γνώριζε βιωματικά σε περίοδο διακοπών. Γιατί άραγε υπάρχει η ανάγκη να ενστερνιστούμε τα ξένα πρότυπα; Μας λείπει το σκάλισμα κολοκύθας; Μας λείπει ο χριστουγεννιάτικος διάκοσμος με τα ξωτικά και τους Αη Βασίληδες; Ενώ έχουμε απέραντες εκτάσεις με έλατα, «ελληνικούς Καλικάντζαρους» στη λαογραφία μας και πολλές χριστιανικές γιορτές να τιμήσουμε όλο τον Οκτώβριο και το Νοέμβριο.

Όσο για το «φάρσα ή κέρασμα», ας μάθουμε στα παιδιά να τραγουδάνε τα ελληνικά κάλαντα και να δέχονται με ευγνωμοσύνη τα κεράσματα των νοικοκυρών

 

Νίκος Τσερκεζίδης, Επιχειρηματίας – Τομεάρχης Περιβάλλοντος, Ενέργειας & Πολιτικής Προστασίας ΝΔ Χαλκιδικής