Νέο πρόγραμμα «Σπίτι μου», με επέκταση σε ζευγάρια 40 – 50 ετών, προανήγγειλε χθες ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, σε μια προσπάθεια να στηριχθούν οι οικογένειες προκειμένου να αποκτήσουν το δικό τους σπίτι.
Η μειωμένη προσφορά ακινήτων για πώληση και η στενότητα χορήγησης στεγαστικών δανείων ωθεί την κυβέρνηση να επαναφέρει το επιτυχημένο πρόγραμμα «Σπίτι μου», ώστε να μπορέσουν δηλαδή οι δόσεις των δανείων να συγκρατηθούν σε ρεαλιστικά επίπεδα, μέσω επιδότησης του επιτοκίου του δανείου.
Το νέο πρόγραμμα «Σπίτι Μου» θα έχει πολύ μεγαλύτερους πόρους, ύψους 2 δισ. ευρώ, μεγαλύτερη περίμετρο δικαιούχων (ηλικία ζευγαριών στα 40-50 έτη), κοινωνικά κριτήρια (οικογένειες με παιδιά) και θα εφαρμοστεί από το φθινόπωρο.
Για το εν λόγω πρόγραμμα βρίσκεται σε εξέλιξη διαπραγμάτευση με την Κομισιόν για την εξασφάλιση των απαιτούμενων πόρων. «Δεν είμαι έτοιμος να εξαγγείλω κάτι οριστικό γιατί βρίσκεται σε εξέλιξη η διαπραγμάτευση, είμαι όμως συγκρατημένα αισιόδοξος ότι θα πετύχουμε το στόχο μας και θα μπορέσουμε να κάνουμε ένα νέο πρόγραμμα με πολύ περισσότερους ωφελούμενους», είπε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός.
Υπενθυμίζεται ότι το πρόγραμμα δανείων «Σπίτι μου» αφορά στη χορήγηση χαμηλότοκων ή άτοκων στεγαστικών δανείων προς νέους/νέες και νέα ζευγάρια για αγορά πρώτης κατοικίας. Τα δάνεια χορηγούνται μέσω των συνεργαζόμενων Τραπεζών και η αίτηση υποβάλλεται σε Τράπεζα της επιλογής του δανειολήπτη.
Ήδη έχουν εκταμιευθεί 6.049 δάνεια για την αγορά σπιτιού από ζευγάρια έως 39 ετών, ενώ 700 εκατ. ευρώ έχουν διατεθεί από τη ΔΥΠΑ. Μέχρι το τέλος της χρονιάς υπολογίζεται ότι οι αιτήσεις θα φτάσουν έως τις 9.214, αρά περίπου 20.000 άτομα θα έχουν βρει σπίτι, παρά το γεγονός ότι υπήρχε μεγάλη έλλειψη σπιτιών στο κέντρο της Αθήνας.
Ανακαινίζω – Νοικιάζω
«Λίφτινγκ» ετοιμάζει το υπουργείο Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας για το πρόγραμμα «Ανακαινίζω-Νοικιάζω», προκειμένου να γίνει ελκυστικότερο και να διατεθούν στην αγορά 12.500 κατοικίες οι οποίες είναι κλειστές την τελευταία τριετία.
Όπως δείχνουν τα πρώτα στοιχεία το πρόγραμμα -που «τρέχει» από τις 11 Απριλίου- δεν απέδωσε τα αναμενόμενα, καθώς μέχρι σήμερα έχουν υποβληθεί 1.372 αιτήσεις, πάνω από τρεις στις δέκα αιτήσεις απορρίπτονται, ενώ το ύψος της κρατικής επιδότησης δεν αποτελεί ισχυρό κίνητρο για τους ιδιοκτήτες ακινήτων.
Στην επόμενη φάση του πρόκειται να αυξηθεί τόσο το ποσοστό της επιδότησης, όσο και το ποσό της δαπάνης που θα καλύπτει το κράτος, χωρίς αλλαγές στα κριτήρια και τις προϋποθέσεις. Υπενθυμίζεται πως με το ισχύον καθεστώς το πρόγραμμα καλύπτει το 40% του συνολικού ποσού της ανακαίνισης, με ανώτατο όριο δαπανών τα 10.000 ευρώ.
Αυτό σημαίνει ότι το ποσό της κρατικής ενίσχυσης δεν μπορεί να υπερβεί τα 4.000 ευρώ, ποσό το οποίο δεν κρίνεται ιδιαίτερα ελκυστικό από τους ιδιοκτήτες των παλαιών ακινήτων για την κάλυψη του κόστους εργασιών και υλικών που απαιτούνται για την ανακαίνιση κατοικιών που είναι κλειστές πολλά χρόνια.
Κοινωνική Αντιπαροχή
Μέσα στο προσεχές διάστημα αναμένεται να εκδοθεί και η ΚΥΑ του άρθρου 45 παρ. 2 ν.5006/2022 σχετικά με την «Κοινωνική αντιπαροχή», για την αξιοποίηση της αδρανούς ακίνητης περιουσίας του Δημοσίου, με σκοπό την παροχή κατοικίας µε χαμηλό ενοίκιο.
Η δράση κοινωνικής στέγασης αφορά την ανέγερση 2.500 κατοικιών σε 5.000 ωφελούμενους νέους έως 39 ετών, που θα επιλεγούν με εισοδηματικά αλλά και κοινωνικά/οικογενειακά κριτήρια. Ως μοντέλο διάθεσης των κατοικιών θα εφαρμοστεί είτε το ενοίκιο, ή η αγορά, ή το μοντέλο rent to own.
Το υπουργείο Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας προχωρά αυτή την περίοδο στην πλήρη καταγραφή των ακινήτων του Δημοσίου, που υπολογίζεται ότι φτάνουν τα 1.650 και τα οποία αναμένεται να αξιοποιηθούν για κοινωνικούς λόγους.
Σύμφωνα με πληροφορίες, θα υπάρχει πρόβλεψη για επέκταση της δυνατότητας κατάρτισης συμβάσεων μίσθωσης με σκοπό την εξαγορά (rent to own) και σε άλλα ακίνητα φορέων της Γενικής Κυβέρνησης, πέραν αυτών που ανεγείρονται κατόπιν σύμβασης κοινωνικής αντιπαροχής.
insider.gr