Αντιμέτωποι με νέες ανατιμήσεις σε φρούτα και λαχανικά έρχονται οι καταναλωτές.
Παράγοντες της αγοράς τις αποδίδουν στις ελλείψεις ορισμένων προϊόντων αλλά και στην ξηρασία. Ωστόσο, επισημαίνουν ότι η «ψαλίδα» των τιμών από το χωράφι στο ράφι –που φτάνει ακόμη και το 250% σε προϊόντα ευρείας κατανάλωσης– δεν μπορεί να δικαιολογηθεί και αποδίδεται σε κερδοσκοπικά παιχνίδια.
Αυξήσεις τιμών που αγγίζουν ακόμα και το 30% καταγράφονται το τελευταίο διάστημα στις τιμές των οπωροκηπευτικών, γεγονός που επιβεβαιώνουν και τα στοιχεία του πληθωρισμού με τις τιμές των λαχανικών τον Σεπτέμβριο να ανεβαίνουν κατά 7,3% σε σχέση με τον Αύγουστο και των φρούτων κατά 9,1%.
«Έχουμε μια σχετική μικρή έλλειψη τροφίμων σε ορισμένα πράγματα είτε από κάποια κακοκαιρία είτε τώρα με την ξηρασία φέτος, αλλά αυτό δεν δικαιολογεί αυτές τις μεγάλες τιμές. Και κυρίως δεν δικαιολογεί την απόσταση ανάμεσα στις τιμές που οι παραγωγοί πωλούν τα νωπά φρούτα και τα λαχανικά και αυτά που βρίσκουμε στο ράφι. (…) Ο πληθωρισμός των τροφίμων έχει ονομαστεί ο πληθωρισμός της απληστίας», είπε ο γενικός διευθυντής Εθνικής Ένωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών, κ. Μόσχος Κορασίδη.
Τα κολοκύθια πωλούνται στα ράφια των σούπερ μάρκετ στα 1,95 ευρώ το κιλό από 1,5 ευρώ τον Αύγουστο, ενώ η τιμή της ντομάτας έχει αυξηθεί κατά 25% από τα 1,68 στα 2,1 ευρώ το κιλό. Κατά 18% ακριβότερα διατίθενται και οι εγχώριες πατάτες από τα 0,78 ευρώ τον Αύγουστο στα 0,92 ευρώ.
Ανοίγει η «ψαλίδα» από το χωράφι στο ράφι
Παράλληλα όμως με τις τιμές, αυξάνεται και η «ψαλίδα» των αγροτικών προϊόντων από το χωράφι στο ράφι, η οποία σε ορισμένες περιπτώσεις αγγίζει ακόμα και το 260%. Οι πιπεριές Φλωρίνης φεύγουν από το χωράφι στα 1,17 ευρώ το κιλό, στη χονδρική πωλούνται στα 1,6 ευρώ και οι καταναλωτές τις αγοράζουν στα 4,2 ευρώ το κιλό. Οι ντομάτες από τα 0,60 ευρώ το κιλό που πωλούνται από τους παραγωγούς και το 1 ευρώ στη χονδρική, καταλήγουν στο ράφι στα 2,1 ευρώ το κιλό, με τη διαφορά να διαμορφώνεται στο 250%.
Ο κ. Γιώργος Λεχουρίτης, πρόεδρος ΙΝΚΑ Γενικής Ομοσπονδίας Καταναλωτών Ελλάδας εξήγησε: «Πρέπει να προσδιοριστεί το ανώτατο κέρδος από το χωράφι στο ράφι. Τι εννοούμε; Δεν μπορεί ένα προϊόν να ξεκινά 50 λεπτά στο χωράφι και να καταλήγει 4-5 ευρώ στο ράφι. Αυτή τη διαφορά της κερδοφορίας είναι γεγονός ότι την καρπούνται κάποιοι ενδιάμεσοι, δηλαδή οι μεσάζοντες. Αυτό το καθεστώς πρέπει να σταματήσει».
Σύμφωνα με στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, οι τιμές παραγωγού σε λαχανικά και κηπευτικά τον Αύγουστο μειώθηκαν κατά 14,4% σε ετήσια βάση, ωστόσο στη λιανική οι τιμές των λαχανικών ανέβηκαν κατά 3,1%.
Πηγή: ertnews.gr
*Φωτογραφία Αρχείου