Το σχέδιο του Δήμου Αριστοτέλη να δημιουργήσει Μουσείο Μικρασιατικής Μνήμης στα Νέα Ρόδα, ανακοίνωσε ο Δήμαρχος Στέλιος Βαλιάνος, μιλώντας πριν την έναρξη της αφηγηματικής θεατρικής παράστασης με τίτλο «Φωνές» που πραγματοποιήθηκε χθες στο Ανοιχτό Θέατρο των Νέων Ρόδων με αφορμή τη συμπλήρωση 100 ετών από τη Μικρασιατική Καταστροφή και την έλευση των πρώτων Μικρασιατών προσφύγων στην ανατολική Χαλκιδική.
«Η προσπάθεια που ήδη ξεκινά με την ανάθεση των σχετικών μελετών και θα συνεχιστεί με την εξασφάλιση των χρηματοδοτικών πόρων, έχει στόχο, εδώ στον τόπο άφιξης των συμπατριωτών μας από τα Ρόδα της Μικράς Ασίας και της δημιουργίας των Νέων Ρόδων της Χαλκιδικής να ανεγερθεί και να λειτουργήσει ένα Μουσείο Μικρασιατικής Μνήμης, σε έκταση την οποία θα διαθέσει ο Δήμος Αριστοτέλη για το σκοπό αυτό», τόνισε ο κ. Βαλιάνος. «Το Μουσείο , θα αφορά όχι μόνο στον διωγμό και την τραγωδία, αλλά επίσης στη ζωή που προηγήθηκε στην αλησμόνητη πατρίδα, στη ζωή που ακολούθησε εδώ μετά τον ξεριζωμό και στη συμβολή των προσφυγικών οικογενειών στην εξέλιξη αυτού του τόπου. Σκοπός μας είναι να αποκτήσουν τα Νέα Ρόδα, όχι απλά ένα σημείο μνήμης, αλλά και έναν πόλο ανάπτυξης. Ένα επισκέψιμο στολίδι, που θα αποτελέσει επίκεντρο εκδηλώσεων και δραστηριοτήτων που θα συνδέουν ενεργά το χθες και το σήμερα της Χαλκιδικής.»
Στη συνέχεια της εκδήλωσης, οι «Φωνές» στέφθηκαν με εξαιρετική επιτυχία, συγκίνησαν το πλήθος των θεατών που κατέκλυσαν το ανοιχτό θέατρο και μέσα από την αναδρομή σε πραγματικές μαρτυρίες των πρωταγωνιστών της τραγωδίας, θύμισαν την ιστορία του αιματηρού ξεριζωμού από τα μικρασιατικά παράλια, της άφιξης των προσφύγων στη Χαλκιδική και της δημιουργίας των Νέων Ρόδων, του μεγαλύτερου από τα προσφυγικά χωριά της περιοχής, καθώς οι Μικρασιάτες είχαν τότε εγκατασταθεί ακόμα στην Ουρανούπολη, στην Αμμουλιανή, στο Στρατώνι, στα Πυργαδίκια, στην Ολυμπιάδα.
Στην παράσταση, που υπέγραψε σκηνοθετικά ο Στέλιος Καλαιτζής, με συνεργάτιδα την Άννα Καραμανίδου και η οποία περιελάμβανε ακόμα μουσική και χορευτικά, εμπνευσμένα από την παράδοση και το δράμα των Μικρασιατών προσφύγων συμμετείχαν:
- Το Θεατρικό Εργαστήρι και η Χορωδία του Εκπολιτιστικού Συλλόγου Νέων Ρόδων «Προσφυγική_Αναγέννηση».
- Η Θεατρική Ομάδα του Πολιτιστικού Συλλόγου Ιερισσού «Κλειγένης».
- Το Αριστοτέλειο Πνευματικό Κέντρο με το Χορευτικό Συγκρότημά του.
Τη μουσική επιμέλεια της παράστασης, υπέγραψε ο Πάνος Πλιούκας, ενώ τραγούδησαν η Αθηνά Βαρβαρέσου, ο Βασίλης Κοκκαλιάρης και ο Χρήστος Παναγιωτίδης.
Την εκδήλωση χαιρέτησαν επίσης η Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Αριστοτέλη Μαρία Ενεχηλίδου και ο Πρόεδρος του Αριστοτέλειου Πνευματικού Κέντρου Αστέριος Τζιτζιρίκας.