Ενεργό δράση αποφάσισε να αναλάβει πριν από δύο χρόνια ομάδα κατοίκων ενός χωριού, που αριθμεί μόλις 800 κατοίκους και βρίσκεται σε απόσταση δέκα χιλιομέτρων από τη Νάουσα. Άνθρωποι με παιδιά και εγγόνια κινητοποιήθηκαν αναζητώντας τρόπους κοινωνικής προσφοράς, για να σωθούν ζωές, όπως επισημαίνει ο πρόεδρος του Συλλόγου Εθελοντών Αιμοδοτών και δοτών Μυελού των Οστών Χαρίεσσας «ο Άγιος Λουκάς», Λευτέρης Παμπουχίδης.
«Οι ανάγκες της κοινωνίας μας έκαναν να ψάξουμε γιατί πεθαίνουν παιδιά δίπλα μας, κοντά μας, από λευχαιμία ή κάθε είδους καρκίνο» λέει ο κ. Παμπουχίδης στο ΑΠΕ-ΜΠΕ και δηλώνει συγκινημένος γιατί λίγες ώρες πριν από τη συνέντευξη, δέχτηκε ένα τηλεφώνημα που τον ενημέρωνε ότι βρέθηκε ο 13ος συμβατός δότης μυελού των οστών ανάμεσα στα 4000 δείγματα που κατάφερε να συγκεντρώσει ο Σύλλογος.
«Ψάχνοντας να βρούμε έναν τρόπο να προσφέρουμε πέρα από τα όρια της κοινότητας, του δήμου μας, της τοπικής κοινωνίας, βρεθήκαμε να μιλάμε με το πανεπιστήμιο της Πάτρας και τον καθηγητή Αλέξανδρο Σπυριδωνίδη. Εκείνος μας ενημέρωσε για μια νέα μέθοδο που εφαρμόζεται στην Ελλάδα με το πρόγραμμα “χάρισε ζωή”. Πήγαμε και εμείς στην Πάτρα, μας δέχτηκαν με πολλή αγάπη, μας φιλοξένησαν και τώρα πλέον γυρίζουμε όπου μας καλούν. Η μέθοδος αυτή ξεκίνησε από Σουηδούς επιστήμονες το 2013 και το 2014 άρχισε να εφαρμόζεται και στην Ελλάδα. Έτσι μπορεί κανείς να γίνει δότης μυελού των οστών με έναν εντελώς ανώδυνο τρόπο, δίνοντας μόνο λίγο αίμα από το χέρι του» σημειώνει ο κ. Παμπουχίδης. Για να φτάσει κάποιος όμως να γίνει δότης θα πρέπει πρώτα να διαπιστωθεί ότι είναι συμβατός με το άτομο για το οποίο προορίζεται το αίμα.
Σε αυτό το σημείο, ενεργός είναι ο ρόλος του Συλλόγου Εθελοντών Αιμοδοτών και δοτών Μυελού των Οστών Χαρίεσσας «ο Άγιος Λουκάς», τα μέλη του οποίου αναζητούν εθελοντές. Εκείνοι καλούνται να συμπληρώσουν την αίτηση του προγράμματος «χάρισε ζωή» και να δώσουν ένα μικρό δείγμα σάλιου, πάνω στο οποίο τοποθετείται ένας μοναδικός κωδικός αριθμός, ο ίδιος που συνοδεύει και την αίτηση. Το δείγμα αποστέλλεται για εξέταση στο πανεπιστήμιο της Πάτρας, προκειμένου να υποβληθεί σε μοριακή ανάλυση ιστοσυμβατότητας του μυελού των οστών.
«Καταλαβαίνετε τι ταλαιπωρία μπορούμε να γλυτώσουμε με αυτή τη διαδικασία για όλους. Διαφορετικά κάποιος εθελοντής θα έπρεπε να περιμένει στο νοσοκομείο, να υποστεί το τσίμπημα και να περιμένει τα αποτελέσματα» λέει ο κ. Παμπουχίδης. Γνωστοποιεί, άλλωστε, ότι ο σύλλογος έχει συγκεντρώσει πάνω από τέσσερις χιλιάδες δείγματα τα οποία αναζητούν συμβατούς λήπτες στην παγκόσμια δεξαμενή που λειτουργεί για το σκοπό αυτό. «Από την ίδια δεξαμενή παίρνουμε μυελό των οστών και στην Ελλάδα» προσθέτει. Εφόσον, άλλωστε, διαπιστωθεί ότι κάποιος είναι συμβατός δότης μπορεί εκείνος να απευθυνθεί στο νοσοκομείο που θα του υποδείξει ο Σύλλογος (για τη Θεσσαλονίκη είναι το νοσοκομείο Παπανικολάου), ώστε να δώσει λίγο αίμα μέσα σε λίγα λεπτά.
Δότης ετών εννέα
Για την ενεργοποίηση της τοπικής κοινωνίας, τονίζει ότι είναι πολύ μεγάλη και φέρνει ως παράδειγμα τον νεότερο εθελοντή του συλλόγου, έναν μαθητή της τετάρτης δημοτικού που είναι παρών σε κάθε εκδήλωση ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης του κοινού. Μαζί του βρίσκονται και άλλα παιδάκια, ένας μικρός στρατός, όπως λέει, που εκπαιδεύονται, εξοικειώνονται με το αίμα και σε κάθε αιμοδοσία μοιράζουν φυλλάδια από σπίτι σε σπίτι.
«Είναι θυσία, είναι ένας αγώνας ζωής» υπογραμμίζει και αποδίδει τη μέχρι τώρα επιτυχία του συλλόγου στην επιμονή όσων συμμετέχουν σε αυτόν. «Είναι η επιμονή μας, είναι αυτό που θέλουμε να εκφράσουμε αλλά δεν μπορούμε μόνοι μας και γι αυτό ζητούμε βοήθεια από την κοινωνία. Μέχρι τώρα βρέθηκαν 12 συμβατοί δότες και σήμερα με ενημέρωσαν για τον 13ο. Σήμερα η μέρα μας έγινε πιο χαρούμενη γιατί 13 παιδιά θα συνεχίσουν τη ζωούλα τους, επειδή ξεκολλήσαμε από τον καναπέ, επειδή η Σοφία σήμερα δεν πήγε στη δουλειά και προτίμησε να αφιερώσει μια μέρα σε αυτά τα παιδάκια, επειδή η Νίκη που σπουδάζει δεν πήγε στο μάθημα για να ενημερώσει κόσμο, επειδή η Αλεξάνδρα δεν πήγε στη συντήρηση έργων τέχνης και ήρθε σήμερα μαζί μας» αναφέρει χαρακτηριστικά.
Έτσι απέκτησα το τρίτο παιδί μου
Όταν ρωτάται για τα συναισθήματα εκείνου του ανθρώπου που δίνει τελικά μυελό των οστών και σώζει μια ανθρώπινη ζωή, θυμάται τα λόγια της Έλντας, της πρώτης συμβατής δότριας που βρέθηκε μέσω του συλλόγου: «Έχω ήδη δύο παιδιά όμως από σήμερα απέκτησα και ένα τρίτο» είχε πει, ενώ αισθάνθηκε τεράστια έκπληξη όταν ενημερώθηκε ότι ξαναβρέθηκε μέσα σε ένα μήνα και δεύτερος συμβατός δωρεοδόχος, κάτι που είναι εξαιρετικά σπάνιο.
Στο ερώτημα ποιος μπορεί τελικά να γίνει εθελοντής δότης μυελού των οστών, ο κ. Παμπουχίδης διευκρινίζει ότι η σχετική αίτηση απευθύνεται σε άτομα από 17 έως 50 ετών που δεν έχουν διαγνωστεί με ηπατίτιδα Β και C, καρκίνο και AIDS. «Ό,τι άλλο και αν έχουμε, ίκτερο, διαβήτη, ρευματικά, επιληψία, φυματίωση κοκ, μπορούμε να γίνουμε δότες καθώς το αιμοποιητικό ή αρχέγονο προγονικό κύτταρο δεν επηρεάζεται από καμία άλλη ασθένεια εκτός από αυτές τις τρεις. Υπάρχει μάλιστα η δυνατότητα να εγγράφουμε ως εθελοντές άτομα που είναι ακόμη και 55 ετών και ακόμη μεγαλύτερα, εφόσον είναι υγιή. Χαρακτηριστικό παράδειγμα, στο οποίο ήμουν εγώ ο ίδιος παρών, είναι ένας 75χρονος ο οποίος έδωσε μόσχευμα στον αδελφό του με τον οποίο διαπιστώθηκε συμβατότητα» τονίζει.
Πριν από λίγες μέρες, ο πρόεδρος του Συλλόγου Εθελοντών Αιμοδοτών και δοτών Μυελού των Οστών Χαρίεσσας «ο Άγιος Λουκάς» παρέλαβε από τα χέρια του Προέδρου της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων Κεντρικής Μακεδονίας, Λάζαρου Κυρίζογλου, τιμητική πλακέτα για το έργο που επιτελεί ο Σύλλογος. «Το έργο που επιτελεί, αναλαμβάνοντας σωτήριες πρωτοβουλίες, καλλιεργώντας την αλληλεγγύη και τη συναδέλφωση, αναδεικνύοντας την αξία του εθελοντισμού και την χαρά της δωρεάς προσθέτοντας αενάως πολύτιμους κρίκους στην αλυσίδα της προσφοράς, αναγεννώντας την ελπίδα και ανακαινίζοντας μαζί με τις ζωές δωρητών και δωρεοδόχων τις αρετές του κοινοτισμού…» γράφει με νόημα το κείμενο στην πλακέτα.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ