Στη βουλή έχει φτάσει το θέμα με τα πλαστικά που ξεβράστηκαν στην παραλία της Ν. Ηράκλειας από παρακείμενες αμπελοκαλλιέργειες. Στο μεταξύ, ο δήμος Ν. Προποντίδας προχώρησε ήδη στις σχετικές ενέργειες ώστε να περισυλλέξει ένα μέρος των πλαστικών απορριμμάτων. Μια πρώτη προσπάθεια έγινε τις πρώτες μέρες του φαινομένου, και στη συνέχεια εστάλη έγγραφο προς την Κτηματική Υπηρεσία Χαλκιδικής ότι θα υπάρξει παρέμβαση στον αιγιαλό. Έτσι θα απομακρυνθεί ο όγκος των νάιλον που κατέληξαν στην ακτή, ενώ παράλληλα θα ζητηθεί να γίνει καθαρισμός, εκτός από τη διάνοιξη, και καθαρισμός του ρέματος από τα φερτά.
Για την αποκατάσταση του περιβάλλοντος τοπίου ζητείται και με κοινοβουλευτική παρέμβαση η άμεση απορρύπανση της έκτασης, όπου το ρέμα που ξεκινά από το Λάκκωμα, και διατρέχει τον κάμπο του Αγίου Παύλου, έφερε στην ακτή μεγάλες ποσότητες πλαστικών καλυμμάτων. Τα υλικά αυτά, όπως τονίζει εκπρόσωπος του σωματείου «Εχεδώρου Φύσις» Γιώργος Κωνσταντινίδης χρησιμοποιούνται για την προστασία των αμπελιών από το χαλάζι. «Δεν νοείται ωστόσο να τα πετάνε ανεξέλεγκτα μέσα στα ρέματα. Αυτό πρέπει να το γνωρίζουν οι παραγωγοί. Ό,τι πετάνε επιστρέφει στους ίδιους και με χειρότερη μορφή», τονίζει και προσθέτει ότι τα νάιλον που διαλύονται στη θάλασσα είναι μια ωρολογιακή βόμβα καθώς διαλύονται σε μικροπλαστικά με καταστροφικές συνέπειες για τα ψάρια και τον άνθρωπο.
Σύμφωνα με τον κ. Κωνσταντινίδη, η διάνοιξη του ρέματος δεν συνοδεύτηκε και από καθαρισμό και απομάκρυνση των απορριμμάτων που είχε μέσα. Τα πλαστικά κατέληξαν στην παραλία καθιστώντας την περιοχή απροσπέλαστη και φυσικά βρώμικη. Άμεσα ενημερώθηκε η δημοτική αρχή και ο αρμόδιος αντιδήμαρχος για να προχωρήσουν στις ενέργειες που πρέπει.
«Αυτό που τονίζουμε είναι ότι πρέπει να υπάρξει ευαισθητοποίηση προς πάσα κατεύθυνση», λέει ο κ. Κωνσταντινίδης, ζητώντας από την αυτοδιοίκηση να οργανώσει ενημερωτικές εκδηλώσεις και να παρουσιάσει στο κοινό τα περιβαλλοντικά προβλήματα από κάθε επιβλαβή ανθρώπινη δραστηριότητα. «Πρέπει να γνωρίζουν όλοι τις συνέπειες των ενεργειών τους όταν ρυπαίνουν το περιβάλλον. Ήρθε καιρός να αλλάξουμε πρακτικές και να ευαισθητοποιηθούμε πάνω στα θέματα αυτά όλοι μας», τονίζει ο ίδιος.