Σε μια λαμπρή τελετή που πραγματοποιήθηκε τη Δευτέρα 31 Μαρτίου 2025, στο Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης, το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης τίμησε τα μέλη της πανεπιστημιακής του κοινότητας που διακρίθηκαν για τις εξαιρετικές τους επιδόσεις, απονέμοντάς τους τα Βραβεία Αριστείας 2025.

Η τελετή πραγματοποιήθηκε σε κλίμα χαράς και συγκίνησης, με τους βραβευθέντες να παραλαμβάνουν τις διακρίσεις τους ως αναγνώριση των επιτευγμάτων και του έργου τους στην έρευνα, στην εκπαίδευση, στον εθελοντισμό και την κοινωνική τους προσφορά αλλά και στον επαγγελματικό στίβο.

Την εκδήλωση χαιρέτισαν ο Αντιπρύτανης Έρευνας και Καινοτομίας, Καθηγητής Κύρος Υάκινθος, ο Υφυπουργός Ανάπτυξης Σταύρος Καλαφάτης, ο Βουλευτής και Πρόεδρος της Ειδικής Μόνιμης Επιτροπής Έρευνας και Τεχνολογίας της Βουλής, Ευστράτιος Σιμόπουλος, ο Βουλευτής και Αντιπρόεδρος της Διαρκούς Επιτροπής Μορφωτικών Υποθέσεων της Βουλής Δημήτριος Κούβελας και ο Αντιπεριφερειάρχης Μητροπολιτικής Ενότητας Θεσσαλονίκης Κωνσταντίνος Γιουτίκας.

Ο Πρύτανης του ΑΠΘ, Καθηγητής Χαράλαμπος Φείδας, τόνισε στην προσφώνησή του ότι η Τελετή Απονομής των Βραβείων Αριστείας αποτελεί έναν θεσμό που αναδεικνύει τη δημιουργικότητα και την αριστεία στα μέλη της πανεπιστημιακής κοινότητας.  Αναφέρθηκε ιδιαίτερα στη βράβευση ομάδων εθελοντισμού και της Συμφωνικής Ορχήστρας του ΑΠΘ, τονίζοντας τη συμβολή τους στην κοινωνία. Παράλληλα, έκανε ειδική μνεία στον κ. Μαργαρίτη Σχοινά ως παράδειγμα επιτυχημένου αποφοίτου που αξιοποίησε τις πανεπιστημιακές του σπουδές για μια λαμπρή διεθνή καριέρα.

Κλείνοντας, ο Πρύτανης συνεχάρη τους βραβευθέντες, δηλώνοντας ότι η αφοσίωση και η προσπάθειά τους αποτελούν φωτεινό παράδειγμα για την πανεπιστημιακή κοινότητα, ενώ εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι θα συνεχίσουν να διακρίνονται, κάνοντας υπερήφανους το πανεπιστήμιο και την κοινωνία.

Μ. Σχοινάς: Η Ευρώπη πρέπει να μάθουμε και να παίζει χωρίς ενδοιασμούς το παιχνίδι της ισχύος

Κεντρικός ομιλητής της βραδιάς ήταν ο κ. Μαργαρίτης Σχοινάς, τ. Αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, ο οποίος ανέπτυξε το θέμα: «Η Ευρώπη στο νέο πολιτικό γίγνεσθαι. Η ώρα της ευθύνης».

Ο κ. Σχοινάς επεσήμανε ότι “για χρόνια, η Ευρώπη υπήρξε σχεδόν εμμονική στην ιδέα ενός πολυμερούς κόσμου βασισμένου σε κανόνες”, ως θεματοφύλακας “του διεθνούς δικαίου, της πολυμερούς συνεργασίας, του εμπορίου που διέπεται από ρυθμίσεις και όχι από ωμή ισχύ”, μια στρατηγική που, όπως είπε, “μέχρι σήμερα δεν έχει αποδώσει και είναι απίθανο να αποδώσει στο μέλλον” και πρόσθεσε:

“Ενώ εμείς παραμένουμε προσκολλημένοι στους κανόνες, ο υπόλοιπος κόσμος είναι πια αφοσιωμένος στην ισχύ. Το μήνυμα των καιρών είναι λοιπόν απλό: Αν θέλουμε να μείνουμε πρωταγωνιστές στη διεθνή σκηνή, πρέπει να αποδεχθούμε αυτή την πραγματικότητα και να μάθουμε να παίζουμε κι εμείς με τους ίδιους όρους. Πρέπει να μάθουμε και να παίξουμε χωρίς ενδοιασμούς το παιχνίδι της ισχύος”.

Ο κ. Σχοινάς υπογράμμισε ότι η Ε.Ε. έχει τη δυνατότητα να χρησιμοποιήσει” πολιτικές και εργαλεία, που εδράζονται στο κοινοτικό οπλοστάσιο” και “διαθέτουν κοινοτικούς πόρους και κανονιστική ισχύ”, αφού προηγουμένως καταφέρει να διορθώσει αδυναμίες “σε τομείς, όπου είναι σαφές ότι αποτύχαμε” , όπως είναι η εξωτερική πολιτική και η άμυνα. Σημείωσε, ότι απαιτείται η Ε.Ε. να “μιλήσει με μια φωνή” στα θέματα της εξωτερικής πολιτικής, που έως τώρα “υπήρξε αποσπασματική, αναποτελεσματική και σε πολλές περιπτώσεις, αντικείμενο ειρωνείας” και να οικοδομήσει “ουσιαστική ευρωπαϊκή αμυντική ικανότητα”, για την οποία, όπως είπε, “οι πρώτες ιστορικές αποφάσεις έχουν ήδη δρομολογηθεί”. Αξιοποιήσιμα, σε αυτή την κατεύθυνση, εργαλεία θα μπορούσαν να είναι, όπως ανέφερε, η μεγάλη ενιαία αγορά, το ευρώ που είναι “δεύτερο παγκόσμιο αποθεματικό νόμισμα”, οι όροι διάθεσης της ευρωπαϊκής αναπτυξιακής βοήθειας και τέλος η “ρυθμιστική ισχύς” της Ε.Ε.

“Οι νόμοι και τα πρότυπα μας διαμορφώνουν παγκόσμιες αγορές. Αυτό είναι ένα στρατηγικό όπλο. Όσοι δρουν ενάντια στα συμφέροντά μας πρέπει να είναι προετοιμασμένοι να πληρώσουν τίμημα, είτε μέσω περιορισμών και κυρώσεων σε πρόσωπα και εταιρείες” είπε ο κ. Σχοινάς και επεσήμανε:

“Η γεωπολιτική δεν ανταμείβει τις καλές προθέσεις, αλλά τις στρατηγικές επιλογές ισχύος. Η Ευρώπη πρέπει να αποδεχθεί ότι ζούμε σε έναν κόσμο σκληρού ανταγωνισμού ισχύος. Αυτό δεν σημαίνει ότι πρέπει να εγκαταλείψουμε τις αξίες μας, σημαίνει ότι πρέπει να μάθουμε να τις υπερασπιζόμαστε με τρόπο αποτελεσματικό. Όχι στα γραφεία με ευχολόγια και χαρτιά, αλλά στο πεδίο, με εργαλεία και δράσεις που καθησυχάζουν τους συμμάχους μας και τρομάζουν τους εχθρούς μας. Όπως το κάναμε στον Έβρο εκείνη την κολασμένη Καθαρά Δευτέρα του 2020. Σε αυτή τη νέα εποχή, η Ευρώπη δεν έχει την πολυτέλεια να είναι απλός θεατής. Ήρθε η ώρα να υιοθετήσουμε μια πιο στρατηγική προσέγγιση, που θα συνδυάζει τις αρχές μας με την ικανότητα να επιβάλλουμε τους όρους μας”.

Η εκδήλωση πλαισιώθηκε μουσικά σε ρυθμούς blues rock από το συγκρότημα “The Buddy Guys”. Το σχήμα αποτελείται από τα μέλη της πανεπιστημιακής κοινότητας: Αθανάσιο Κωνσταντόπουλο, Καθηγητή του Τμήματος Χημικών Μηχανικών, Ιωάννη Στανόπουλο, Ομ. Καθηγητή του Τμήματος Ιατρικής, Ζαχαρία Σκούρα, Ομ. Καθηγητή του Τμήματος Βιολογίας, καθώς και τους μουσικούς Δημήτρη Γιαλαμά και Νικόλαο Ντουνούση.