Ο εμβολιασμός για τη γρίπη στη χώρα μας έχει ξεκινήσει και πρόκειται για μια διαδικασία ιδιαίτερα σημαντική που προστατεύει από τη βαριά νόσηση.

Οι φαρμακοποιοί μέσω iatropedia.gr, δίνουν όλες τις πληροφορίες, ώστε να μην αμελήσει κάποιος τον εμβολιασμό για τη γρίπη.

Κάθε χρόνο τέτοια εποχή «βομβαρδιζόμαστε» με άρθρα (επιστημονικά και μη), τηλεοπτικά και ραδιοφωνικά ρεπορτάζ και σποτ και δημοσιεύσεις στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης για την εποχική γρίπη και τον αντιγριπικό εμβολιασμό.

Τι είναι όμως αυτή η εποχική γρίπη;

H γρίπη είναι μια ιογενής λοίμωξη του αναπνευστικού συστήματος. Δηλαδή πρόκειται για μια ασθένεια η οποία προκαλείται από έναν ιό, και για αυτό το λόγο δε μπορεί να αντιμετωπιστεί με τη λήψη αντιβιοτικών (τα αντιβιοτικά είναι αποτελεσματικά μόνο ενάντια στα βακτήρια), που προσβάλει το ανώτερο (μύτη, στόμα, φάρυγγας, λάρυγγας) και το κατώτερο αναπνευστικό (τραχεία, πνεύμονες) σύστημα.

Ο ιός της γρίπης παρουσιάζεται κάθε χρόνο εποχιακά, κυρίως κατά τη χειμερινή περίοδο και διακρίνεται σε 3 τύπους: τύπος Α, τύπος Β και τύπος C. Οι 2 πρώτοι τύποι είναι αυτοί στους οποίους οφείλεται η πλειοψηφία των λοιμώξεων από γρίπη.

Γρίπη και μετάδοση

Ο ιός της γρίπης μεταδίδεται από το ένα άτομο στο άλλο όταν ένας ασθενής φταρνίζεται, βήχει ή μιλά και διασπείρει τους ιούς στον αέρα με τη μορφή πολύ μικρών, αόρατων σταγονιδίων.

Επίσης μεταδίδεται μέσω των χεριών, όταν κάποιος αγγίζει αντικείμενα και επιφάνειες που έχουν μολυνθεί και στη συνέχεια πιάνει τα μάτια του, τη μύτη ή το στόμα του.

Οι ενήλικες μπορεί να μεταδώσουν τον ιό μία ημέρα πριν την εμφάνιση συμπτωμάτων έως 5–7 ημέρες μετά την εμφάνιση συμπτωμάτων. Τα παιδιά και οι ασθενείς με σοβαρή ανοσοκαταστολή μπορούν να μεταδίδουν τον ιό για περισσότερο από μία εβδομάδα.

Συμπτώματα

Τα πιο συνηθισμένα συμπτώματα της λοίμωξης από τον ιό της γρίπης είναι υψηλός πυρετός, πονοκέφαλος, πονόλαιμος, ξηρός βήχας, μυαλγία, έντονη κόπωση και καταρροή.

Τα παιδιά μπορεί να παρουσιάσουν συμπτώματα από το γαστρεντερικό, όπως ναυτία, εμέτους και διάρροια. Τα συμπτώματα αρχίζουν 1- 4 ημέρες μετά την προσβολή από τον ιό και διαρκούν 2–3 ημέρες και σπάνια περισσότερο από 5 ημέρες, όμως ο βήχας και μια ασθενής κόπωση μπορεί να επιμένει για αρκετό χρονικό διάστημα.

Επιπλοκές

Οι περισσότεροι υγιείς άνθρωποι ξεπερνούν τη γρίπη χωρίς να παρουσιάσουν επιπλοκές, ορισμένα όμως άτομα που ανήκουν σε ομάδες υψηλού κινδύνου διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο για σοβαρές επιπλοκές από τη γρίπη. Η πιο συνήθης επιπλοκή είναι η πνευμονία προκαλούμενη κυρίως από πνευμονιόκοκκο ή από τον ίδιο τον ιό της γρίπης.

Λιγότερο συνήθεις επιπλοκές είναι: η αφυδάτωση, οι κρίσεις άσθματος στα άτομα που πάσχουν από βρογχικό άσθμα, η παρόξυνση της χρόνιας βρογχίτιδας και γενικά των χρόνιων πνευμονικών παθήσεων, η μυοκαρδίτιδα, η επιδείνωση της καρδιακής ανεπάρκειας ή του διαβήτη. Τα παιδιά μπορεί, επίσης, να παρουσιάσουν ιγμορίτιδα και ωτίτιδα. Ο κίνδυνος για επιπλοκές και νοσηλείες από τη γρίπη είναι υψηλότερος μεταξύ των ατόμων ηλικίας 60 ετών και άνω, των μικρών παιδιών και των ατόμων οποιασδήποτε ηλικίας με χρόνιες παθήσεις.

Γρίπη: Προληπτικά μέτρα

Για να μειωθεί ο κίνδυνος εξάπλωσης της γρίπης θα πρέπει να αποφεύγουμε τη στενή επαφή με άλλα άτομα (ιδίως σε κλειστούς χώρους) και κυρίως την επαφή με αρρώστους, να πλένουμε συχνά τα χέρια μας ζεστό νερό και σαπούνι ή να χρησιμοποιούμε αλκοολούχο λοσιόν 70%, να καλύπτουμε τη μύτη και το στόμα μας όταν βήχουμε ή φταρνιζόμαστε (αν χρησιμοποιήσουμε χαρτομάντιλα, αυτά θα πρέπει μα απορρίπτονται μετά τη χρήση), να αποφεύγουμε να αγγίζουμε τη μύτη, το στόμα και τα μάτια μας και φυσικά να μένουμε σπίτι όταν είμαστε άρρωστοι.

Αντιγριπικός εμβολιασμός: Γιατί και πότε πρέπει να εμβολιαστούμε

Ο αποτελεσματικότερος τρόπος πρόληψης της μετάδοσης του ιού της γρίπης είναι ο σωστός και έγκαιρος αντιγριπικός εμβολιασμός. Δεδομένου ότι στην Ελλάδα η περίοδος της γρίπης εκτείνεται από Οκτώβριο έως και Μάρτιο, με έξαρση της δραστηριότητας μεταξύ Ιανουαρίου και Μαρτίου, ο εμβολιασμός πρέπει να γίνεται κάθε χρόνο κατά το χρονικό διάστημα Οκτωβρίου-Νοεμβρίου, δηλαδή πριν την έναρξη της συνήθους έξαρσης των κρουσμάτων γρίπης.

Και αυτό γιατί χρειάζονται περίπου 2 εβδομάδες από τον εμβολιασμό ώστε ο οργανισμός να δημιουργήσει προστατευτικά αντισώματα για τη γρίπη. Αν κάποιος για οποιονδήποτε λόγο δεν εμβολιάστηκε έγκαιρα σε αυτή την περίοδο, μπορεί κάποιος να εμβολιαστεί και αργότερα εάν ανήκει στις ευπαθείς ομάδες.

Σε ποιους χορηγείται το αντιγριπικό εμβόλιο;

Σύμφωνα με το Εθνικό Πρόγραμμα Εμβολιασμού το αντιγριπικό εμβόλιο χορηγείται σε όλους τους ενήλικες άνω των 60 ετών και παιδιά άνω των 6 μηνών ως 5 ετών.

Επίσης χορηγείται σε ενήλικες και παιδιά (άνω των 6 μηνών) που έχουν κάποιο επιβαρυντικό παράγοντα ή χρόνιο νόσημα (χρόνια νοσήματα αναπνευστικού, χρόνια καρδιακά νοσήματα, ανοσοκαταστολή, μεταμόσχευση οργάνων και μυελού των οστών, δρεπανοκυτταρική αναιμία και άλλες αιμοσφαιρινοπάθειες, σακχαρώδη διαβήτη, παχυσαρκία, χρόνια νεφροπάθεια και παθήσεις του ήπατος, νευρολογικά νοσήματα, εγκυμοσύνη, λοχεία, θηλάζουσες, κ.ά.).

Επίσης θα πρέπει να εμβολιάζονται και άτομα που έρχονται σε επαφή ή φροντίζουν βρέφη κάτω των 6 μηνών, άτομα που έχουν υποκείμενο νόσημα ή άτομα που δεν έχουν εμβολιαστεί.

Εύκολη πρόσβαση στον αντιγριπικό εμβολιασμό

Η πρόσβαση πλέον στον αντιγριπικό εμβολιασμό είναι πολύ εύκολη, καθώς εκτός από τη συνηθισμένη προμήθεια του εμβολίου με ιατρική συνταγή, μπορεί όποιος επιδέχεται αντιγριπικού εμβολιασμού να προβεί σε οποιοδήποτε φαρμακείο στη χώρα μας και μόνο με το ΑΜΚΑ του να πραγματοποιήσει τον αντιγριπικό εμβολιασμό του από έναν πιστοποιημένο για αυτό φαρμακοποιό.

Έτσι λοιπόν τα φαρμακεία, στα πλαίσια της λειτουργίας τους ως μονάδες Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, διευκολύνουν τη πρόσβαση του πληθυσμού στον αντιγριπικό εμβολιασμό, συμβάλλοντας επίσης στην αύξηση της εμβολιαστικής κάλυψης έναντι της γρίπης στην Ελλάδα, βοηθώντας έτσι στη μείωση των κρουσμάτων της γρίπης, αλλά και στη μείωση της εισαγωγής σε νοσοκομείο καθώς και των θανάτων συνανθρώπων μας από τη γρίπη.

Πηγή: iatropedia.gr