Σε ισχύ τίθενται από σήμερα 19 Δεκεμβρίου τα νέα μέτρα για την είσοδο ταξιδιωτών στην Ελλάδα, μετά την ταχεία εξάπλωση της μετάλλαξης Όμικρον του κορωνοϊού.
Η νέα ταξιδιωτική οδηγία ισχύει από τις 06:00 το πρωί έως και τις 10 Ιανουαρίου 2022 και ώρα 06:00. Η κυβέρνηση προχώρησε σε σημαντική αυστηροποίηση των προϋποθέσεων εισόδου στη χώρα για κάθε ταξιδιώτη, με στόχο την ανάσχεση της εξάπλωσης του νέου στελέχους, το οποίο σύμφωνα με τα έως τώρα δεδομένα χαρακτηρίζεται από ιδιαίτερα ταχεία και εύκολη εξάπλωση.
Είτε κανείς ταξιδεύει αεροπορικώς, ακτοπλοϊκώς, σιδηροδρομικώς ή οδικώς οφείλει να επιδείξει στις αρμόδιες αρχές τα παραπάνω παραστατικά. Σημειώνεται ότι, σύμφωνα με το σχετικό ΦΕΚ που εκδόθηκε, αρμόδιες για τον έλεγχο των ταξιδιωτών είναι οι εταιρείες. Όλοι οι ταξιδιώτες προς Ελλάδα, ανεξαρτήτως υπηκοότητας και τρόπου εισόδου στη Χώρα, συμπληρώνουν την ηλεκτρονική φόρμα PLF (Passenger Locator Form), στην ηλεκτρονική διεύθυνση https://travel.gov.gr.
Οι ταξιδιώτες προς την Ελλάδα που διαγιγνώσκονται θετικοί στον κορωνοϊό, υπόκεινται σε προσωρινό περιορισμό, κατ’ οίκον ή σε κατάλληλο τόπο προσωρινής διαμονής που υποδεικνύεται από τις αρμόδιες αρχές, για δέκα ημέρες, ενώ όσοι έχουν ολοκληρώσει τον εμβολιασμό προ δεκατεσσάρων ημερών και διαγιγνώσκονται θετικοί, τίθενται σε προσωρινό περιορισμό επτά ημερών.
Επίσης, λόγω της νέας παραλλαγής περιορίζονται προσωρινά οι θαλάσσιες συνδέσεις με την Τουρκία, ενώ μειώνεται η πληρότητα στα πλοία που εκτελούν τα δρομολόγια Ελλάδα – Ιταλία και Ελλάδα – Αλβανία.
Συγκεκριμένα, απαγορεύεται η είσοδος στη χώρα όλων των υπηκόων τρίτων κρατών, αλλά δεν ισχύει για τους υπηκόους κρατών-μελών της Ευρωπαϊκής Ενωσης (Ε.Ε.) και της Συμφωνίας Σένγκεν. Παράλληλα εξαιρούνται της απαγόρευσης οι μόνιμοι κάτοικοι των χωρών: Αγιος Μαρίνος, Αζερμπαϊτζάν, Αλβανία, Ανδόρα, Αργεντινή, Αρμενία, Αυστραλία, Βατικανό, Βόρεια Μακεδονία, Βοσνία-Ερζεγοβίνη, Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής, Ηνωμένο Βασίλειο, Ιαπωνία, Ινδία, Ιορδανία, Ισραήλ, Καναδάς, Κατάρ, Κίνα, «Κινεζική Ταϊπέι» (δεν αναγνωρίζεται ως κράτος από την Ελλάδα), Κόσοβο, Κουβέιτ, Λευκορωσία, Λίβανος, Μαυροβούνιο, Μεξικό, Μολδαβία, Μονακό, Μπαχρέιν, Μπρουνέι, Νέα Ζηλανδία, Νότια Κορέα, Ουκρανία, Ουρουγουάη, Ρωσική Ομοσπονδία, Σαουδική Αραβία, Σερβία, Σιγκαπούρη, Σουλτανάτο του Ομάν, Τουρκία, Χιλή.
Την ίδια ώρα, όσοι ετοιμάζονται για ταξίδι στο εξωτερικό θα πρέπει να μελετήσουν προσεκτικά τις προϋποθέσεις της χώρας άφιξης.
Στην Αυστρία δεν ισχύουν πλέον τα rapid, ενώ απαιτείται είτε πιστοποιητικό εμβολιασμού έως 270 ημέρες μετά την τελευταία δόση, είτε πιστοποιητικό νόσησης (εντός 180 ημερών).
Για ταξίδι στη Γερμανία γίνεται δεκτό πιστοποιητικό εμβολιασμού (τουλάχιστον 14 ημέρες μετά τη δεύτερη δόση), ή αρνητικό μοριακό τεστ, ή πιστοποιητικό νόσησης (τουλάχιστον από 28 ημέρες και έως 6 μήνες νωρίτερα).
Στην Ιταλία μέχρι τις 31 Ιανουαρίου απαιτείται τεστ για όλους τους επισκέπτες από την Ευρωπαϊκή Ένωση, προ της αναχώρησης. Επιπλέον, οι ανεμβολίαστοι πολίτες που φτάνουν στην Ιταλία θα πρέπει να παραμείνουν σε καραντίνα για πέντε ημέρες και μετά απαιτείται εκ νέου τεστ.
Στη Γαλλία όσοι δεν έχουν στην κατοχή τους πιστοποιητικό εμβολιασμού θα πρέπει να κάνουν ένα PCR ή rapid τεστ στο 48ωρο προ του ταξιδιού. Εξαιρούνται τα παιδιά κάτω των 12 ετών, τα οποία καλύπτονται από το πιστοποιητικό των γονέων/κηδεμόνων τους.
Στην Ισπανία, όσοι ταξιδιώτες δεν έχουν πιστοποιητικό εμβολιασμού ή νόσησης, πρέπει να επιδεικνύουν PCR 72 ωρών ή rapid 48 ωρών από την άφιξη. Τα παιδιά κάτω των 12 ετών εξαιρούνται.
Στο Ηνωμένο Βασίλειο, οι πλήρως εμβολιασμένοι -εξαιρούνται τα παιδιά 11 ετών και κάτω- κάνουν τεστ εντός δυο ημερών προ της άφιξης και δεύτερο τεστ εντός δυο ημερών μετά την άφιξη. Μέχρι να βγει το αποτέλεσμα θα πρέπει να παραμείνουν σε καραντίνα. Οι ανεμβολίαστοι παραμένουν σε καραντίνα δέκα ημερών, ενώ πρέπει να κάνουν δυο PCR τεστ μετά την άφιξή τους και συγκεκριμένα τη 2η και 8η μέρα.
Πηγή: protothema.gr