«Μπαράζ» διπλωματικών επαφών είχε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στο περιθώριο της 58ης Διάσκεψης Ασφαλείας του Μονάχου, που συγκαλείται εν μέσω κλιμάκωσης των εντάσεων στα ρωσο-ουκρανικά σύνορα, με τον πρωθυπουργό να εγείρει σε όλους τους συνομιλητές το θέμα της τουρκικής προκλητικότητας.

Αρχικά ο πρωθυπουργός συναντήθηκε με διακομματική αντιπροσωπεία Αμερικανών γερουσιαστών και βουλευτών με επικεφαλής τον γερουσιαστή της Νότιας Καρολίνας Λίντσεϊ Γκράχαμ, όπου επιβεβαιώθηκε το άριστο επίπεδο των ελληνοαμερικανικών σχέσεων την τελευταία διετία, «το καλύτερο από ποτέ», όπως αναφέρουν χαρακτηριστικά κυβερνητικές πηγές.

Ο Έλληνας πρωθυπουργός δεν παρέλειψε, μάλιστα, να αναφερθεί και στις δυνατότητες περαιτέρω ανάπτυξης του υψηλού επιπέδου συνεργασίας σε τομείς όπως η αμυντική συνεργασία, αλλά και οι επενδύσεις.

Κυβερνητικές πηγές σημειώνουν ότι ο κ. Μητσοτάκης υπογράμμισε τη σημασία του σχήματος περιφερειακής συνεργασίας 3+1 για την περιφερειακή ειρήνη και σταθερότητα και μίλησε για την ανάγκη ενίσχυσής του. Μάλιστα, εξέφρασε την επιθυμία ορισμένοι εξ αυτών να επισκεφθούν σύντομα την Ελλάδα ως μέλη της διακοινοβουλευτικής επιτροπής 3+1, που προβλέπει ο Νόμος για την Αμυντική και Διακοινοβουλευτική Συνεργασία ΗΠΑ- Ελλάδας που υιοθετήθηκε τον Δεκέμβριο. Επιπλέον κατά τη συνάντηση συζητήθηκαν ακόμη οι εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο, καθώς και οι τελευταίες εξελίξεις στην Ουκρανία.

Οι ίδιες πηγές στέκονται στο γεγονός πως στην αμερικανική αντιπροσωπεία συμμετείχε και ο γερουσιαστής Κρις Βαν Χόλεν, o οποίος, όπως σημειώνεται είναι μέλος της επιτροπής της αμερικανικής Γερουσίας για κονδύλια σε ξένες επιχειρήσεις και έχει επανειλημμένα χαρακτηρίσει προτεραιότητα την οικοδόμηση σχέσεων με την Ελλάδα που είναι ένα σημαντικός εταίρος στο ΝΑΤΟ. Ακόμη, ο γερουσιαστής Κρις Κουνς, καθώς και επί σειρά ετών γερουσιαστής των Δημοκρατικών, Τζο Λίμπερναν.

Ενδεικτικό του θερμού κλίματος στις διμερείς σχέσεις με τις ΗΠΑ είναι και η ολιγόλεπτη συνομιλία καθώς και η εγκάρδια χειραψία, που είχαν στο περιθώριο των συναντήσεων τους ο Κυριάκος Μητσοτάκης και ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών, Άντονι Μπλίνκεν, όπως αναφέρουν κυβερνητικές πηγές.

Συναντήσεις με ηγέτες των Δυτικών Βαλκανίων

Στη συνέχεια ο πρωθυπουργός είχε επαφές με ηγέτες των Δυτικών Βαλκανίων. Στη συνάντηση με τον Αλβανό ομόλογό του, Έντι Ράμα, ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στην οριοθέτηση των θαλασσίων ζωνώνμεταξύ των δύο χωρών και τόνισε ότι η υποβολή του ζητήματος στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης, όπως έχουν συμφωνήσει οι δύο πλευρές, θα εμπεδώσει περαιτέρω τις σχέσεις καλής γειτονίας, αλλά και την περιφερειακή ασφάλεια και συνεργασία στην περιοχή.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης υπογράμμισε την πάγια στήριξη της Ελλάδας στην ευρωπαϊκή προοπτική και πορεία της Αλβανίας, σύμφωνα με τους όρους και τις προϋποθέσεις της ενταξιακής διαδικασίας.

Ο κ. Μητσοτάκης είχε σύντομες συναντήσεις με τον νέο πρωθυπουργό της Βόρειας Μακεδονίας Ντιμίταρ Κοβάτσεφσκι, με τον οποίο είχε πρόσφατα τηλεφωνική επικοινωνία, και με την πρόεδρο του Κοσόβου, Βιόσα Οσμάνι.

Συνάντηση με την ηγεσία της αξιωματικής αντιπολίτευσης της Γερμανίας

Στο τέλος αυτού του κύκλου των επαφών του ο Κυριάκος Μητσοτάκης συναντήθηκε με τον νέο αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης της Γερμανίας, Φρίντριχ Μερτς.

Κατά τη διάρκεια της συζήτησης επιβεβαίωσε τη βούληση για στενή συνεργασία με τα κόμματα της χριστιανοδημοκρατίας, υπό τη νέα τους ηγεσία, και στους κόλπους του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, ενώ εξέφρασε εκτίμηση για τις θετικές απόψεις που έχει διατυπώσει ο κ. Μερτς για ευρωπαϊκά θέματα και ζητήματα ιδιαίτερου ελληνικού ενδιαφέροντος.

Συζητήθηκαν ακόμα οι προοπτικές των ελληνογερμανικών σχέσεων, ενώ ο Πρωθυπουργός ενημέρωσε το συνομιλητή του για την ελληνική ενεργειακή πολιτική στην περιοχή της νοτιοανατολικής Ευρώπης.

Νωρίτερα, ο κ. Μητσοτάκης είχε συνάντηση με τον πρωθυπουργό της Βαυαρίας, Μάρκους Σόντερ.

Πηγή: cnn.gr