Ανακαινισμένα παλιά αρχοντικά, επιβλητικά ξωκλήσια, πολύ καλά διατηρημένα καλντερίμια και ένα γνήσιο αυθεντικό καταπράσινο τοπίο υποδέχονται τους ταξιδιώτες στην φιλόξενη Φούρκα.

Η Φούρκα βρίσκεται στην Κασσάνδρα, το πρώτο πόδι της Χαλκιδικής και είναι γνωστή τόσο για τον κοσμοπολίτικη ζωή της, αλλά και την πανέμορφη ακτή της, την Σκάλα Φούρκας που μαγεύει με τρόπο ξεχωριστό τους χιλιάδες επισκέπτες της, οι οποίοι σε συνδυασμό με την άψογη φιλοξενία των ντόπιων κατοίκων της φεύγουν από εκεί με τις καλύτερες εντυπώσεις.

Μάλιστα είναι γεγονός ότι μετά το μεγάλο έργο της ανάπλασης στη Φούρκα, αξίας 2,5 εκατομμυρίων ευρώ περίπου, η εικόνα του χωριού έχει αλλάξει ριζικά, αναδεικνύοντας πλήρως την χαρακτηριστική του ομορφιά και τα παραδοσιακά του στοιχεία, και συντελώντας στη λειτουργική και αισθητική αναβάθμιση του οικισμού που συνέλαβε πλήρως στην βελτίωση της καθημερινότητας των κατοίκων.

Πρόκειται δηλαδή για έναν αδιαμφισβήτητα επίγειος παράδεισος που πέρα από την ομορφιά και το τουριστικό του κομμάτι έχει να παρουσιάσει και μια μακρά ιστορία, δείγμα πορείας αυτού του τόπου μέσα στο χρόνο. Μάλιστα η Φούρκα έως πρόσφατα έκρυβε ένα μεγάλο θησαυρό από την περίοδο της επαναστάσεως του 1821, στον βυθό της θάλασσας, όπως έδειξε η ανεύρεση ναυαγίου από την εφορεία εναλίων αρχαιοτήτων. Ένα ξύλινο σκαρί, ένα πλοίο που εκτιμάται ότι είχε μήκος 25 μέτρα και πλάτος οκτώ και χρονολογείται στα τέλη του 18ου με αρχές του 19ου αιώνα, την εποχή της Ελληνικής Επανάστασης. Υπογραμμίζεται ότι η ανασκαφή που ξεκίνησε το 2022 συνεχίζεται έως ότου διασωθεί ότι υπάρχει και να ενταχθεί από το υπουργείο Πολιτισμού στους ενάλιους αρχαιολογικούς χώρους που θα είναι επισκέψιμοι, υπό έλεγχο.

Αξίζει να κάνετε μια βόλτα στην πανέμορφη Φούρκα, με τους κρυμμένους θησαυρούς και τις ομορφιές της, να γνωρίσετε τους φιλόξενους κατοίκους της, να γευτείτε παραδοσιακές συνταγές και να απολαύσετε τον λαμπερό ήλιο και τη θάλασσα.

Αν βρεθείτε στις 16 και 17 Ιουλίου στην Φούρκα μην χάσετε το πανηγύρι της Αγίας Μαρίνας, όπου κάθε χρόνο προς τιμήν της στο χωριό διοργανώνονται θρησκευτικές και πολιτιστικές εκδηλώσεις.