Μητσοτάκης: «Πρέπει να κινητοποιήσουμε ευρωπαϊκούς πόρους για να βοηθήσουμε όλα τα κράτη – μέλη να αντιμετωπίσουν το πρόβλημα των αυξήσεων»

    «Πρέπει να κινητοποιήσουμε ευρωπαϊκούς πόρους για να βοηθήσουμε όλα τα κράτη-μέλη να αντιμετωπίσουν το πρόβλημα των αυξήσεων στις τιμές της ενέργειας. Εάν αυτό δεν συμβεί τότε θα είναι υπόθεση των κρατών-μελών να δαπανήσουν περισσότερα χρήματα για τη στήριξη των επιχειρήσεων και των νοικοκυριών. Αυτό θα κάνουμε στην Ελλάδα. Θα έχει δημοσιονομικές επιπτώσεις, κι ελπίζω ότι μπορούμε να το πετύχουμε αυτό σε ευρωπαϊκό επίπεδο», δήλωσε ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης κατά τη διάρκεια της συζήτησης που είχε στο Delphi Economic Forum με τον Γενικό Γραμματέα του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης, Mathias Cormann.

    «Εάν δεν το κάνουμε αυτό, θα επιτρέψουμε στις δυνάμεις του λαϊκισμού στην Ευρώπη να επανεμφανιστούν ισχυρότερες. Και καθώς προσπαθούμε να ενισχύσουμε την υποστήριξη μας προς την Ουκρανία και κατά της Ρωσίας, θα είναι ένα τρομερό, τρομερό λάθος αν, για οικονομικούς λόγους, χάσουμε την υποστήριξη των λαών μας, γιατί θα υποστούν τα δεινά από αυτή την εισβολή τόσο έντονα όσο και οι Ρώσοι πολίτες», τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

    «Εχουμε αχρησιμοποίητα δάνεια ύψους 230 δισεκατομμυρίων ευρώ στο Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας. Πιστεύω ότι πρέπει να είμαστε εξαιρετικά δημιουργικοί και, με τη βοήθεια της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, να σκεφτούμε πώς μπορούμε να αξιοποιήσουμε αυτά τα δάνεια, για τα οποία τα κράτη-μέλη δεν έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον. Να τα χρησιμοποιήσουμε δηλαδή για άλλο σκοπό, ώστε να μας βοηθήσουν να αντιμετωπίσουμε τις υψηλές τιμές ενέργειας, αλλά και να βοηθήσουν ορισμένα κράτη-μέλη να αντιμετωπίσουν την προσφυγική κρίση», σημείωσε ο Πρωθυπουργός.

    «Είχα την ευκαιρία να συναντηθώ με τον Πρωθυπουργό και να δω τι επιτεύχθηκε τα τελευταία χρόνια, είναι πραγματικά εκπληκτικό. Η οικονομία -ενώ είχε προηγηθεί, όχι πολύ καιρό πριν, μία δύσκολη κατάσταση- κινείται προς τη σωστή κατεύθυνση, ενώ η αντίδραση στην πανδημία ήταν πολύ ισχυρή», είπε από την πλευρά του ο Γενικός Γραμματέας του ΟΟΣΑ.

    «Οι διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις για τη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας και της δημοσιονομικής αξιοπιστίας συνεχίστηκαν και κατά τη διάρκεια της πανδημίας, και τα οφέλη είναι ιδιαίτερα ξεκάθαρα και προφανή: μεγάλη αύξηση της απασχόλησης, μεγάλη μείωση της ανεργίας, ακόμα και στη διάρκεια της πανδημίας. Και το γεγονός ότι η κυβέρνηση ήταν σε θέση να αποπληρώσει τις τελευταίες δόσεις των δανείων του ΔΝΤ δύο χρόνια νωρίτερα από ό,τι ήταν προγραμματισμένο αποτελεί ισχυρό μήνυμα όσον αφορά τις επιδόσεις της χώρας τα τελευταία χρόνια, για την ανάκτηση της δημοσιονομικής αξιοπιστίας. Και αυτό αποτελεί μία πολύ ισχυρή βάση για την τόνωση της αύξησης των επενδύσεων και τη δημιουργία περισσότερων θέσεων εργασίας στο μέλλον», συμπλήρωσε ο κ. Cormann.