Στο ζοφερό φόντο που δημιουργούν οι δραματικές εξελίξεις στην Ουκρανία, τo μήνυμα ότι η Ελλάδα βρίσκεται στη σωστή πλευρά της Ιστορίας εξέπεμψε εκ νέου ο πρωθυπουργός κατά την εισήγησή του στο υπουργικό συμβούλιο.
«Καραδοκεί ο αναθεωρητισμός»
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης σημείωσε ότι η Ελλάδα βρίσκεται: «Δίπλα στους ομογενείς της, δίπλα σε μια χώρα η οποία δέχεται εισβολή» και τόνισε εμφατικά ότι οι εξελίξεις δικαιώνουν τις πολιτικές επιλογές της κυβέρνησης: «Πολιτικές οι οποίες υπηρετούν το εθνικό συμφέρον», ανέφερε χαρακτηριστικά. Υπενθύμισε δε, ό,τι: «ο αναθεωρητισμός συνεχίζει να πληγώνει την Κύπρο αλλά καραδοκεί και στη γειτονιά μας».
Ο κ. Μητσοτάκης σε αιχμηρό τόνο, ανέφερε ότι οι κυβερνητικές επιλογές αποδεικνύουν πως οι ίσες αποστάσεις από θύτες και θύματα νομιμοποιούν τελικά το έγκλημα: «κάνοντας την αποχή, συνενοχή».
Υπερθεματίζοντας σε αυτήν την κατεύθυνση σημείωσε: «Και το εύκολο “όχι στον πόλεμο” είναι μια ευχή, αλλά πάντως δεν είναι πολιτική». Υποστήριξε μάλιστα ό,τι ταυτόχρονα «κρίνονται σε όλο τον κόσμο, και εδώ στην πατρίδα μας, ποιοι αληθινά σήμερα είναι οι εκφραστές της προόδου και ποιοι της οπισθοδρόμησης».
Ο πρωθυπουργός διαμήνυσε την αποφασιστικότητα Ελλάδας και συμμάχων να μην επιτρέψουν μια αλλαγή στα σύνορα της Ευρώπης και να μην ξαναγνωρίσει ο κόσμος να βία και ζώνες επιρροής. «Η ελευθερία και η δημοκρατία να μην γίνουν όμηροι του αυταρχισμού και το ρολόι του 21ου αιώνα να μην δείξει πίσω, αλλά μπροστά», υπογράμμισε χαρακτηριστικά.
Επανέλαβε μάλιστα:
«Είμαστε στο ανατολικό σύνορο της Ευρώπης, γνωρίζοντας πολύ καλά τι συμβαίνει πέρα από αυτό. Και ακριβώς επειδή η Ελλάδα είναι στην άκρη της ηπείρου μας είναι και στην καρδιά της. Ανατολικά της Ευρώπης αλλά στο κέντρο πάντα της Δύσης. Είμαστε η Δύση και ανήκουμε στην ελευθερία».
Τα αντίμετρα
Αναφερόμενος στις οικονομικές συνέπειες της κρίσης, ο Κυριάκος Μητσοτάκης τόνισε δεν θα αποκρυβούν από την κυβέρνηση και υποστήριξε ότι: «Θα πρέπει να τις διαχειριστούμε και θα τις διαχειριστούμε». Ο κ. Μητσοτάκης υπενθύμισε ότι η Αθήνα προωθεί την πρόταση για ευρωπαϊκή στήριξη στην: «απορρόφηση των ανατιμήσεων και βέβαια την προστασία του εισοδήματος, που πρέπει να αποτελεί πρώτη πολιτική μας προτεραιότητα». Όπως εξήγησε:
«Αυτήν υπηρετούν και δύο από τα νομοθετήματα τα οποία θα εξετάσουμε και θα εγκρίνουμε σήμερα: ο ακόμα χαμηλότερος ΕΝΦΙΑ και η προστασία της πρώτης κατοικίας και των πιο ευάλωτων».
Σε αυτό το πεδίο ο πρωθυπουργός υπογράμμισε ότι συνολικά οι Έλληνες ιδιοκτήτες θα καταβάλουν κάτι παραπάνω από 30% λιγότερο φόρο για τα ακίνητά τους σε σχέση με αυτό το οποίο πλήρωναν το 2019. Όπως ανέφερε μεγαλύτερη θα είναι η ελάφρυνση για όσους κατοικούν σε ζώνες χαμηλής και μέσης τιμής και μικρή αύξηση θα βαραίνει μόνο μία μικρή μειοψηφία ιδιοκτητών σε περιοχές υψηλής αξίας. «Διορθώνονται με αυτό τον τρόπο αδικίες του παρελθόντος» υποστήριξε.
Τη χαρακτήρισε μάλιστα εξαιρετικά επίκαιρη παρέμβαση «λαμβάνοντας υπόψη την πίεση την οποία δέχονται τα νοικοκυριά και το εισόδημά τους», ενώ όπως τόνισε ο πρωθυπουργός η κυβέρνηση συνεχίζει την πολιτική της ελάφρυνσης από τα βάρη που προκαλούν οι φόροι και οι εισφορές του παρελθόντος: «Μία πολιτική η οποία με αυτό τον τρόπο μειώνει τα έξοδα των νοικοκυριών, αυξάνει τη δυνατότητά τους να αμυνθούν απέναντι στην ακρίβεια».
Αναφερόμενος στο νομοσχέδιο του υπουργείου Δικαιοσύνης υπογράμμισε: «Σε ό,τι αφορά τώρα την πρώτη κατοικία των πιο αδύναμων, με το νέο νομοσχέδιο παγώνει κάθε διαδικασία πλειστηριασμού 3.000 ακινήτων, τα οποία ανήκουν σε ευάλωτους δανειολήπτες. Και απλώνεται έτσι ένα πρόσθετο δίχτυ προστασίας γύρω από όσους δοκιμάζονται περισσότερο».
#Πολιτική#Μητσοτάκης