Σαφές μήνυμα προς την Τουρκία ώστε να σταματήσει την προκλητική της στάση στην ανατολική Μεσόγειο έστειλε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, από συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε μετά τη Σύνοδο Κορυφής που έλαβε χώρα στις Βρυξέλλες. Όπως υπογράμμισε ο πρωθυπουργός, η Τουρκία έχει να επιλέξει ανάμεσα σε δύο δρόμους «αυτόν της ειλικρινούς συνεργασίας ή αυτόν της προκλητικότητας» και όπως τόνισε η Άγκυρα «γνωρίζει τις επιπτώσεις από την συνεχιζόμενη προκλητικότητα».

AD

Επιπλέον, αναφερόμενος στη συζήτηση για την ενεργειακή κρίση, ο πρωθυπουργός έκανε εκτενή αναφορά στις προτάσεις της ελληνικής πλευράς για να σταματήσει το ράλι των αυξήσεων, σημειώνοντας ότι η χώρα προτείνει να αυξηθεί η δυνατότητα αποθήκευσης φυσικού αερίου και υπογράμμισε ότι  «η λεκάνη της Ανατολικής Μεσογείου μπορεί να μας δώσει και φθηνή ηλεκτρική ενέργεια στο φόντο της συμφωνίας ηλεκτρικής διασύνδεσης Ελλάδος και Αιγύπτου».

Για το προσφυγικό σημείωσε ότι στο κείμενο των συμπερασμάτων, υπάρχει σαφής αναφορά πως η Τουρκία πρέπει να τηρήσει τις δεσμεύσεις της που προκύπτουν από τη συμφωνία του 2016 με την ΕΕ και να μην εργαλιοποιεί το προσφυγικό. Παράλληλα στο κείμενο συμπερασμάτων «εκφράζεται η αποφασιστικότητα της ΕΕ για τη φύλαξη των εξωτερικών συνόρων της», δήλωσε ο πρωθυπουργός.

Επίσης σημείωσε ότι τη Σύνοδο απασχόλησε σε μικρότερο βαθμό η εξέλιξη της πανδημίας του κορονοϊού, ενώ συζητήθηκε και το ζήτημα της Πολωνίας.

Ενεργειακή κρίση: Η Ελλάδα προτείνει αύξηση αποθήκευσης φυσικού αερίου – Φθηνή ηλεκτρική ενέργεια από Αίγυπτο

Για το θέμα της ενεργειακής κρίσης ο πρωθυπουργός ανέφερε ότι έγινε μία αρκετά εκτενής συζήτηση για το κύμα ακρίβειας σημειώνοντας πως είναι πανευρωπαϊκό πρόβλημα και άρα χρειάζεται μία πανευρωπαϊκή απάντηση. Επισήμανε ότι η κυβέρνηση μας έχει ήδη λάβει μέτρα στήριξης των νοικοκυριών, «πρωτοβουλίες απολύτως εναρμονισμένες με την εργαλειοθηκη της Κομισιόν».

Χαρακτήρισε θετικό το γεγονός ότι «ζητήσαμε από την Κομισιόν να αξιολογήσει πολύ σύντομα την αγορά ενέργειας, να εντοπίσει τυχόν στρεβλώσεις και να προτείνει και λύσεις για το πώς μπορούμε να αντιμετωπίσουμε τέτοιες απότομες μεταβολές στις τιμές» και προσέθεσε: «Η χώρα μας έχει προτείνει να αυξηθεί η δυνατότητα αποθήκευσης φυσικού αερίου, αλλά και στο μέλλον να μπορούμε να αγοράζουμε από κοινού φυσικό αέριο ώστε να αυξήσουμε την διαπραγματευτική μας ισχύ έναντι των προμηθευτών φυσικού αερίου».

Στη συνέχεια πρωθυπουργός αναφέρθηκε στη σημασία έχουν και οι γεωπολιτικές εξελίξεις στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου σε ό,τι αφορά στο φυσικό αέριο.

«Είχα την ευκαιρία επίσης να επισημάνω στους εταίρους μας τη μεγάλη σημασία που αποκτά η λεκάνη της Μεσογείου σε ό,τι αφορά στο φυσικό αέριο. Επίσης η λεκάνη της Ανατολικής Μεσογείου μπορεί να μας δώσει και φθηνή ηλεκτρική ενέργεια στο φόντο της συμφωνίας ηλεκτρικής διασύνδεσης Ελλάδος και Αιγύπτου. Με τον τρόπο αυτό εξήγησα στους εταίρους μας πόση σημασία έχουν και οι γεωπολιτικές εξελίξεις στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου. Όσο πιο γρήγορα μπορέσουμε να ισχυροποιήσουμε την παραγωγή μας σε ΑΠΕ τόσο περισσότερο θα φθάσουμε στο σημείο της ενεργειακής ασφάλειας» υπογράμμισε ο κ. Μητσοτάκης.

Η Τουρκία «γνωρίζει τις συνέπειες» εάν επιλέξει την προκλητικότητα

O πρωθυπουργός τόνισε ότι Ελλάδα και Κύπρος ενημέρωσαν το Συμβούλιο «για το τι γίνεται στη γειτονιά μας την Ανατολική Μεσόγειο» σημειώνοντας πως «πλέον ό,τι συμβαίνει αποκτά πολύ μεγαλύτερη σημασία εν μέσω ενεργειακής κρίσης» και υπογράμμισε:

«Τα συμπεράσματα των προηγουμένων Συμβουλίων ως προς την Τουρκία ισχύουν στο ακέραιο. Η Τουρκία έχει να διαλέξει ανάμεσα σε δύο δρόμους, αυτόν της ειλικρινούς συνεργασίας ή της προκλητικότητας– νομίζω ότι γνωρίζει τις επιπτώσεις από την συνεχιζόμενη προκλητικότητα. Η Ελλάδα έχει αποδείξει πως είναι μία δύναμη νομιμότητας στην Ανατολική Μεσόγειο».

Πηγή: ethnos.gr