Την πολιτική της απολιγινιτοποίησηςυπερασπίστηκε από την Κοζάνη ο Κυριάκος Μητσοτάκης, διαβεβαιώνοντας ότι οι θέσεις εργασίας που χάθηκαν στην περιοχή θα αντικατασταθούν από νέες και καλύτερες.
Ο πρωθυπουργός παρουσίασε το επενδυτικό πλάνο της ΔΕΗ για τη Δυτική Μακεδονία, το οποίο συνολικά προβλέπει 2.500 θέσεις εργασίας, με τη δημιουργία μεταξύ άλλων ενός Giga Data Center. Ανακοίνωσε μάλιστα συγκεκριμένα την επέκταση του προγράμματος της επιδοτούμενης απασχόλησης από την ΔΥΠΑ κατά 700 θέσεις…
Ο κ. Μητσοτάκης αναφέρθηκε στην πρώτη του επίσκεψη στην περιοχή το 2008 και είπε: “Ηταν σαφές σε μένα από τότε, ότι κάποια στιγμή η παραγωγή ενέργειας από λιγνίτη θα έφθανε στο τέλος της και μαζί θα τελείωνε και ένα μοντέλο ανάπτυξης, το οποίο είχε ταυτιστεί απόλυτα με την ιστορία και την προκοπή και την ανάπτυξη της Δυτικής Μακεδονίας”.
Αναφέρθηκε στη συνέχεια στο 2019 και την ανάληψη της διακυβέρνησης της χώρας. Υπενθύμισε ότι περιέγραψε τότε την απόφαση της κυβέρνησης να προχωρήσει πιο γρήγορα στην πράσινη μετάβαση και στην απεξάρτηση από τον λιγνίτη. “Μία απόφαση τολμηρή που πιστεύω ότι δικαιώθηκε από την εξέλιξη των γεγονότων, από την οικονομική πορεία του κόστους παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από τον λιγνίτη”, δήλωσε ο πρωθυπουργός, επικαλούμενος ότι ο λιγνίτης είναι μία πολύ ακριβή μορφή ενέργειας πλέον.
“Το 2019 ξεκίνησε η διαδικασία μετασχηματισμού της ΔΕΗ”, είπε στη συνέχεια ο κ. Μητσοτάκης και πρόσθεσε: “Όταν μας εμπιστεύτηκε ο ελληνικός λαός, η τιμή της μετοχής της ΔΕΗ είχε πέσει κοντά στο ενάμιση ευρώ και η επιχείρηση ήταν τότε πρακτικά στο όριο της χρεοκοπίας. Σήμερα έξι χρόνια μετά η ΔΕΗ είναι εύρωστη επιχείρηση, ένας πρωταθλητής και μία εταιρεία που έχει πρωταγωνιστικό ρόλο στην αναδιάταξη του ενεργειακού χάρτη στα Βαλκάνια”.
Αναφέρθηκε στη συνέχεια στο Σχέδιο Δίκαιης Αναπτυξιακής Μετάβασης για τη Δυτική Μακεδονία, το οποίο όπως είπε μετεξελίχθηκε σε ένα πρόγραμμα που εισφέρει στην περιοχή πάνω από ένα δισ ευρώ και ήδη υλοποιείται.
“Ήταν υποχρέωσή μας να χαράξουμε για αυτόν τον τόπο έναν οδικό χάρτη αισιοδοξίας”, τόνισε ο κ. Μητσοτάκης. “Θυμάμαι το άγχος και τον φόβο των πολιτών της Δυτικής Μακεδονίας για το πώς θα μπορέσουμε να δημιουργήσουμε νέες θέσεις εργασίας και ποιο είναι το μέλλον μίας περιοχής που ήταν απόλυτα ταυτισμένο με τη ΔΕΗ και την παραγωγή ηλεκτρική σε ενέργειας από λιγνίτη”, συνέχισε και πρόσθεσε: “Σήμερα τα πράγματα είναι πολύ πιο αισιόδοξα και ενθαρρυντικά”.
“Σχέδιο παγκόσμιας εμβέλειας από τη ΔΕΗ”
Ο πρωθυπουργός σχολίασε ότι: “Έλειπε κάτι εμβληματικό, μία μεγάλη εμβληματική επένδυση που θα βάλει τη Δυτική Μακεδονία στο χάρτη της ανάπτυξης. Και ήρθαν έτσι τα πράγματα που αυτή την επένδυση τη δρομολογεί η εταιρεία που είναι ταυτισμένη με την ιστορία της Δυτικής Μακεδονίας και δεν είναι άλλη από τη ΔΕΗ”.
Χαρακτήρισε το επενδυτικό σχέδιο της ΔΕΗ όχι απλά οραματικό και φιλόδοξο, αλλά “ένα σχέδιο παγκόσμιας εμβέλειας”. Και δήλωσε απόλυτα πεπεισμένος ότι “μία επιχείρηση με την οικονομική ευρωστία της ΔΕΗ και με τη στήριξη του κράτους και με πρόσβαση σε ευρωπαϊκά χρηματοδοτικά εργαλεία” μπορεί να το υλοποιήσει.
Πρώτος πυλώνας του σχεδίου, όπως σημείωσε, είναι η μαζική παραγωγή ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές. Αλλά ταυτόχρονα και έργα αποθήκευσης ενέργειας, για να εξασφαλιστεί η συνεχής παραγωγή ενέργειας 24 ώρες το 24ωρο, 365 ημέρες το χρόνο. Καθώς και μία σύγχρονη μονάδα φυσικού αερίου, γιατί – όπως είπε – μερικές στιγμές ο ήλιος και άνεμος δεν προσφέρουν ενέργεια ή η αποθήκευση έχει φτάσει στα όρια της
“Αυτή την ενέργεια κάτι πρέπει να την κάνουμε. Μία επιλογή είναι να πέφτει στο δίκτυο και μία δεύτερη είναι να τροφοδοτεί αυτοτελώς ένα mega data center” είπε ο κ. Μητσοτάκης. Χαρακτήρισε δε ως επενδύσεις του μέλλοντος αυτές τις υποδομές που επεξεργάζονται μοντέλα τεχνητής νοημοσύνης και όλες τις αναζητήσεις που γίνονται από το κινητό μας.
“Σήμερα όλες οι εταιρείες τεχνολογίας αναζητούν ενέργεια διαθέσιμη όλο το 24ωρο φθηνή και προβλέψιμη. Αυτό η ΔΕΗ μπορεί να το προσφέρει”, δήλωσε ο πρωθυπουργός. Και επισήμανε ότι η Δυτική Μακεδονία διαθέτει ένα συγκριτικό πλεονέκτημα που είναι αυτές οι υφιστάμενες υποδομές.
“Μπορούμε σύντομα να φτάσουμε στο σημείο εκεί που η Δυτική Μακεδονία έχει την υψηλότερη ανεργία να ψάχνουμε εργαζόμενους και να μην τους βρίσκουμε”, εκτίμησε μάλιστα ο κ.Μητσοτάκης.
Προέβλεψε ότι οι επαγγελματικές ευκαιρίες που θα προσφέρονται στην περιοχή θα είναι ελκυστικές. Και επέμεινε στη συνεργασία με το Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας και την ανάγκη τα προγράμματα σπουδών να στρέψουν τα νέα παιδιά προς τις νέες ειδικότητες του μέλλοντος, όπως τόνισε.
“Οι καιροί είναι δύσκολοι- Βρισκόμαστε σε παγκόσμιο οικονομικό πόλεμο”
“Εδώ επιχειρείται μία αναγέννηση, μία διαδικασία για να ξαναβρεί η Δυτική Μακεδονία ένα καινούργιο δρόμο. Και αυτός ο δρόμος είναι που επιλέγει η χώρα συνολικά να χαράξει. Τολμούμε να βάζουμε τις φιλοδοξίες μας ψηλά και σίγουρα το σχέδιο είναι φιλόδοξο και μελετημένο”, δήλωσε ο πρωθυπουργός.
“Υποφέραμε για πολλά χρόνια στην κρίση και σίγουρα τώρα οι καιροί είναι δύσκολοι”, είπε επίσης ο κ.Μητσοτάκης. Αναφέρθηκε δε εκ νέου στις εξελίξεις με την επιβολή δασμών από την κυβέρνηση Τραμπ, λέγοντας: “Οι γεωπολιτικές εξελίξεις είναι σύνθετες και από σήμερα βρισκόμαστε σε ένα διαφορετικό οικονομικό περιβάλλον με ένα παγκόσμιο οικονομικό πόλεμο να έχει ξεσπάσει”.
Ο πρωθυπουργός τόνισε: “Έχουμε δύο επιλογές. Είτε φοβικά να καθόμαστε αμυνόμενοι και να προσπαθούμε να αποφύγουμε τις επιπτώσεις αυτών των αναταράξεων ή τολμηρά, επιθετικά να αδράξουμε τις ευκαιρίες και να φροντίσουμε μέσα από κάθε δυσκολία να γινόμαστε καλύτεροι”.
Κλείνοντας δε δήλωσε: “Έχουμε αποδείξει ότι στεκόμαστε κοντά στη Δυτική Μακεδονία, μία περιφέρεια που έχω αγαπήσει πολύ”.
News247