Ο πρωθυπουργός άνοιξε την ομιλία του στη Βουλή με απολογισμό της μέχρι τώρα διαχείρισης λέγοντας ότι η Ελλάδα σε κάθε τομέα  είναι σε καλύτερη θέση από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο αναφέροντας χαρακτηριστικά πως ειδικά σε σχέση με τους θανάτους  αν η Ελλάδα ήταν κοντά στον ευρωπαϊκό μέσο όρο   θα είχαμε ακόμα 8.000 θανάτους.

“Κάθε ανθρώπινη απώλεια είναι καταστροφή ωστόσο δεν μπορούμε να μην αναγνωρίζουμε τους αριθμούς. Είναι προσβολή και απέναντι στους υγειονομικούς μας οι οποίοι έχουν ξεπεράσει τον εαυτό τους” είπε ο κ. Μητσοτάκης. Αίσθηση προκάλεσε η επίθεση του πρωθυπουργού στην Ευρώπη λέγοντας χαρακτηριστικά ότι: “Στα εμβόλια η Ευρώπη δεν μας τα είπε καλά”.

Ο κ. Μητσοτάκης τόνισε ότι ενώ από τη μία πέτυχε στην αλληλεγγύη με την από κοινού αγορά εμβολίων,  απέτυχε όμως στην έγκαιρη προμήθεια των απαιτούμενων ποσοτήτων και στην έγκαιρη προμήθεια των κρατών μελών. “Είναι απελπιστικά αργός ο ρυθμός εμβολιασμού στην Ευρώπη χωρίς ευθύνη των κρατών” είπε  χαρακτηριστικά. 

Αναφερόμενος στη χαλάρωση των μέτρων ο κ. Μητσοτάκης αναγνώρισε ότι στην Ελλάδα παρά την κούραση του κόσμου και τις μικρές παρασπονδίες ο ελληνικός λαός έδειξε υπευθυνότητα και στη μεγάλη πλειοψηφία τήρησε τα μέτρα.

“Καλώ όσους δηλώνουν κουρασμένοι να αναλογιστούν την κόπωση των υγειονομικών μας” είπε  απευθυνόμενος κυρίως στους νέους. Ο πρωθυπουργός χαρακτήρισε δύσκολους τους επόμενους δύο μήνες λέγοντας πως η χαλάρωση των μέτρων γίνεται προκειμένου να αποφευχθεί ο συνωστισμός.

“Αν διατηρούσαμε το μέτρο για μεγάλο διάστημα θα αποκτούσε ταξικά χαρακτηριστικά αδικώντας όσους δεν ζουν σε κάποιο προάστιο. Αν όμως δούμε συνωστισμό οι περιορισμοί μπορεί να επανέλθουν..Περισσότερη ελευθερία σημαίνει και περισσότερη υπευθυνότητα. Η απειθαρχία μπορεί να καθυστερήσει την ήττα της πανδημίας” είπε.

Πηγή: real.gr