Δεν τίθεται προς το παρόν ζήτημα υποχρεωτικότητας εμβολιασμών στους εκπαιδευτικούς ανέφερε από το βήμα της Βουλής το πρωί της Τρίτης ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης.
Ειδικότερα, ανέφερε ότι «θέλουμε να επιστρέψουν τα παιδιά στο σχολείο με τη μεγαλύτερη δυνατή ασφάλεια» και στάθηκε στην ανάγκη να πειστούν οι ανεμβολίαστοι εκπαιδευτικοί να κάνουν το βήμα του εμβολιασμού.
Υποχρεωτικός εμβολιασμός εκπαιδευτικών
Ο κ. Μητσοτάκης σημείωσε ότι «μας απασχόλησε το ενδεχόμενο του υποχρεωτικού εμβολιασμού εκπαιδευτικών», ωστόσο συμπλήρωσε ότι αποφάσισε πως αυτή δεν θα ήταν στην παρούσα συγκυρία η ενδεδειγμένη λύση.
Όπως είπε, άνω του 70% των εκπαιδευτικών έχουν εμβολιαστεί, ωστόσο συμπλήρωσε ότι σημαντικός αριθμός δεν το έχει κάνει. Ο κ. Μητσοτάκης ανέφερε ότι το τέταρτο κύμα αφορά πρώτα τους ανεμβολίαστους.
Ευθύνη απέναντι στα παιδιά
Αναφερόμενους στους εκπαιδευτικούς, είπε ότι έχουν ευθύνη απέναντι στον εαυτό τους και απέναντι στην οικογένειά τους να εμβολιαστούν. «Έχουν όμως και μια ευθύνη απέναντι στα παιδιά να εμβολιαστούν» συμπλήρωσε και τόνισε ότι η αναπλήρωση ενός εκπαιδευτικού που αρρωσταίνει δεν είναι απλή υπόθεση.
Καταλήγοντας, απηύθυνε νέα έκκληση προς όλους τους εκπαιδευτικούς να εμβολιαστούν και πρόσθεσε ότι οι εκπαιδευτικοί που θα επιλέξουν να μην κάνουν το εμβόλιο, θα υποστούν μια πρόσθετη σημαντική ταλαιπωρία. Όπως είπε, θα ζητηθούν συχνά εργαστηριακά τεστ -όχι self test- προκειμένου να μπορούν να προσέλθουν στην τάξη.
Τάιμ άουτ στην υποχρεωτικότητα
Υπενθυμίζεται ότι, όπως έγραφε η «Καθημερινή της Κυριακής», η κυβέρνηση έχει αποφασίσει να θέσει «τάιμ άουτ» στην υποχρεωτικότητα των εμβολιασμών σε επαγγελματικές κατηγορίες πέραν των υγειονομικών και των εργαζομένων σε μονάδες φροντίδας ηλικιωμένων, τουλάχιστον μέχρι το τέλος Αυγούστου, προκειμένου να υπάρξει σαφέστερη εικόνα τόσο για τον ρυθμό επισκέψεων των πολιτών στα εμβολιαστικά κέντρα όσο και για την πορεία της πανδημίας.
Στην περίπτωση κατά την οποία διαπιστωθεί πως ο στόχος του ζητούμενου τείχους ανοσίας είναι ρεαλιστικός, τα επόμενα βήματα σε σχέση με την υποχρεωτικότητα –πρωτίστως των εκπαιδευτικών– θα μπουν στο συρτάρι. Εάν όμως εκτιμηθεί πως η έναρξη του φθινοπώρου θα οδηγήσει σε έκρηξη των κρουσμάτων και πίεση στο Εθνικό Σύστημα Υγείας, που θα μπορούσε να οδηγήσει σε νέο lockdown, η κυβέρνηση δεν θα διστάσει να επεκτείνει την υποχρεωτικότητα και σε άλλες κατηγορίες εργαζομένων, όπως εξάλλου προβλέπεται στη σχετική τροπολογία που ψηφίσθηκε την περασμένη Πέμπτη από τη Βουλή, από τους βουλευτές της Ν.Δ. και του ΚΙΝΑΛ
Πηγή: kathimerini.gr