Παγκόσμια ημέρα ατόμων με αναπηρία η σημερινή με πολλές σημαντικές δράσεις ευαισθητοποίησης του κοινού κατά των διακρίσεων και του αποκλεισμού. Μηνύματα εξέδωσε η πολιτική ηγεσία του τόπου με την πρόεδρο της Δημοκρατίας να αναρτά βίντεο από συνάντησή της με εκπροσώπους των ΑμεΑ στα κοινωνικά δίκτυα.
Ο εορτασμός της Παγκόσμιας Ημέρας Ατόμων με Αναπηρία αποτελεί μία πρωτοβουλία του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών με σκοπό την προώθηση δράσεων υποστήριξης των συμπολιτών μας αλλά και ενημέρωσης και αφύπνισης της κοινωνίας μας.
Στην Ελλάδα οι ανάπηροι υπολογίζονται γύρω στο 1 εκατομμύριο, ενώ περίπου το 15% του παγκόσμιου πληθυσμού, δηλαδή ένα δισεκατομμύριο άνθρωποι, ζουν με αναπηρίες.
Κ. Σακελλαροπούλου: Πρέπει να εξαλειφθούν τα στερεότυπα ξεπερασμένων εποχών
Με αφορμή τη σημερινή Ημέρα, η Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Κατερίνα Σακελλαροπούλου, δέχθηκε στο Προεδρικό Μέγαρο μαθητές και μαθήτριες από το Ειδικό Γυμνάσιο και Λύκειο Κωφών και Βαρηκόων της Αγίας Παρασκευής, οι οποίοι γεμάτοι περιέργεια και ενδιαφέρον περιηγήθηκαν στους χώρους του Μεγάρου, σε μια ξενάγηση που έγινε για πρώτη φορά με διερμηνεία στη νοηματική γλώσσα.
Η Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου, μέσω Facebook, έστειλε το δικό της μήνυμα για την ανάγκη «να υπενθυμίσουμε για άλλη μια φορά ότι είναι αδιανόητο για μια κοινωνία που θέλει να λέγεται συμπεριληπτική να εξωθεί συμπολίτες μας στο περιθώριο και στην εξάρτηση, να τους στερεί, με άλλα λόγια, το θεμελιώδες δικαίωμά τους στην αξιοπρέπεια».
Ακόμα επισημαίνει: «Οφείλουμε να διευκολύνουμε την καθημερινότητά τους, απαλλάσσοντας την από τα εμπόδια που τη δυσχεραίνουν, και προσφέροντάς τους παράλληλα ευκαιρίες μόρφωσης, καλλιέργειας δεξιοτήτων, εργασίας». Ταυτόχρονα, σημειώνει ότι πρέπει «να καταπολεμήσουμε τον εφησυχασμό, την αδιαφορία, την αμηχανία ή και τον φόβο απέναντί τους, ώστε να εξαλειφθούν κοινωνικές αντιλήψεις και στερεότυπα ξεπερασμένων εποχών».
Κυριάκος Μητσοτάκης: Τιμούμε την παγκόσμια ημέρα ΑμεΑ με τέσσερα ακόμη στοχευμένα βήματα
«Τιμούμε την Παγκόσμια Ημέρα ΑμεΑ όχι με αφηρημένα συνθήματα, αλλά με τέσσερα ακόμη στοχευμένα βήματα. Έτσι, γενικεύεται για όλες τις κατηγορίες η εφαρμογή της Ψηφιακής Κάρτας Αναπηρίας που λειτουργεί από 1ης Νοεμβρίου. Ξεκινά, επίσης, ένα νέο πρόγραμμα απασχόλησης 3.000 ΑμεΑ με επιδότηση του μισθού και των εισφορών τους. Ιδρύεται Σχολή Ψηφιακής Κατάρτισης ατόμων με προβλήματα αυτισμού. Ενώ προωθείται πανελλαδικά η πιλοτική εφαρμογή του «Προσωπικού Βοηθού» στο σπίτι».
Μ. Βαρβιτσιώτης: Προσβασιμότητα, ισότητα, χωρίς εμπόδια, διακρίσεις και αποκλεισμούς
«Στην Παγκόσμια Ημέρα Ατόμων με Αναπηρία γίνεται αυτονόητη η υπενθύμιση των ίσων δικαιωμάτων που πρέπει να απολαμβάνουν στην καθημερινή τους ζωή», αναφέρει ο αναπληρωτής υπουργός Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης σε ανάρτησή του στο twitter.
«Προσβασιμότητα, ισότητα, χωρίς εμπόδια, διακρίσεις και αποκλεισμούς. Το οφείλουμε ως πολιτεία και ως κοινωνία», προσθέτει.
Έχουμε πολλά ακόμη να κάνουμε ως Πολιτεία για να εξασφαλίσουμε μια ζωή με ίσα δικαιώματα και ποιότητα διαβίωσης στα άτομα με αναπηρία, σημειώνει ο Νίκος Ανδρουλάκης: «Είναι απαραίτητη μια Εθνική Στρατηγική για τη συμπερίληψη και διαβίωση στην κοινότητα, με διασφάλιση της βιωσιμότητας των Κέντρων Διημέρευσης – Ημερήσιας Φροντίδας-Δημιουργικής Απασχόλησης και των Στεγών Υποστηριζόμενης Διαβίωσης και Αυξημένης Προστασίας».
«Οι μέχρι σήμερα κυβερνήσεις έχουν τεράστιες ευθύνες για την αντιαναπηρική – αντιλαϊκή πολιτική τους. Με pass και με χαρτζιλίκια μπροστά στις γιορτές δεν λύνεται το κρίσιμο πρόβλημα, δεν λύνονται τα ζητήματα χωρίς να υπάρχει αποφασιστική ενίσχυση του εισοδήματός τους» ανέφερε ο Γενικός Γραμματέας ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας.
«Η διασφάλιση της ισότιμης πρόσβασης και αντιμετώπισης των ΑμΕΑ συμπολιτών μας λοιπόν δεν είναι απλώς αυτονόητο χρέος της πολιτείας, αλλά δείγμα σεβασμού στην ίδια την ιστορία και τον πολιτισμό μας» ανέφερε στο μήνυμά του ο πρόεδρος της Ελληνικής Λύσης, Κυριάκος Βελόπουλος.
«Τα άτομα με αναπηρία δεν επαιτούν, απαιτούν την ένταξη τους στον κοινωνικό ιστό», αναφέρει το ΜέΡΑ25.
Πηγή: ertnews.gr