Η Ελλάδα έχει την τιμητική της στη λίστα με τα 10 κορυφαία σκληρά τυριά του κόσμου, σύμφωνα με τη σχετική λίστα του Taste Atlas.

Κορυφαίο σκληρών τυρί στον κόσμο είναι το Παρμιτζιάνο Ρετζιάνο και στη δεύτερη ακολουθεί η γραβιέρα Νάξου και στην τρίτη θέση βρίσκεται η γραβιέρα Κρήτης.

Σημειώνεται πως στο σχετικό Top 10 βρίσκουμε 5 τυριά από την Ελλάδα, 4 από την Ιταλία και 1 από την Ελβετία.

Ακολουθούν τα 10 κορυφαία σκληρά τυριά του κόσμου, σύμφωνα πάντα με το Taste Atlas.

10. Γκρουγιέρ, Ελβετία

Ένα μαγειρεμένο και πιεσμένο τυρί που παρασκευάζεται από νωπό αγελαδινό γάλα.Εξωτερικά, το τυρί έχει κοκκώδη κίτρινη έως καφέ φλούδα, ενώ το εσωτερικό του έχει χρώμα από ιβουάρ έως ανοιχτό κίτρινο.

Η ελβετική εκδοχή (AOP), ένα σκληρό τυρί με αλμυρή και καρυδάτη γεύση, συνήθως δεν έχει τρύπες, ενώ η γαλλική εκδοχή (IGP) απαιτείται να τις έχει, με μέγεθος που κυμαίνεται από μπιζέλι έως κεράσι.

9. Γραβιέρα Αγράφων, Ελλάδα

Ένα νόστιμο σκληρό επιτραπέζιο τυρί που παράγεται αποκλειστικά από πρόβειο γάλα ή από μείγμα πρόβειου γάλακτος και όχι περισσότερο από 30% κατσικίσιο γάλα.

Παρασκευάζεται εδώ και πάνω από έναν αιώνα στην ορεινή περιοχή των Αγράφων του νομού Καρδίτσας και περιέχει το άρωμα και τη γεύση των ορεινών βοτάνων.

8. Σαν Μιχάλη, Ελλάδα

Αυτό το σκληρό τυρί παράγεται αποκλειστικά από το γάλα αγελάδων που εκτρέφονται στο νησί Σύρος του αρχιπελάγους των Κυκλάδων, όπου αυτό το διάσημο τυρί παράγεται για περισσότερο από μισό αιώνα με τις ίδιες παραδοσιακές μεθόδους.

Οι τοπικές αγελάδες τρέφονται με αρωματικά τοπικά φυτά και βότανα, τα οποία συμβάλλουν στο βουτυρένιο άρωμα αυτού του τυριού. Είναι αρκετά σκληρό και συμπαγές με πολλές ακανόνιστες τρύπες.

7. Κεφαλογραβιέρα, Ελλάδα

Παρασκευάζεται στη Δυτική Μακεδονία, την Ήπειρο, την Αιτωλοακαρνανία, την Ευρυτανία και τη δυτική Στερεά Ελλάδα από τη δεκαετία του 1960, γεγονός που το καθιστά ένα από τα νεότερα τυριά στην ελληνική αγορά.

Είναι ένα σκληρό επιτραπέζιο τυρί που παρασκευάζεται συνήθως από πρόβειο γάλα ή μείγμα πρόβειου και κατσικίσιου γάλακτος.

6. Πεκορίνο Σάρντο, Ιταλία

Παράγεται αποκλειστικά στο νησί της Σαρδηνίας και είναι ένα ημιμαγειρεμένο, σκληρό τυρί που παρασκευάζεται με πλήρες γάλα από πρόβατα Σάρντα που βόσκουν σε βοσκότοπους.

Αυτή η φυλή είναι ενδημική στη Σαρδηνία, εκτρέφεται σε όλη την Ιταλία και θεωρείται από τις καλύτερες εγχώριες φυλές για την παραγωγή γάλακτος.

Τα πρόβατα Σάρντα, εξαιρετικά προσαρμοσμένα σε διαφορετικά εδάφη, τρέφονται με αρωματικούς μεσογειακούς θάμνους, γεγονός που προσδίδει στο πεκορίνο τη χαρακτηριστική αρωματική του γεύση.

5. Πεκορίνο Ρομάνο, Ιταλία
Αυτό το σκληρό μαγειρεμένο τυρί παρασκευάζεται με πλήρες γάλα από πρόβατα βοσκής και έχει ιδιαίτερα αλμυρή και ελαφρώς πικάντικη γεύση.

Το πεκορίνο ρομάνο ωριμάζει για τουλάχιστον 5 μήνες και αποτελεί εξαιρετικό επιτραπέζιο τυρί, ιδίως όταν συνδυάζεται με φρέσκα λαχανικά και φρούτα, αλλά μετά από οκτώ μήνες ωρίμανσης, χρησιμοποιείται κυρίως για τρίψιμο πάνω σε κλασικά ρωμαϊκά πιάτα.

4. Πεκορίνο Παντάνο, Ιταλία

Παράγεται για πρώτη φορά τον 11ο αιώνα από τους μοναχούς του μοναστηριού Σάντα Μαρία ντι Ροβενιάνο στο μοναστήρι Milanese.

Αυτό το σκληρό τυρί παρασκευάζεται από μη παστεριωμένο, ημιαποβουτυρωμένο αγελαδινό γάλα.

3. Γραβιέρα Κρήτης, Ελλάδα

Έχει μακρά ιστορία και είναι το πιο γνωστό ελληνικό τυρί γραβιέρα. Παράγεται με παραδοσιακές μεθόδους και ωριμάζει σε εγκαταστάσεις στους νομούς Χανίων, Ρεθύμνου, Ηρακλείου και Λασιθίου στο νησί της Κρήτης.

Παρασκευάζεται παραδοσιακά από πρόβειο γάλα ή από μείγμα πρόβειου γάλακτος και κατσικίσιου γάλακτος σε ποσοστό 20% το πολύ. Τα αιγοπρόβατα περιφέρονται ελεύθερα στους καταπράσινους βοσκότοπους του νησιού και η διατροφή τους βασίζεται σε τοπικά φυτά, τα οποία προσδίδουν στο γάλα τους μια ιδιαίτερη ποιότητα που εκφράζεται σε αυτό το εξαιρετικό τυρί.

2. Γραβιέρα Νάξου, Ελλάδα

Παράγεται στο νησί της Νάξου στις Κυκλάδες εδώ και τουλάχιστον έναν αιώνα.Παρασκευάζεται από παστεριωμένο αγελαδινό γάλα ή από μείγμα πρόβειου γάλακτος και κατσικίσιου γάλακτος σε ποσοστό 20% το πολύ. Έχει λεπτή φλούδα και ανοιχτό κίτρινο, συμπαγές εσωτερικό γεμάτο μικρές τρύπες, με δροσερή γεύση και ελαφρύ άρωμα.

Έχει μέγιστη περιεκτικότητα σε υγρασία 38% και περιεκτικότητα σε λιπαρά τουλάχιστον 40%. Το γάλα που χρησιμοποιείται για την παραγωγή του προέρχεται από φυλές που εκτρέφονται παραδοσιακά στο νησί, οι οποίες τρέφονται με μια διατροφή από τοπικά φυτά και βότανα που δίνουν στο γάλα τους μια μοναδική γεύση.

1. Παρμιτζιάνο Ρετζιάνο, Ιταλία

Θεωρείται ένα από τα κορυφαία ποιοτικά τυριά παγκοσμίως και παρασκευάζεται με ωμό, ημι-αποβουτυρωμένο γάλα από αγελάδες που βόσκουν σε φρέσκο γρασίδι και σανό.

Έχει σκληρή, τραχιά υφή και οι γεύσεις του κυμαίνονται από καρυδάτες έως στιβαρές και ελαφρώς πικάντικες, ανάλογα με το πόσο καιρό είχε ωριμάσει το τυρί.

fortunegreece.com