Σε τροχιά υλοποίησης μπαίνει εντός των ερχόμενων ημερών η κατασκευή της περίφραξης στο 2ο Δημοτικό Σχολείο Πολυγύρου.

 

Ένα εύκαμπτο πλαστικό πλέγμα -πορτοκαλί χρώματος- χωρίζει τους μαθητές του 2ου Δημοτικού σχολείου από την οδό Μακεδονίας και την οδό Σταγείρων, όπως καταγράφεται και από τις φωτογραφίες και το βίντεο του XalkidikiPolitiki. Παράλληλα, απομεινάρια της παλιάς ξύλινης περίφραξης με εμφανείς φθορές βρίσκονται ακόμη στην πίσω πλευρά της αυλής.

Οι εικόνες αυτές σύντομα θα δώσουν τη θέση τους σε μία περίφραξη που θα εγγυάται την προστασία των μικρών μαθητών, καθώς η συνεργασία του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων του σχολείου, του Συλλόγου Διδασκόντων και του δήμου Πολυγύρου δείχνει να αποδίδει καρπούς.

Ήδη από το 2016 το σχολείο αιτούνταν την ανακατασκευή της ξύλινης περίφραξης που βρισκόταν στο σημείο επί σειρά ετών, καθώς στο πέρασμα των χρόνων είχε υποστεί φθορές και αποτελούσε κίνδυνο για τους μαθητές του σχολείου. Φέτος, έπειτα από την περσινή κατάθεση αναφοράς από τον διευθυντή του σχολείου, η παλιά περίφραξη απομακρύνθηκε και στη θέση της τοποθετήθηκε πλαστικό πλέγμα, ως μία πρόχειρη λύση μέχρι την κατασκευή της καινούργιας.

Έτσι, το ζήτημα που ταλάνισε το 2ο Δημοτικό για 8 συναπτά έτη, με τη μέθοδο της αυτεπιστασίας, της εποπτείας του έργου από τον ίδιο το δήμο Πολυγύρου, την παροχή δωρεών και τη συνεργασία ανάμεσα στους εμπλεκόμενους φορείς, δείχνει να έχει θετική έκβαση.

Ο διευθυντής της σχολικής μονάδας, Νίκος Σμυρλής, μιλά στο XalkidikiPolitiki για τις αγωνιώδεις προσπάθειες προκειμένου να διασφαλιστεί η προστασία των μαθητών, καθώς και το έτερο «αγκάθι» που αντιμετωπίζει το σχολείο τη φετινή χρονιά, αυτό της συνένωσης των τάξεων της έκτης δημοτικού και τις επιπτώσεις της στην εκπαιδευτική διαδικασία.

Το ιστορικό ενός πολύπαθου έργου

Κάνοντας μία αναδρομή στο παρελθόν, ο κ. Σμυρλής μιλά για την προσπάθεια του σχολείου  επί 8 συναπτά σχολικά έτη, προκειμένου να κατασκευαστεί νέα περίφραξη.

Αρωγός στην όσο το δυνατόν ομαλότερη λειτουργία της σχολικής μονάδας, όπως επισημαίνει, στάθηκε ο Σύλλογος Διδασκόντων όλα αυτά τα χρόνια, καταφέρνοντας να οργανώσει τα παιδιά, έτσι ώστε να μην υπάρχει κίνδυνος διαφυγής κάποιου μαθητή από την σχολική αυλή.

«Είχαμε μια λειτουργία, πάρα την αδιαφορία που αντιμετωπίζαμε από τις προηγούμενες δημοτικές αρχές», σημειώνει χαρακτηριστικά ο διευθυντής, προσθέτοντας πως «υπήρξε γονέας μαθητή του σχολείου που έκανε δωρεάν τη μελέτη για την περίφραξη το 2019, την οποία αποδέχθηκε η οικονομική επιτροπή, αλλά ποτέ δεν την υλοποίησε. Εκεί που η μελέτη έλεγε πως το έργο θα κοστίσει περί τις 32.000 ευρώ, κάποια στιγμή με τις αυξήσεις στα σίδερα και τα υλικά θα έφτανε το εργολαβικό κόστος πάνω από 100.000 ευρώ».

Όπως εξηγεί, κατά την διάρκεια της προηγούμενης σχολικής χρονιάς κατέθεσε αναφορά στον εισαγγελέα ανηλίκων για την προστασία των μαθητών, λόγω των κινδύνων που αντιμετώπιζαν τα παιδιά, με τον εισαγγελέα να μετατρέπει στη συνέχεια την αναφορά σε μηνυτήρια και να ξεκινά η αναζήτηση ευθυνών για τη δημοτική αρχή.

Η αυτεπιστασία, οι χορηγοί και η συνεργασία των εμπλεκόμενων φορέων

Σύμφωνα με τον κ. Σμυρλή, με την αλλαγή της δημοτικής αρχής η αποκατάσταση της περίφραξης έγινε προτεραιότητα για το νέο σχολικό έτος. «Για να γίνει αυτό έπρεπε να ξηλωθούν τα παλιά κομμάτια, τα οποία ήταν επικίνδυνα, και να διαμορφωθεί ο χώρος για να μπορέσει να ξεκινήσει το έργο της νέας περίφραξης», εξηγεί.

«Με πρωτοβουλία του δημάρχου, επειδή δεν υπήρχαν τα οικονομικά δεδομένα στο δήμο, αναζητήθηκαν χορηγοί για 80 κυβικά τσιμέντου για την περίφραξη. Αυτή την εβδομάδα ή την επόμενη θα έρθουν οι τεχνίτες του δήμου για να ξεκινήσουμε την υλοποίηση. Βρισκόμαστε στη φάση που εξασφαλίστηκαν δωρεάν τα μπετά. Ο δήμος θα πληρώσει τα σίδερα, τα πλέγματα κλπ, το προσωπικό και την εποπτεία. Φαίνεται να οδεύει σε πολύ θετική έκβαση», επισημαίνει, προσθέτοντας πως παλιός πρόεδρος του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων του σχολείου θα προσφέρει δωρεάν τον απαιτούμενο ξυλότυπο.

«Υπάρχει προσωπική δέσμευση του κ. Εμμανουήλ, αλλά υπάρχουν και οι ενέργειες. Δηλαδή, υπάρχει ένα πλαίσιο προστασίας του σχολείου και ένα ενδιαφέρον από φορείς. Με ικανοποιεί πάρα πολύ ότι ο Σύλλογος Γονέων, ο δήμος, οι γονείς ατομικά, το ίδιο το σχολείο, όλοι ενδιαφερόμαστε για να λυθούν τα προβλήματα και νομίζω ότι αυτό αποτελεί εγγύηση για τη λύση», υπογραμμίζει.

Η σύμπτυξη των τμημάτων και 5 μαθητές με ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες

«Μέχρι και την προηγούμενη σχολική χρονιά υπήρχαν δύο τμήματα της πέμπτης τάξης, τα οποία φέτος έγιναν έκτη. Παράλληλα, ήρθε και ένα παιδί το οποίο μετεγγράφηκε νομότυπα και τα παιδιά έγιναν 26. Τότε, αποφασίστηκε με εντολή της Διεύθυνσης το παιδί που γράφτηκε στην έκτη δημοτικού να μεταφερθεί στο 1ο δημοτικό σχολείο, για να συνεχίσει το τμήμα να λειτουργεί με τον μέγιστο επιτρεπόμενο αριθμό μαθητών, τα 25 παιδιά», αναφέρει σχετικά ο κ. Σμυρλής.

Όπως επισημαίνει, αυτό δημιουργεί σοβαρά παιδαγωγικά προβλήματα, διότι στην τάξη υπάρχουν 5 μαθητές με ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες. «Αυτό σημαίνει ότι οι μαθητές οι οποίοι χρειάζονται περισσότερη προσοχή και στήριξη θα λάβουν μικρότερη βοήθεια, μέσα στο πλαίσιο ενός υπερμεγέθους τμήματος», συνεχίζει, τονίζοντας τον σημαίνοντα ρόλο της πλήρους στήριξης από το σχολείο τόσο για την ανάπτυξη της αυτοεκτίμησης, όσο και των δυνατοτήτων τους.

Παράλληλα, αναφέρεται σε απόφαση που εξέδωσε ο Σύλλογος Διδασκόντων με την οποία τα μέλη του αιτούνται την επανεξέταση της σύμπτυξης, καθώς -σύμφωνα με το σκεπτικό- η δημιουργία ενός υπερμεγέθους τμήματος υποβαθμίζει το παιδαγωγικό έργο.

Όπως εξηγεί, με την εν λόγω απόφαση του Συλλόγου Διδασκόντων ζητήθηκε η ενημέρωση της Διεύθυνσης Περιφερειακής Εκπαίδευσης Χαλκιδικής, της Περιφερειακής Διεύθυνσης Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Κεντρικής Μακεδονίας, προκειμένου το ζήτημα να επανεξεταστεί.

«Χθες έλαβα και διαβιβαστικό της Διεύθυνσης Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης προς την Περιφερειακή Διεύθυνση Εκπαίδευσης, από την οποία περιμένουμε την παρέμβασή της για να διαιρεθεί το υπερμεγέθες τμήμα της έκτης δημοτικού», υπογραμμίζει ο κ. Σμυρλής.

Επιπλέον, χαρακτηρίζει ως βασικό στόχο της φετινής σχολικής χρονιάς τη λειτουργία των υποδομών, οι οποίες βρίσκονταν στη διάθεση των παιδιών και των οικογενειών τους όλα τα προηγούμενα χρόνια.

«Μία από αυτές είναι το τμήμα υποδοχής. Έχουμε πολλούς αλλοδαπούς μαθητές, οι οποίοι έχουν πάρα πολλές προοπτικές αν βοηθηθούν και για την ενσωμάτωση τους στην ελληνική πραγματικότητα, αλλά και για την ανάπτυξη των δυνατοτήτων τους και της εμπιστοσύνης στους εαυτούς τους», τονίζει, καταλήγοντας πως «ελπίζουμε και προσπαθούμε να βάλουμε στη διάθεσή των οικογενειών όλες τις διαθέσιμες υποστηρικτικές δομές που υπάρχουν στο σχολείο».

Από την εκμάθηση του πρώτου κύκλου γαλλικών… στην εκμάθηση του δευτέρου κύκλου γερμανικών!

Μείζον ζήτημα για την σχολική μονάδα αποτελεί και η κατάργηση εκμάθησης της γαλλικής γλώσσας, τον πρώτο κύκλο της οποίας διδάχθηκαν οι μαθητές που επιθυμούσαν κατά την περσινό σχολικό έτος.

«Η κατάργηση του ενός τμήματος της έκτης επιφέρει και την κατάργηση του μαθήματος των γαλλικών, που αν και το επέλεξε η μειοψηφία των μαθητών, υπήρχε. Αυτό σημαίνει ότι αν και τα παιδιά διδάχθηκαν πέρυσι τον πρώτο κύκλο της γαλλικής γλώσσας, φέτος καλούνται να παρακολουθήσουν τον δεύτερο κύκλο των γερμανικών. Αυτό ανατρέπει και όλο το σκεπτικό της εκπαιδευτικής πολιτικής. Φυσικά, είναι πολύ σημαντικό ότι ανατρέπεται και ο οικογενειακός προγραμματισμός. Αυτά τα παιδιά που παρακολούθησαν πέρυσι γαλλικά οργάνωσαν τη ζωή τους, ξεκίνησαν φροντιστήρια. Έρχεται το σχολείο και δίνει μια κλωτσιά σε ό,τι αυτοί προσπαθούσαν να στρώσουν και το ισοπεδώνει», σημειώνει χαρακτηριστικά.

«Υπάρχουν σοβαροί παιδαγωγικοί λόγοι που αφορούν την ανάπτυξη των μαθητών μας, την προστασία των δικαιωμάτων τους -ιδίως όσων έχουν ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες- και φυσικά σοβαροί κοινωνικοί λόγους», προσθέτει, επισημαίνοντας πως τόσο η Σύμβουλος Παιδαγωγικής Ευθύνης της Γενικής Εκπαίδευσης, όσο και η Ειδική Σύμβουλος της Ειδικής Αγωγής, αλλά και η Σχολική Σύμβουλος της γαλλικής γλώσσας, ζητούν τη διαίρεση του τμήματος της έκτης δημοτικού.