Με μια Μικρή αλλά θαυματουργή ελληνική ομάδα κατόρθωσε να αγωνιστεί αξιοπρεπώς και να διακριθεί στο παγκόσμιο πρωτάθλημα κλειστού στίβου στο Μπέρμιγχαμ.
Η Κατερίνα Στεφανίδη κατέκτησε χάλκινο μετάλλιο, τέσσερις εκπρόσωποι της χώρας μας προκρίθηκαν στις οκτάδες των αγωνισμάτων τους και η Ελλάδα βρέθηκε στη 15η θέση του πίνακα της βαθμολογίας, ανάμεσα σε 49 βαθμολογούμενες χώρες από όλο τον κόσμο.
Η «Μεγάλη Αικατερίνη» του ελληνικού αθλητισμού ήταν «Εγγλέζα» και σε αυτό το ραντεβού με το βάθρο. Σε έναν δύσκολο τελικό στο επί κοντώ (έξι αθλήτριες πέρασαν τα 4,70) είχε ακόμη μία υψηλή πτήση και με 4,80 κατέκτησε το χάλκινο μετάλλιο. Μπορεί ύστερα από 19 αγώνες να παραχώρησε σε άλλη την πρωτιά (Μόρις με 4,90), αλλά κάποια προβλήματα τραυματισμών δεν την άφησαν να διεκδικήσει το χρώμα του μεταλλίου που είχε ως βασικό στόχο.
Στο ανδρικό επί κοντώ, στην κορυφαία οκτάδα του κόσμου βρέθηκαν δύο Ελληνες: ο «βετεράνος» σε εμπειρίες Κώστας Φιλιππίδης και ο «ρούκι» Εμμανουήλ Καραλής. Ο έμπειρος επικοντιστής, ύστερα από μία σειρά αγώνων με εντυπωσιακά άλματα, δεν κατάφερε να ανεβεί στο ύψος που επιθυμούσε και με 5,70 έμεινε στην έβδομη θέση.
Στην πόλη που αποκαλείται «θερμοκήπιο της βιομηχανικής επανάστασης» άνθησε ο νεαρός Εμμανουήλ Καραλής σε παγκόσμιο επίπεδο, στην κατηγορία των ανδρών. Ο 18χρονος δεν έδειξε να εντυπωσιάζεται από τους σπουδαίους αθλητές του αγωνίσματος και προσπάθησε να τους κερδίσει. Υπερέβη τα 5,80 (πανελλήνιο ρεκόρ Κ20 σε ανοιχτό και κλειστό) και τοποθέτησε τον πήχυ στα 5,90. Τα άλματά του έδειξαν ότι βρίσκεται κοντά και σε αυτό το ύψος. Προς το παρόν, όμως, έμεινε με την 5η θέση στον κόσμο.
Από τα πρόσωπα που ξεχώρισαν στην ελληνική αποστολή ήταν η Μαρία Μπελιμπασάκη. Η αθλήτρια δεν πρόλαβε να πανηγυρίσει την πρόκριση στον τελικό των 400 μ. και ακυρώθηκε γιατί οι κριτές θεώρησαν ότι πάτησε γραμμή. Πάντως, η εμφάνισή της δείχνει ότι στο ευρωπαϊκό του καλοκαιριού, η ίδια δεν θα αρκεστεί μόνο σε πρόκριση στον τελικό. Η Βούλα Παπαχρήστου ήρθε έκτη στο τριπλούν, σε έναν αγώνα με καλές επιδόσεις. Η άτυχη της ομάδας ήταν η Ελισάβετ Πεσιρίδου που έπεσε, ενώ η Ραφαέλλα Σπανουδάκη επηρεασμένη από την ίωση δεν κατάφερε να προσεγγίσει το ατομικό της ρεκόρ στα 60 μ.
Ο Μίλτος Τεντόγλου ήταν ένατος στον τελικό του μήκους. Ο νεαρός άλτης για ακόμα μία φορά έδειξε ότι μπορεί να πετύχει πολλά. Με τη 14η θέση στα 60 μ. εμπ. έφυγε από το Μπέρμιγχαμ ο Κώστας Δουβαλίδης. Ο αθλητής, παρά τον πρόσφατο τραυματισμό του, βελτίωσε το εφετινό του ρεκόρ και έδειξε ότι στο ευρωπαϊκό του καλοκαιριού θα διεκδικήσει κάτι περισσότερο από ένα «εισιτήριο» στους ημιτελικούς.
Οι καλές επιδόσεις των αθλητών μας στο παγκόσμιο «γεννούν» ελπίδες για μία καλή συνολική εμφάνιση στο ευρωπαϊκό, όπου η αποστολή αναμένεται να είναι μεγαλύτερη.
Η διοργάνωση της Μ. Βρετανίας ολοκληρώθηκε με ένα παγκόσμιο ρεκόρ. Η ομάδα 4×400 της Πολωνίας κατάφερε να στερήσει το χρυσό μετάλλιο από τους Αμερικανούς επάνω στη γραμμή του τερματισμού. Με χρόνο 3.01.77 οι Πολωνοί έκαναν δική τους την παγκόσμια επίδοση και, φυσικά, ανέβηκαν στην πρώτη θέση του βάθρου. Οι Αμερικανοί με 3.01.97 ήρθαν δεύτεροι και η ομάδα του Βελγίου τρίτη με 3.02.51.
Το παγκόσμιο πρωτάθλημα του Μπέρμιγχαμ θα περάσει στην ιστορία ως «η διοργάνωση των ακυρώσεων». Οι κριτές εξάντλησαν σε κάποιες περιπτώσεις την αυστηρότητά τους και υπήρξαν περισσότερες από 20 ακυρώσεις αθλητών και αθλητριών.
με στοιχεία…kathimerini.gr