Στο περιφερειακό-αγροτικό ιατρείο του Νέου Μαρμαρά, μιας ακμάζουσας κωμόπολης με μόνιμο πληθυσμό 3,5 χιλιάδων κατοίκων, και οι οποίοι κατά τους θερινούς μήνες κατ’ελάχιατο δεκαπλασιάζονται, υπηρετεί ένας γενικός ιατρός, ο οποίος έχει επιφορτιστεί με την εξυπηρέτηση όλου αυτού του μόνιμου πληθυσμού, αλλά και των χιλιάδων επισκεπτών.

Σύμφωνα με αναφορές πολιτών στο XalkidikiPolitiki δυστυχώς η υγειονομική κάλυψη είναι ελλιπής, διότι το ωράριο του ιατρού είναι μέχρι τις 13:30 περίπου το μεσημέρι, αδυνατώντας εύλογα να εξυπηρετήσει όλον αυτόν τον πληθυσμό και επίσης σύμφωνα με τις ίδιες αναφορές κάποιες ημέρες της εβδομάδας ο ιατρός απουσιάζει με αποτέλεσμα ο Νέος Μαρμαράς να μένει παντελώς ακάλυπτος με τους κατοίκους να αντιμετωπίζουν σοβαρό πρόβλημα τόσο με την πρωτοβάθμια περίθαλψη σε κάποιο περιστατικό, όσο και με τη συνταγογράφηση. των φαρμάκων τους. Οι ίδιες πληροφορίες θέλουν μάλιστα οι κάτοικοι του Νέου Μαρμαρά να κλείνουν ραντεβού με τον αγροτικό ιατρόδιαμέσω του Κέντρου Υγείας Αγίου Νικολάου, χωρίς ωστόσο αυτό να έχει διασαφηνιστεί απόλυτα, μιας και οι προσπάθειες του XalkidikiPolitiki να επικοινωνήσει με την διευθύντρια του Κέντρου Υγείας Αγίου Νικολάου απέβησαν άκαρπες.

«Γιατρός έρχεται στον Νέο Μαρμαρά από το Κέντρο Υγείας Αγίου Νικολάου. Είναι δανεικός. Για κάποιες ημέρες και συγκεκριμένες ώρες. Δυστυχώς δεν έχουμε πλήρη υγειονομική κάλυψη και αναγκαζόμαστε να πηγαίνουμε σε ιδιώτες ιατρούς για τα αυτονόητα», σημειώνει η Α.Λ. πολίτης του Νέου Μαρμαρά.

«Για να δούμε τη γιατρό, κλείνουμε πρώτα ραντεβού στο Κέντρο Υγείας για συγκεκριμένη ώρα και ημέρα. Όποτε μας δώσουν από εκεί το πράσινο φως. Τώρα που θέλω να γράψω τα φάρμακά μου θα πρέπει να καλέσω στον Άγιο Νικόλαο για να μου πουν την μέρα που θα έρθει η γιατρός στο χωριό μας», αναφέρει η Χ.Κ μία άλλη πολίτης τους Νέου Μαρμαρά και τονίζει: «Κουραστήκαμε με αυτή τη κατάσταση. Ο Νέος Μαρμαράς θα πρέπει να έχει καθημερινά γιατρό, δεν επιτρέπεται να μένει ούτε ώρα χωρίς ιατρική περίθαλψη, ειδικά τους καλοκαιρινούς μήνες».

Όπως και να έχει ο σχεδιασμός αυτός που αφορά μια κοινότητα πολυπληθή είναι παρωχημένος, διότι έχει συσταθεί πριν από δεκαετίες. Σήμερα απαιτείται μία ριζική αναδιάρθρωση-επανασχεδιασμού του ανεπαρκέστερου οργανογράμματος για τον Νέο Μαρμαρά, αλλά και για όλη τη Σιθωνία η οποία για τουλάχιστον 6-7 μήνες δέχεται πληθώρα τουριστών με το σύστημα υγείας της να δοκιμάζεται ιδιαίτερα.

Δεν είναι δυνατόν η πολιτεία να συνεχίζει να κωφεύει ηθελημένα όσον αφορά την υγειονομική κάλυψη της Σιθωνίας και οφείλει να στηρίξει ενεργά την υγεία στον δήμο Σιθωνίας και με ανθρώπινο δυναμικό, αλλά και με τον απαραίτητο τεχνικό εξοπλισμό, έτσι ώστε να υπάρχει μια καλύτερη και πιο αξιοπρεπής παροχή στον πολίτη.