Σε οικονομικό αδιέξοδο έχουν περιέλθει οι περισσότεροι δήμοι της χώρας, μόλις επτά μήνες από την έναρξη της νέας θητείας, εξαιτίας της υποχρηματοδότησής τους και της μεγάλης επιβάρυνσής τους από το ενεργειακό κόστος την τελευταία τριετία, της αύξησης μισθοδοσίας των δημοτικών υπαλλήλων και της παρακράτησης από την τακτική επιχορήγησης του Τέλους ταφής απορριμμάτων.

Στη διάρκεια της συνεδρίασης του Δ.Σ της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας (ΚΕΔΕ) οι αιρετοί έκρουσαν τον κώδωνα του κινδύνου για τον εκτροχιασμό των δήμων, σημειώνοντας ότι τα οικονομικά προβλήματα έχουν προκύψει με μία σειρά μέτρων που τους επιβλήθηκαν αιφνιδιαστικά από τον περασμένο Ιανουάριο, πλήττοντας τους προϋπολογισμούς τους. Πολλοί μάλιστα δήμαρχοι δήλωσαν ότι η οικονομική κατάσταση των δήμων τους είναι άθλια και πως αν η κυβέρνηση δεν προχωρήσει σε γενναία οικονομική ενίσχυση δεν θα καταφέρουν να βγάλουν τη χρονιά.

Σημείωσαν μάλιστα ότι ο κίνδυνος χρεοκοπίας πολλών δήμων είναι προ των πυλών και για το λόγο αυτό κρίνουν σκόπιμο να σηκώσουν ψηλά το θέμα της οικονομικής κατάστασης των ΟΤΑ, που γονατίζουν μέρα με τη μέρα, αντιδρώντας δυναμικά από τον προσεχή Σεπτέμβριο.

Προβληματισμένος εμφανίστηκε, μιλώντας στη συνεδρίαση του Δ.Σ ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ Λάζαρος Κυρίζογλου, ο οποίος υπογράμμισε ότι αυξάνει ανησυχητικά ο αριθμός των δήμων που παίρνουν προκαταβολές από την τακτική τους επιχορήγηση για να ανταπεξέλθουν στα αυξημένες λειτουργικές δαπάνες.

«Τα χρήματα δεν επαρκούν και οι όποιες ενισχύσεις έχουν δοθεί έχουν απορροφηθεί με την παρακράτηση του Τέλους ταφής, την αύξηση του μισθολογικού και ενεργειακού κόστους» σημείωσε ο κ. Κυρίζογλου, επισημαίνοντας ότι πρέπει να γίνει άμεσα η συνάντηση μεταξύ των υπουργείων Οικονομικών, Εσωτερικών και της ΚΕΔΕ για να δοθεί έκτακτη και προσωρινή λύση στη δυσχερή οικονομική κατάσταση των δήμων με την εκταμίευση μέχρι το τέλος του 2024 τριών έκτακτων μηνιαίων επιχορηγήσεων ύψους 140 εκατ. εκάστη.

«Βάλαμε πλάτη, αλλά ως εδώ»

Περιγράφοντας την κατάσταση με τα οικονομικά των δήμων ο Β΄ αντιπρόεδρος της ΚΕΔΕ, δήμαρχος Αγρινίου Γιώργος Παπαναστασίου, τόνισε ότι υπάρχουν πόροι αλλά δεν διατίθενται στην αυτοδιοίκηση, όπως από το Πράσινο ταμείο που συγκεντρώνει χρήματα για το περιβαλλοντικό ισοζύγιο αλλά δεν δίνονται στους δήμους.

«Στην αυτοδιοίκηση θέλουν να πετούν ότι δεν θέλουν και να κρατούν ότι τους αρέσει. Αλλά το πιο βασικό είναι ότι δεν μας σέβονται και η έλλειψη σεβασμού φάνηκε και στις ΔΕΥΑ που δεν χρηματοδοτήθηκαν και φαίνεται και τώρα με τις δόσεις των Κεντρικών Αυτοτελών Πόρων (ΚΑΠ)» σημείωσε, ενώ υπενθύμισε ότι είχε πει πριν από λίγους μήνες ότι οι δήμοι θα χρειαστούν δυο δόσεις ΚΑΠ και τώρα, όπως είπε, τα στοιχεία δείχνουν ότι δεν θα φτάσουν οι δυο δόσεις.

«Χρειαζόμαστε τρεις γιατί όλοι είμαστε σε άθλια οικονομική κατάσταση και αυτή η κατάσταση δεν είναι ελεγχόμενη. Έχουμε βάλει πλάτη όλα τα προηγούμενα χρόνια και δεν μπορεί αυτή τη στιγμή να μην καταλαβαίνουν το πρόβλημα που περνάμε. Θεωρώ ότι από το Σεπτέμβριο πρέπει να μπούμε σε κατάσταση έντασης και αγώνα. Διαφορετικά δεν θα τα βγάλουμε πέρα, ούτε τη χρονιά δεν θα μπορέσουμε να βγάλουμε» ανέφερε ο δήμαρχος.

Τραγική χαρακτήρισε την οικονομική κατρακύλα το μέλος του Δ.Σ της ΚΕΔΕ, δήμαρχος Νεάπολης – Συκεών Σίμος Δανιηλίδης, σχολιάζοντας πως «είναι επίσης τραγικό σε έναν υπουργό Εσωτερικών που προέρχεται από την αυτοδιοίκηση να σκάσει σύντομα στα χέρια του η βόμβα της χρεοκοπίας πολλών δήμων».

Μάλιστα για να βγουν οι δήμοι από το οικονομικό αδιέξοδο πρότεινε να προσφύγουν, μέσω της ΚΕΔΕ, στη δικαιοσύνη, διεκδικώντας την απόδοση των πόρων που προβλέπονται από το Ν.3852. «Να ζητήσουμε για φέτος μίνιμουμ 1 δισ. ευρώ και να κατανεμηθούν στις ΚΑΠ» είπε ο κ. Δανιηλίδης.

Την ανάγκη η ΚΕΔΕ να σηκώσει ψηλά τη σημαία της διεκδίκησης των πόρων, και αυτό του κόστους της ενέργειας που επιβαρύνει τους δήμους επισήμανε με τη σειρά του το μέλος του Δ.Σ της ΚΕΔΕ, δήμαρχος Πατρέων Κώστας Πελετίδης.

Να καταργηθεί το Τέλος ταφής

Το Δ.Σ της ΚΕΔΕ τοποθετήθηκε και επί του σχεδίου – ΚΥΑ – των υπουργείων Οικονομικών και Εσωτερικών για τους προϋπολογισμούς των δήμων για το οικονομικό έτος 2025 και διατύπωσε τις εξής παρατηρήσεις:

*Να καταργηθεί το τέλος ταφής και να επιστραφούν οι παρακρατήσεις που γίνονται από τους ΚΑΠ.

*Να καλυφθεί από τον Κρατικό Προϋπολογισμό, το υπερβάλλον ενεργειακό κόστος των δήμων, των νομικών τους προσώπων και των ΔΕΥΑ και να χρηματοδοτηθούν προκειμένου να αναβαθμίσουν ενεργειακά τις υποδομές τους.

*Να εφαρμοστεί χωρίς παρεκκλίσεις και παρερμηνείες ο Ν.3852/2010 για τις ετήσιες αποδόσεις από τον προϋπολογισμό στους δήμους και να καταργηθούν διατάξεις που έχουν μνημονιακό χαρακτήρα.

*Να ξεκινήσει άμεσα διάλογος για την αποπληρωμή των παρακρατηθέντων και μη αποδοθέντων πόρων.

*Να επιστρέψουν στους δήμους τέλη που τους αφαιρέθηκαν.

πηγή makthes.gr