Η τρισδιάστατη απεικόνιση έχει γίνει ένα σημαντικό εργαλείο για την αναβίωση χαμένων πολιτιστικών θησαυρών υποστηρίζει ο IDA που απειλεί με μήνυση το Βρετανικό Μουσείο
Το Ινστιτούτο Ψηφιακής Αρχαιολογίας (IDA) με έδρα την Οξφόρδη σχεδιάζει να παραπέμψει το Βρετανικό Μουσείο στα δικαστήρια για την άρνησή του να επιτρέψει την τρισδιάστατη αναπαράσταση κομματιού από τα διάσημα μάρμαρα του Παρθενώνα.
Ο οργανισμός διατήρησης της πολιτιστικής κληρονομιάς ανέφερε στην εφημερίδα Guardian ότι θα υποβάλει καταγγελία μέχρι το τέλος της εβδομάδας για να αποκτήσει πρόσβαση στα περίφημα Ελληνικά γλυπτά.
«Θέλουμε να αντιμετωπίζουν την αίτησή μας με τον ίδιο ακριβώς τρόπο που θα χειρίζονταν παρόμοια αιτήματα. Η άρνησή τους ήταν ιδιότροπη και αυθαίρετη», δήλωσε ο Roger Michel, εκτελεστικός διευθυντής του IDA.
Το Iνστιτούτο, το οποίο έχει υποστηρίξει στο παρελθόν τις εκκλήσεις της Ελλάδας για επαναπατρισμό, σχεδίαζε να αναπαράγει μία από τις ανάγλυφες μετόπες από τη νότια πρόσοψη του ναού της Ακρόπολης ως «απόδειξη της ιδέας».
Το 2016, η IDA χρησιμοποίησε τρισδιάστατη εκτύπωση για να ανακατασκευάσει την αψίδα του θριάμβου δύο χιλιετιών από την Παλμύρα της Συρίας από αιγυπτιακό μάρμαρο, που καταστράφηκε από το Ισλαμικό Κράτος, με βάση φωτογραφίες. Το μοντέλο κλίμακας του μνημείου που δημιουργήθηκε από αιγυπτιακό μάρμαρο ταξίδεψε σε πόλεις σε όλο τον κόσμο πριν μεταφερθεί στην Παλμύρα για να εγκατασταθεί σε μια τοποθεσία κοντά στην αρχική αψίδα.
Οι υποστηρικτές πιστεύουν ότι η τρισδιάστατη απεικόνιση θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί όχι μόνο για τη δημιουργία αντιγράφων των κλασικών θησαυρών, αλλά και για την επίλυση της μακροχρόνιας διαμάχης μεταξύ Αθήνας και Λονδίνου για την κληρονομιά των μαρμάρων του Παρθενώνα. Οι σαρώσεις θα επέτρεπαν σε ένα γλύπτη ρομπότ να αναπαράγει τα έργα τέχνης με ακρίβεια κάτω του χιλιοστού, χρησιμοποιώντας το ίδιο πεντελικό μάρμαρο από το οποίο είχαν κοπεί τα πρωτότυπα, σύμφωνα με την IDA, υποστηρικτή του επαναπατρισμού των μαρμάρων του Παρθενώνα στην Ελλάδα.
Η τρισδιάστατη απεικόνιση έχει γίνει ένα σημαντικό εργαλείο για την αναβίωση χαμένων πολιτιστικών θησαυρών και η IDA ελπίζει ότι μπορεί να βοηθήσει ακόμη και στην επίλυση της σκληρής μάχης επιμέλειας μεταξύ Ελλάδας και Ηνωμένου Βασιλείου.
«Η λεπτότητα του γλυπτού είναι απλά εντυπωσιακή. Είναι τόσο καλό όσο οτιδήποτε μπορεί να κάνει ένας γλύπτης», ανέφερε ο Roger Michel σε συνέντευξή του.
Ο Michel και η ομάδα του επισκέφτηκαν το Βρετανικό Μουσείο την περασμένη εβδομάδα παρά την απαγόρευση φωτογραφήσεων, χρησιμοποιώντας πολύ προηγμένο εξοπλισμό για να «σαρώσει» ένα κομμάτι και να προχωρήσει στην 3D αναπαραγωγή του. Η οργάνωση υποστήριξε πως μια τέτοια κίνηση ήταν έννομη, καθώς όπως ανέφεραν, είναι σύμφωνη με τις οδηγίες του ίδιου του Βρετανικού Μουσείου που επιτρέπουν τη χρήση λογισμικού 3D για τη λήψη εικόνων των αρχαιοτήτων.
Ωστόσο, σε ανακοίνωσή του το Βρετανικό Μουσείο ανέφερε ότι «ανησυχεί βαθύτατα όταν ακούει για υλοποίηση μη εξουσιοδοτημένων φωτογραφήσεων στους χώρους του. Οποιαδήποτε τέτοια δραστηριότητα θα συνιστούσε παραβίαση των κανονισμών επισκεπτών μας.» Συνέχισε: «Λαμβάνουμε τακτικά αιτήματα για σάρωση της συλλογής από ένα ευρύ φάσμα ιδιωτικών οργανισμών και δεν είναι δυνατό να φιλοξενηθούν τακτικά όλα αυτά».
Σε μια υπόθεση που δημιούργησε νομικό προηγούμενο, η Γερμανία επέστρεψε 1.000 αντικείμενα γνωστά ως τα «Χάλκινα του Μπενίν» όταν αποδείχθηκε ότι είχαν λεηλατηθεί από τη Νιγηρία.
Τον περασμένο Οκτώβριο, μια συμβουλευτική επιτροπή της UNESCO προέτρεψε το Βρετανικό Μουσείο να επανεξετάσει τη θέση του για τα Μάρμαρα του Παρθενώνα. Η βρετανική κυβέρνηση απέρριψε τη σύσταση και επέμεινε ότι το Βρετανικό Μουσείο είναι ο καλύτερος διαχειριστής των γλυπτών.
Αυτή η στάση ήταν περίπλοκη, μετά από αναφορές ότι οι έντονες βροχοπτώσεις στο Λονδίνο προκάλεσαν διαρροή νερού στις αίθουσες με τις ελληνικές αρχαιότητες του Βρετανικού Μουσείου· ωστόσο σε ανακοίνωσή του, το Βρετανικό Μουσείο είπε ότι κανένα από τα γλυπτά δεν έχει υποστεί ζημιές.
Πηγή: www.elculture.gr