Σχετικά με τις δράσεις Ανοικτής Καινοτομίας που διερευνά και σχεδιάζει να υλοποιήσει ενημερώνει το One Stop Liaison Office του Μηχανισμού Υποστήριξης Καινοτομίας και Επιχειρηματικότητας της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας:

Κάθε Περιφέρεια, μέσα από τις ιδιαιτερότητές της, οφείλει να σχεδιάσει και να υλοποιήσει τη δική της Στρατηγική Καινοτομίας. Ένα ιδιαίτερο εργαλείο που ενθαρρύνει το οικοσύστημα και ενισχύει καινοτόμες ιδέες και πρακτικές αναφέρεται στην Ανοικτή Καινοτομία.

Ο Μηχανισμός Υποστήριξης Οικοσυστήματος Καινοτομίας και Επιχειρηματικότητας – One Stop Liaison Office, διερευνώντας το οικοσύστημα καινοτομίας στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, διαπίστωσε ότι, από τη μια πλευρά, συναντάται ένας μεγάλος αριθμός ερευνητών, εκπαιδευτικών ιδρυμάτων και επιχειρήσεων με εξαγωγικό προσανατολισμό, αλλά, από την άλλη πλευρά, μικρός (για τα περιφερειακά μεγέθη) αριθμός νεοφυών επιχειρήσεων, πατεντών, scaleups. Από το γεγονός αυτό ανακύπτουν πολλές προκλήσεις, τις οποίες καλείται να αντιμετωπίσει το One Stop Liaison Office δίνοντας λύσεις με διάφορα χρηματοδοτικά εργαλεία.

Η Ανοιχτή Καινοτομία, λοιπόν, έρχεται ως απάντηση στην αύξηση της τεχνογνωσίας των φορέων ωρίμανσης προσκλήσεων, ώστε να συμβάλλουν στη βελτίωση των χρόνων προετοιμασίας, στην απορρόφηση των προϋπολογισμών, στην προσέλκυση ξένων επενδύσεων, στο “brain gain”, αλλά και στη μεγαλύτερη ικανοποίηση των ωφελούμενων.

Προκειμένου να διερευνηθούν οι κατάλληλες συνθήκες και δράσεις Ανοιχτής Καινοτομίας, που θα ανταποκρίνονται στις προκλήσεις της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, το One Stop Liaison Office διοργάνωσε συνάντηση εργασίας, με την υποστήριξη εμπειρογνωμόνων στην Έρευνα και Καινοτομία του Interreg Europe (Marc Pattinson, Μαγδαληνή Αναγνώστου και Arnault Morrison). Στη διήμερη συνάντηση, που πραγματοποιήθηκε στα τέλη του περασμένου Μαρτίου, παρευρέθηκαν επιλεγμένοι εκπρόσωποι φορέων υλοποίησης δράσεων Ανοιχτής Καινοτομίας από όλη την Ευρωπαϊκή Ένωση (Πορτογαλία, Ολλανδία, Ισπανία, Βουλγαρία, Γαλλία) για να μεταδώσουν την εμπειρία και την τεχνογνωσία τους. Επίσης, συμμετείχαν εκπρόσωποι του περιφερειακού και εθνικού οικοσυστήματος καινοτομίας (ΓΓΕΚ, ΕΥΔ, ΠΚΜ, ΕΑΤΕ, ΑΠΘ, ΕΚΕΤΑ, OK!Thess, ΠΑΜΑΚ, ΚΕΠΑ, ΕΒΕΘ, ΣΒΕ, ΑΖΚ, ΣΕΠΒΕ, ΣΕΒΕ).

Η συνάντηση είχε τους εξής στόχους:

α) τη συν-διαμόρφωση πολιτικών Ανοιχτής Καινοτομίας, κυρίως σε τοπικό-περιφερειακό επίπεδο, στο πλαίσιο του σχεδιασμού και της υλοποίησης νέων Προσκλήσεων,

β) την αξιοποίηση προηγούμενων εμπειριών από συναφείς προσκλήσεις και υλοποιημένα έργα σε περιφερειακό αλλά και ευρωπαϊκό επίπεδο

γ) την ανάπτυξη στρατηγικών συνεργασιών – συνεργειών

δ) τη διάδραση με ενδιαφερόμενα μέρη από το οικοσύστημα Καινοτομίας και τέλος

ε) τη δημιουργία κατάλληλων συνθηκών για τη διαμόρφωση περιβάλλοντος Ανοιχτής Καινοτομίας στην περιοχή.

Η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας είχε την ευκαιρία, μέσα από τη συνάντηση αυτή, να πάρει απαντήσεις σε ερωτήματα όπως: πώς να προωθήσει συνεργατικά έργα και να δημιουργήσει νέες ευκαιρίες αγοράς μέσω πλατφορμών Ανοικτής Καινοτομίας, πώς να κινητοποιήσει την Αγορά να συμμετάσχει και να επικοινωνήσει τις ανάγκες της, πώς να υποστηρίξει τη συνεργασία, να διευρύνει και να διαδώσει τις ωφέλειες που θα προκύψουν στο υπόλοιπο οικοσύστημα και πώς να ενισχύσει τη μόχλευση του ΠΕΠ με άλλους τύπους χρηματοδότησης.

Το επόμενο διάστημα η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας θα χρησιμοποιήσει την εμπειρία που αποκόμισε προκειμένου να διερευνήσει την υλοποίηση δράσεων Ανοικτής Καινοτομίας στην προγραμματική περίοδο 2021-2027, που θα αποφέρουν πολλαπλά ποιοτικά και ποσοτικά οφέλη στην περιοχή.