Προβλήματα και ελλείψεις εντοπίζονται σε σχολεία της Χαλκιδικής, μία εβδομάδα μόλις προτού χτυπήσει το πρώτο σχολικό κουδούνι του έτους.

Ρεπορτάζ: Ευφροσύνη Καζεπίδου

Παράλληλα, λουκέτο μπαίνει σε σχολεία της περιοχής, με 4 νηπιαγωγεία της Χαλκιδικής να διακόπτουν τη λειτουργία τους λόγω μη συμπλήρωσης του απαραίτητου αριθμού μαθητών.

Την ίδια ώρα στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση εγείρονται ερωτήματα ως προς την κάλυψη των κενών θέσεων διδασκόντων, καθώς και για την παλαιότητα ορισμένων σχολικών κτηρίων και τους κινδύνους που ενδεχομένως ελλοχεύουν για τους μαθητές που φοιτούν σε αυτά.

Μεταφορά του ΕΠΑΛ Αρναίας – Παλιές οι εγκαταστάσεις του ΕΕΕΕΚ Πολυγύρου

Ο διευθυντής της Δ.Ε. Χαλκιδικής και διδάκτωρ Πληροφορικής, Ζαχαρίας Μανουσαρίδης, μιλά στο XalkidikiPolitiki για τα ζητήματα που προκύπτουν την φετινή σχολική χρονιά.

«Θέμα όσον αφορά καταργήσεις δεν υπάρχει. Ούτε υπάρχουν άμεσα κτηριολογικά προβλήματα. Η κατάσταση είναι ελεγχόμενη αυτή τη στιγμή. Υπάρχουν κάποια μικρά θέματα όσον αφορά την παλαιότητα κάποιον κτιρίων στη Χαλκιδική -όχι πολλών- αλλά μπορούν να λειτουργήσουν κανονικά, δηλαδή την επόμενη εβδομάδα η ένταξη της σχολικής χρονιάς θα γίνει κανονικότατα», δηλώνει αρχικά ο ίδιος, επισημαίνοντας την περίπτωση του Εργαστηρίου Ειδικής Επαγγελματικής Εκπαίδευσης και Κατάρτισης στον Πολύγυρο.

«Μας προβληματίζουν, λόγω παλαιότητας, οι εγκαταστάσεις του ΕΕΕΕΚ Πολυγύρου. Είναι ειδικό εργαστηριακό κέντρο για παιδιά ΑμεΑ. Είναι παλιό το κτήριο και υπάρχει πρόθεση από το δήμο να κατατεθεί πλάνο έτσι ώστε να χτιστεί καινούργιο κτήριο. Ως εγκαταστάσεις λειτουργούν, αλλά είναι πολύ παλιό», σημειώνει σχετικά.

Παράλληλα, όπως υπογραμμίζει, αναγκαία κρίθηκε η μεταστέγαση του ΕΠΑΛ Αρναίας από την έναρξη της φετινής σχολικής χρονιάς σε αίθουσες του ΓΕΛ Αρναίας, λόγω πραγματοποίησης αναγκαίων εργασιών στο κτίριο όπου στεγάζεται.

«Αυτή τη στιγμή εμείς αυτό που ξέρουμε είναι ότι θα έχουμε μια μεταφορά του ΕΠΑΛ Αρναίας σε αίθουσες του ΓΕΛ Αρναίας προκειμένου ο δήμος να μπορέσει να προβεί σε ανακαίνιση και επισκευή. Δηλαδή εργασίες απαραίτητες για την ασφάλεια και τη λειτουργικότητα του κτηρίου. Λόγω παλαιότητας. Πριν από λίγο μιλήσαμε με το δήμο, μου εξέθεσε κάποια πράγματα που θα πρέπει να γνωρίζω, οπότε αυτή τη στιγμή θα κινηθούμε έτσι. Για το πότε θα ισχύσει είναι άγνωστο μέχρι στιγμής, γιατί είναι ένα έργο που δεν ξέρω αν θα μπορεί ο δήμος να το κάνει. Ίσως χρειαστεί να γίνει κάποιος διαγωνισμός. Είναι στην ίδια αυλή τα δύο σχολεία, οπότε δεν τίθεται πρόβλημα στη μεταφορά των μαθητών», τονίζει.

Ελλείψεις σε διδακτικό προσωπικό

Σύμφωνα με τον κ. Μανουσαρίδη, τα προβλήματα εντοπίζονται στο ανθρώπινο δυναμικό, καθώς μολονότι κάποιες από τις κενές θέσεις έχουν καλυφθεί με αναπληρωτές, δεν καλύπτεται το 100% των αναγκών της Χαλκιδικής.

«Λίγο πολύ σε όλες τις ειδικότητες υπάρχει μια έλλειψη. Η Χαλκιδική είναι ένα μέρος που προτιμάται από εκπαιδευτικούς με έδρα τη Θεσσαλονίκη, οι οποίοι πολλές φορές δεν ικανοποιούνται από την τοποθέτησή τους, γιατί η Χαλκιδική έχει τρία πόδια και δεν δέχονται να αναλάβουν. Εκεί έχουμε θέματα όσον αφορά την πρόσληψη ή την κλήση για πρόσληψη της επόμενης φουρνιάς. Σε όλες τις ειδικότητες δεν έχουμε πάρει το 100% αυτών που έχουμε ζητήσει. Άρα σε όλες υπάρχει μια έλλειψη η οποία προς το παρόν είναι υπό έλεγχο», σχολιάζει ο διευθυντής Δ.Ε.

Προσομοίωση εκκένωσης κτιρίου λόγω σεισμού την πρώτη εβδομάδα λειτουργίας των σχολείων

Αναφορικά με την έντονη σεισμική δραστηριότητα το τελευταίο διάστημα και την αντισεισμική θωράκιση των σχολικών κτιρίων στη Χαλκιδική, ο ίδιος επισημαίνει πως «το σχολείο είναι ένα δημόσιο κτήριο στο οποίο ένα μεγάλο κομμάτι της ημέρας βρίσκονται παιδιά. Διαφορετικά θα αντιδράσεις σε οποιαδήποτε σεισμική δόνηση αν είσαι ενήλικας και διαφορετικά αν είσαι παιδί. Εμείς ως διεύθυνση έχουμε φροντίσει -και το κάνουμε κάθε χρόνο- να ενημερώνουμε τους διευθυντές έτσι ώστε να επικαιροποιούν τα σχέδια τους και τα πλάνα αναφορικά με την αντισεισμική προστασία», υπογραμμίζοντας πως η Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης έχει εκδώσει οδηγία για την υλοποίηση προσομοίωσης εκκένωσης κτιρίου κατά την πρώτη εβδομάδα λειτουργίας των σχολείων.

«Γίνεται κάθε χρόνο, απλώς το βάλαμε να γίνει εδώ και τώρα λόγω των πρόσφατων σεισμών. Καλό είναι να είναι τα παιδιά σε εγρήγορση», σημειώνει χαρακτηριστικά, ξεκαθαρίζοντας πως η Δ.Δ.Ε. δεν έχει εικόνα ως προς των έλεγχο των κτιριακών εγκαταστάσεων, παρά μόνο ενημερώνεται έπειτα από τον έλεγχο που πραγματοποιούν οι τεχνικές υπηρεσίες του δήμου σε περίπτωση που προκύψει κάποια σοβαρή βλάβη.

Αναγκαία η άμεση ενημέρωση των μαθητών για τις αλλαγές στη σχολική λειτουργία

Όπως επισημαίνει, ζωτικής σημασίας για την ομαλότερη έναρξη των μαθημάτων είναι η άμεση ενημέρωση των μαθητών σχετικά με το νέο πλαίσιο λειτουργίας των σχολείων.

«Προσπαθούμε για όσο το δυνατόν ομαλότερη έναρξη των μαθημάτων. Φέτος έχουμε κάποιες αλλαγές όσον αφορά το νομικό πλαίσιο διαχείρισης των απουσιών. Θα καλέσουμε τους διευθυντές να τους ενημερώσουμε, αντίστοιχα οι διευθυντές θα το επικοινωνήσουν προς τους εκπαιδευτικούς και τους μαθητές. Γιατί ο άμεσα ενδιαφερόμενος είναι ο μαθητής. Μπορεί να θεωρεί ότι κάποια που ίσχυαν στο παρελθόν θα εξακολουθούν να ισχύουν», σημειώνει.

«Να συνεχίσουν να μας κάνουν περήφανους οι μαθητές της Χαλκιδικής»

Κληθείς να απευθύνει ένα μήνυμα για το νέο σχολικό έτος, ο κ. Μανουσαρίδης σημειώνει: «Εύχομαι σε όλο το μαθητικό και στο εκπαιδευτικό και διοικητικό της δευτεροβάθμιας διεύθυνσης εκπαίδευσης Χαλκιδικής, καλή σχολική χρονιά με υγεία, με όσο το δυνατόν λιγότερα προβλήματα, και επιτυχίες σε όλα τα επίπεδα. Ειδικά για τους μαθητές που εδώ στη Χαλκιδική έχουν αποδείξει ότι έχουν υψηλής ποιότητας αποδόσεις, όπως φαίνεται και στις πανελλήνιες εξετάσεις, να συνεχίσουν με τον ίδιο ρυθμό και να μας κάνουν περήφανους».